Už jako malá holka jsem byla velký spáč. Nejraději a nejlíp jsem se vyspala u babičky. Nejen, že na vesnici voněla oknem do pokoje posečená tráva, nebo rosa, ale budilo mne příjemné praskání dřeva v kamnech – babička topila i v létě, protože na kamnech vařila. Jedna věc ale byla na spaní u babičky nejlepší - babička měla totiž polštáře z peří, které sama drala, a byly opravdu heboučké, zapadla jsem do nich a spala jako na obláčku.
V životě jsem pak spala ještě na spoustě polštářů.
Některé byly měkké, jiné tvrdé, některé byly nadýchané a veliké, jiné nízké a malé – každý byl jiný. Například na dětském letním táboře, mi stačil polštářek na nafukovací matraci, při stanování jsem měla pod hlavou jen složený svetr. Na všech se ale vyspala celkem v pohodě. Tedy až do určitého věku.
Čas prostě všechno mění. S přibývajícím věkem jsem začala být na polštáře vybíravější.
Zjistila jsem, že spaním na špatných polštářích si přivodím často bolest krční páteře a celkově špatně spím.
Tak začalo moje hledání správného polštáře.
Možná řeknete, že na trhu je jich spousta, a vybere si každý. Ale ono to až tak lehké není. Obzvláště, pokud vás začne omezovat bolest zad a krční páteře.
Zkoušela jsem spoustu polštářů. Na trhu jich je možná velké množství, většina z nich má stejnou výplň.
Polštáře se liší velikostí a tvarem, ale výplň bývá stejná – z dutého vlákna.
Momentálně je nejvíc polštářů s takovými malými kuličkami (z dutého vlákna a podobných levných materiálů). V začátku jsem si libovala, jak jsou ty polštáře fajn- postupem času se ale výplň začne „zdrcávat“ k sobě a tvoří se kuličky velikosti golfových míčků, na kterých se spí hodně špatně.
Peří je měkké a pohodlné, pro mne bohužel nepřijatelné – začala jsem být alergická na peří (a moje děti taky), takže peří mi domů nemůže. A teď :“Babo raď! “
Hledala jsem tedy polštáře z paměťové pěny. Dlouho se mi nedařilo objevit tu správnou velikost a tvar.
Hodně záleží i na typu paměťové pěny – takový ten tvrdý molitan mi moc nevyhovuje. Už jsem si myslela, že se prostě nikdy nevyspím dobře, protože jsem choulostivá a na polštáře příliš vybíravá.
Kdo hledá – najde! Nakonec jsem objevila polštář na eshopu Matrace za hubičku.
Na polštáři spím už měsíc a půl - a jsem spokojená. Velmi spokojená.
Vybrala jsem si polštář San Marino.
Popis polštáře na eshopu mi dal naději, že by mne nemusela bolet záda a krční páteř z nevhodného polštáře.
Mám ráda nízké polštáře – jak se říká: „málo pod hlavou“.
V tom je pro mne tenhle polštář ideální.
Rozměry má 72 x 42 xcm, výška 11 cm.
To je pro mne výška tak akorát. (Pokud chcete o něco víc pod hlavou – stačí si polštář přehnout a podložit se víc. To dělám, když si chci třeba číst knížku a chci být víc zvednutá.).
Polštář vám přijde v malém válečku vakuově zabalený. Po rozbalení je potřeba ho nechat nějakou dobu „nafouknout“.
Paměťová pěna je velmi kvalitní – měkká a příjemná.
Tato velmi příjemná, měkká paměťová pěna má zvýšenou vzdušnost a hygienu. Polštář je měkký, velmi přizpůsobivý a šetrný ke krční páteři. Dodatečnou vzdušnost polštáře zajišťuje perforace pro optimální odvod vlhkosti.
Povlak na polštáři je na omak jemný a hebký. Na výběr jsou dvě varianty potahů – Puntino a Aloe Vera.
Já mám Aloe Vera, protože mám ráda jak je voňavá a hojivá. V noci se potím, potah krásně saje pot a je mi příjemně. Povlak je snímatelný, lze ho prát v pračce
Provedení polštáře má blíž ke klasickému polštáři, je ale komfortnější a má lepší oporu krční páteře.
Byla jsem velmi příjemně překvapená už při prvním vyzkoušení.
Hlava mi do polštáře krásně zapadla, a ta měkkost mi udělala dobře. Nikde nic netlačí, nemačká –hlavu mám krásně uloženou, jako kdybych znovu spala v babiččiných prachových polštářích. Jen mne neomezuje žádná alergie na peří, protože paměťová pěna je vhodná i pro alergiky.
První týden jsem si na polštář zvykala. Já to tak mám vždycky – nejdřív si musím na polštář zvyknout. Protože paměťová pěna mi krásně hlavu držela v poloze, v jaké ji mám mít, trochu mne bolelo celý týden za krkem. Nezvyk. Postupně se mi ale začalo ulevovat.
Dnes po měsíci a půl se mi spí nádherně. Tak nějak jsem si uvědomila, že krční páteř najednou bolí méně. Ještě ani jednou se mi za tu dobu používání polštáře nestalo, že bych se vzbudila s „přeleželým krkem“, nebo bolestí.
Kolik jsem vystřídala polštářů, kolik fyzioterapií a rehabilitací, aby mne nebolelo za krkem. Najednou je to mnohem lepší. Stačí správně zvolený polštář.
Samozřejmě, že bolest polštář nevyléčí – to, co je dané věkem a mechanickým opotřebením je už v zádech „rozbité“ napořád. Díky polštáři a rehabilitačním cvikům se ale cítím mnohem lépe.
Teď si říkám, abych vás nevyděsila tím, že vám hlava do polštáře zapadne a je fixovaná – ono je to samozřejmě jen o takový malý kousek, takže hlava spíš lépe drží v poloze, v jaké držet má. Takže pokud v noci rádi střídáte polohy spánku, nemusíte mít obavy – polštář je vhodný pro všechny spánkové polohy. Přizpůsobí se. Vím to, protože sama se dost při spaní vrtím.
Vždycky když se ta paměťová pěna trochu zahřeje vaším teplem, nechá hlavu do sebe klesnout a drží vám ji tak, aby se vaší páteři ulevilo. Ta moje páteř je tedy celkem za to vděčná, a opravdu mne záda bolí mnohem míň.
Jsem moc ráda, že jsem našla polštář, který je pro spaní velmi komfortní.
Bude vyhovovat všem, kdo mají rádi „málo pod hlavou“, jako já.
Pokud potřebujete mít pod hlavou víc podloženo, a spíte rádi třeba na dvou polštářích, položte si polštář s paměťovou pěnou San Marino na druhý polštář tak, aby nahoře byl tenhle nový, paměťový. Bude se vám spát krásně měkce.
Za co jsem velmi vděčná, je výplň paměťovou pěnou.
Tady opravdu nehrozí, že by se vám nějaké kuličky shlukovaly k sobě – u této pěny na „golfových míčcích“ z dutého vlákna sražených kuliček rozhodně spát nebudete. V noci vás naopak čeká jen měkkost, odpočinek a pohodlí
S polštářem jsem velmi spokojená.
Eshop Matrace za hubičku dostál svému slovu, že nákup je „za hubičku“ i u polštáře. V porovnání s ostatními eshopy mají polštář z kvalitní paměťové pěny za rozumnou cenu.
Na paměťovou pěnu už nedám dopustit. Mám z ní i matraci – také z eshopu Matrace za hubičku, a spím jako Šípková Růženka.
Jako malá holka jsem obdivovala práci kovářů. Viděla jsem je při práci na jednom trhu řemeslných prací, a byla jsem okouzlena. Tohle okouzlení mi vydrželo až do dospělosti.
Strašně se mi už tenkrát líbilo, jak ze žhavého železa dokážou jen kladivem a kleštěmi vykovat prakticky cokoliv.
Dnes je doba moderní a kováři nekovají jen koně a meče, dnes už se mohou věnovat i uměleckému kovářství.
Domov nám může zdobit krásně vykovaná brána domu, kované mohou být mříže na oknech, i uvnitř domu. Vykovat si můžeme nechat věšáky a háčky, a podobné praktické věci.
Umělecký kovář ale neková jen praktické věci - umí nám do domu a do života vykovat i krásno.
Jak říkám, už nejsem malá holka, práci kovářů ale obdivuji stále.
Jakmile objevím na řemeslných trzích místo, kde kováři ukazují svou práci, zastavím se a se zatajeným dechem sleduju tu jejich nádhernou práci. Dívám se, jak oheň a kladivo dokážou ze žhavého kovu doslova vykouzlit předměty, které vám vydrží napořád.
Já bych vás dnes chtěla seznámit s prací uměleckého kováře pana Jakuba Zbranka z Dílny Kováře Jakuba.
Je to opravdu kovář s velkým K. Se svým kladivem a kovem opravdu doslova čaruje.
U pana Zbranka jsem si vybrala pro manžela malý nůž vhodný pro každého outdorového nadšence.
Můj muž byl voják, a k nožům má velmi kladný přístup. Říká, že kdo má nůž, přežije v divočině vždycky. Protože jsem chtěla nůž, který je malý, a hodí se na stanování, pobyt v přírodě, nebo na pobyt na lodi, kterou si manžel postavil, vybrala jsem si malý outdorový nůž.
Celý nůž je vykovaný do velikosti 14 cm. Polovinu nože tvoří velmi kvalitní kovaná čepel nože zakončená špičkou. Stejně velká část je rukojeť, omotaná taktickou šňůrou, aby se nůž dobře držel v ruce.
Nůž je malý, velmi ostrý a velmi lehký.
K noži je i velmi praktické pouzdro, které si můžete dát na opasek, připevnit na batoh, nebo kamkoliv, kde nůž budete mít po ruce. Přitom díky pouzdru se nemůžete o nůž nijak poranit. Nůž drží v pouzdru pevně, nevypadne.
Na to, že je nůž malinký, je velmi praktický.
Než ho manžel dostane jako dárek, šla jsem ho vyzkoušet. Řeže skvěle a prakticky cokoliv. Protože je kvalitně vykovaný, není na něm vůbec vidět, že by se s ním pracovalo – ostří je stále skvěle nabroušené.
Já jsem z toho nožíku nadšená. Můj děda byl totiž hajný, a nůž měl v kapse stále. Podle rčení: „Správný muž má v kapse nůž“ nosil nože opravdu všude. Někdy jsem ho podezírala, že snad má nůž i v pyžamu. Nám dětem tak kdykoliv vyřezal píšťalku, nebo nařezal proutky do vázy mamince. No a na obchůzkách lesem nůž používal také často, když ho potřeboval. Naučila jsem se díky němu, že mít sebou v přírodě nůž je vždycky velmi dobré. Nikdy nevíte, kdy se bude hodit.
Když jsem si vybírala nůž, padly mi do oka i kované hrací kostky.
Jsou nádherné, jemná práce, a na házení kostkami třeba právě při táboření jsou super. Teď mě napadlo, že jsem s kostkami házela jen večer u stanu pro zábavu, ale bezva budou i při rozhodování –takové to: „Hoď si kostkou, když nevíš…“. Když s nimi neházíte, budou fajn dekorace.
Když zmiňuji dekorace, nesmím zapomenout na malý svícen na jednu svíčku. Na stole i na komodě vypadá báječně.
A poslední věc, kterou od pana Jakuba mám, je prstýnek. Když jsem ho poprvé viděla, naprosto jsem nechápala, jak někdo může vykovat tak jemnou a krásnou věc.
Prstýnek je dokonalý, jemný, něžný a nádherně tepaný.
Vůbec se mi nechtělo věřit, že tak krásnou věc pan Jakub stvořil kladivem.
Prstýnek má nastavitelnou velikost, takže je vhodný na každou ruku.
Já mám prstýnek dámský, a když ho manžel poprvé uviděl, dal si ho na prst, a viděla jsem na něm, že se mu opravdu líbí. Naštěstí mu byl malý, protože je dámský, takže ho – neochotně – sundal. Musela jsem mu ale slíbit, že dostane časem taky svůj, v pánské velikosti. Smála jsem se, že až poplujeme na lodi, budeme ozdobení jak Vikingové.
Když už totiž budu nechávat dělat manželovi prstýnek, vyberu si i nějaký náramek. I ty totiž v dílně pana Jakuba najdete. Náramky miluju. Nejsem jediná, protože už v době bronzové se ženy zdobily náramky, a ve vykopávkách se takové náramky našly. Tahle odvěká touha zdobit se náramkem vydržela i mě, už se s takovým krásným náramkem na ruce úplně vidím.
Teď jsem vám tedy popsala, co mám z Dílny Kováře Jakuba doma já. Samozřejmě pan Jakub ková spoustu dalších super věcí.
Na facebookových stránkách i na webových stránkách najdete spoustu nádherných nožů, které jsou fakt dokonalé a krásné.
Nože různých velikostí, různých druhů, s různými rukojeti. Všechny kvalitně kované a ostré.
Také v nabídce najdete třeba meče, sekery, kopí a další bodné zbraně. Ty jsou asi už spíš pro nadšence, kteří takové zbraně sbírají, nebo třeba jsou nadšení do historického šermu.
Abyste měli představu, dám vám sem pár fotek, abyste věděli, jaké krásné věci dokáže pan Jakub vykovat.
Každý kus je originál, každý je trochu jiný, a všechny jsou nádherně zpracované. Když ty kované výrobky vidím, napadne mě, že rčení o Zlatých českých ručičkách je u pana Jakuba naplněné na 100%.
Já mám ráda originální dárky, dárky dávané od srdce, u kterých je vidět, že darující přemýšlel, jak potěšit. Kované dárky jsou dárky neotřelé, vždycky je každý kus originál, a jedinečný.
Můžete tak maminkám a babičkám koupit kované růže, které jim nikdy nezvadnou, prstýnky a náramky pro krásu. Originální šperky, které nikdo jiný nemá.
Pro pány můžete vybrat nějaký nádherný nůž.
Smoothie. Slovo, které před pár lety neznal skoro nikdo, a dnes je běžně používaným slovem. Pobavila mne babička od sousedů, když jsem se jí ptala, co chce nakoupit, a ona s klidem řekla, že nějaké ovoce na smoothie. Dřív by řekla na džus, koktejl, nebo na přesnídávku, dnes řekne smoothie.
Smoothie je skvělý způsob, jak dodržet lékaři předepsanou doporučenou dávku pěti ovocných nebo zeleninových malých dávek denně. Já jsem tuto doporučenou denní dávku nikdy nezvládala sníst. Ovoce a zeleninu mám ráda, nikdy jsem ale nesnědla denně pět dávek. Najednou to jde – snadno, a rychle. Naopak se mi díky smoothie lépe svačí. Měla jsem nedávno vleklé potíže s trávením a nechutenstvím, a díky těmto bezva koktejlům jsem se dostala zpátky do formy bez hladovění.
Smoothie je mixovaný nápoj z čerstvého ovoce nebo zeleniny. Je jen na vás, jakou přísadou si smoothie ochutíte.
Já mám osobně radši smoothie nedoslazované, stačí mi cukr v ovoci. Vnoučatům do něj přidávám med nebo třtinový cukr.
Díky tomuto mixovanému zázraku ve skleničce můžete získat spoustu energie na celý den, zdravou svačinku, nebo při posezení s přáteli přidáním trochy alkoholu vynikající ovocný koktejl.
Pokud jste si ještě nikdy smoothie nepřipravovali, vůbec se toho nebojte. Není to složité.
Je na vás, a na vaší chuti, jaký nápoj si připravíte. Jestli čistě ovocný, ovocně zeleninový, zeleninový, nebo mléčný.
Je fajn si na internetu najít pár receptů, které vás inspirují a poradí, jaké typy ovoce a zeleniny je dobré smíchat, aby vznikl nápoj lahodný, který vám bude i chutnat. Někdy si totiž připravíme koktejl ze superpotravin, ale pít se to nedá. Na to si dejte pozor.
Co je pro přípravu smoothie důležité: Kromě surovin je to rozhodně kvalitní přístroj.
Já jsem si vybrala přístroj Vervo Active.
Je to malý přenosný mixér.
Jeho výhodou je, lehký a poměrně malý, takže si ho mohu nosit kam chci, a připravit si smoothie kdekoliv. Nebo mohu oddělit mixovací nádobu – motor s čepelí- a zůstane mi kvalitní láhev s pítkem, ve které si nápoj nosím sebou.
Vervo Active mixér je bezdrátový. Nabíjí se pomocí USB kabelu, který je součástí balení.
Údržba mixéru je velmi jednoduchá a rychlá.
Stačí do nádoby napustit vodu, přidat pár kapek přípravku na mytí nádobí, a spustit mixování. Pak vodu se saponátem vylít a vypláchnout. To je vše. Je opravdu nejlepší mixér Vervo čistit tímto způsobem, abyste se při mytí zbytečně neporanili o čepele. Jsou totiž opravdu ostré, aby rozmixovaly i tvrdší kousky ovoce, nebo kousky ledu.
Použití samotného mixéru je také velmi jednoduché. Nejdřív do nádoby nalijeme vodu. Pak vložíme kousky ovoce a zeleniny. Nakonec zmáčkneme tlačítko – přístroj na vás zabliká. Pak podržíte tlačítko asi 2 sekundy a mixér se spustí.
Mixování můžete mít ve dvou režimech. Při prvním režimu Standart jenom zmáčknete tlačítko, mixér bliká a spustí se 30 sekundový režim.
Při druhém Vlastním režimu držíte tlačítko celou dobu mixování – a určíte si sami, jak dlouho chcete koktejl mixovat.
To, že je mixér správně sestavený poznáte snadno - svítí zeleně. Červená signalizuje, že něco není tak, jak by mělo být.
Než vám poradím pár dobrých receptů na smoothie, zmíním ještě jednu věc – pokud máte rádi krémové polévky, tenhle malý mixér je nádherně našlehá. Například dýňová je luxusně jemná a hladká.
A palačinky? Těsto je hotové během chviličky a palačinky jsou nádherně nadýchané. Přitom nezašpiníte zbytečně misky a metličky – mixér si s těstem poradí rychle. Mám Vervo Active pořád na stole, takže vnukům dělám palačinky kdykoliv je napadne. A když si do těsta přidáte a rozmixujete trochu špenátu, nebo červené řepy – budete mít barevnou zdravou variantu palačinek.
Mixér je bezva pro všechny, kteří užívají práškový kolagen. Kdo ho užívá, ví, že někdy je problém ho rozmíchat tak, aby v něm nebyly hrudky. Mixér kolagen krásně rozmíchá třeba v pomerančové šťávě.
Nyní vám doporučím pár tipů na smoothie, která jsou u nás doma oblíbená.
Správné smoothie by vám mělo nejen chutnat, ale i vyživovat vaše tělo.
Smoothie většinou není třeba doslazovat. Postačí většinou banán, který je sladký sám o sobě. Pokud není ve smoothie banán, a chcete ho mít sladší, použijte javorový sirup, med, nebo trochu čekankového slazení. Budete tak mít dodanou energii, kterou tělo dokáže spálit a neuloží se vám do tukových zásob.
Pár tipů na dobrá Smoothie:
Růžové překvapení plné zdraví: 1 malá syrová červená řepa,1 banán, 1 lžička chia semínek,1 – 2 cm kořene zázvoru,1 šálek vody. Řepu oloupeme, zázvor také a nastrouháme ho, vložíme do smoothie makeru a mixujeme (řepa je tvrdší, potřebuje o trošku déle mixovat), pak přidáme ostatní suroviny a krátce rozmixujeme
Sladké zelené smoothie: 1 hrst špenátových lístků,1 banán, 2 menší hrušky nebo 1 jablko, ½ avokáda, 2 polévkové lžice chia semínek, špetka kurkumy,špetka skořice, 400 ml vody. Hrušky, banán a avokádo nakrájíme do mixéru, promixujeme, pak přidáme špenát, chia, kurkumu a skořici, domixujeme
Mléčné smoothie s kakaem. 150 ml acidofilního mléka (kefír), 1 jablko bez jadérek, 1 menší banán, 1 lžička chia semínek,½ lžičky kakaa,1 lžička medu. Do mixéru nalijeme kefír, omyté jablko na kousky nakrájené bez jadřince, banán na kousky, chia semínka a kakao, nakonec med a rozmixujeme dohladka.
Jahodovo-avokádové smoothie s mandlemi: 10 jahod, 1/0 avokáda, 4 mandle, mléko. Vydlabejte avokádo, vložte s jahodami do mixéru, přidejte mandle a 2 dcl mléka. Vše dohladka rozmixovat.
Brusinkové smoothie – 2 hrsti brusinek, 4 jahody, 1 malý bílý jogurt, 1 hrst ovesných vloček, 1 lžíce goji, mléko 2 dcl. Všech společně rozmixujeme. Pokud je nápoj moc hustý, trochu nařeďte mlékem.
Dýňové smoothie : 1 hrnek oloupané dýně, 1 zralý banán, 1 lžička medu, 1 lžička perníkového koření nebo skořice, 1 malý bílý jogurt, 2,5 dcl mléka. Oloupanou vydlabanou dýni s ostatními přísadami dohladka rozmixujte.
Moje nejoblíbenější je
Borůvkové smoothie s řepou: 3 lžíce borůvek, ¼ menší červené řepy, ½ jablka, ½ banánu, 1 lžička chia semínek, 2 lžíce vloček, 2-3 lžíce měkkého tvarohu, 2 dcl vody. Oloupanou řepu nakrájíte na kostičky, a přidáte nakrájené jablko bez jadřince, krátce rozmixujete, pak přidáte ostatní suroviny a dohladka rozmixujete.
(foto valašský deník)
Jak vidíte, smoothie se dá dělat v podstatě z čehokoliv.
Já mám raději ovocná, takže moc zeleniny nepřidávám. Ale například červenou řepu do koktejlů miluji. Skvělá je například s pomerančem. Dcera má ráda do smoothie okurku, nebo bylinky.
Každý člověk má jiné chutě, a jiné výživové potřeby. Bezva je třeba kromě chia semínek přidat si do smoothie protein.
Smoothie jsem si moc oblíbila, protože jde snadno připravit, je rychle hotové, můžu ho mít v lednici. Je prima jako rychlá, zdravá a chutná svačina pro děti i dospělé.
Díky Vervo Active mixéru si můžu smoothie připravovat kdykoliv.
Buď si připravím do nádoby suroviny, které pak před podáním rozmixuji, abych měla smoothie čerstvě našlehané, nebo si nádobu oddělím, a díky praktickému víčku s pítkem mohu nosit jako lahev kamkoliv, kde se chci posilnit.
No, a pokud nemáte zrovna chuť na smoothie, zkuste si v tomhle bezva mixéru Vervo našlehat třeba kávu. Je vynikající.
Myslím, že k použití mixéru Vervo Active se ráda ještě v budoucnu vrátím v dalším článku.
Vyzkouším nové recepty na chutná smoothie, a podělím se o ně s vámi.
Smoothie mixér od Vervo už prakticky ze stolu ani neuklízím. Je neustále připravený k použití.
Já mám od společnosti Vervo mixér s názvem Přenosný mixér Vervo Active.
Je to mixér opravdu výkonný.
Výkon má 150 W.
Nabíjení je přes USB kabel.
Na jedno nabití vám namixuje až 30 nápojů.
Mixér má velmi ostrou vrtuli, která si hravě poradí i s ledem, nebo mraženým ovocem.
Do nádoby se vejde až 600 ml nápoje.
Pokud máte rádi zdravé koktejly plné ovoce, nebo zeleniny, určitě stojí za to pořídit si takový přenosný mixér, který si hravě poradí s větším množstvím ingrediencí, nebo dokonce i s ledem.
Na eshopu Vervo si variantu mixéru Vervo Active můžete koupit v bílém, nebo černém provedení.
Výkon: |
150 W |
Kapacita nádoby: |
600 ml |
Materiál nádoby: |
ABS plast |
Materiál základny: |
ABS plast |
Materiál čepele: |
304 Stainless Steel |
Napájení: |
5 V |
Kapacita baterie: |
4 000 mAH |
Otáčky motoru: |
18 000 rpm |
Doba nabíjení: |
1 - 3 hodiny |
Váha: |
625 g |
Říká se, že dobré zboží se chválí samo.
To je sice pravda, ale já strašně ráda, když najdu něco opravdu výjimečného a dobrého, dám o tom vědět ostatním. Protože když je co chválit, chválit by se mělo.
Jako třeba u produktů Goody77. Tady ta chvála je fakt zasloužená. Kvalita, kvalita a zase kvalita!
Ale abych začala pěkně popořádku.
Já i můj manžel pamatujeme dobu vesnických zabíjaček, v takovém tom klasickém starém provedení.
Tehdy se zabilo prase, a pěkně postaru se začalo zpracovávat. Něco na ovar, něco do jitrnic a jelit, tlačenka byla vzácná, protože dřív nebyla umělá střívka, a zbytek masa se zavařil, nebo zalil do sádla.
V době, kdy nebyly mrazáky, se maso vařilo, nebo upeklo a zavařilo do sklenic. Sklenice pak v chladné spíži čekaly na další zpracování a snědení.
Časem moderní doba přinesla mrazáky, a maso se začalo mrazit. Rychlejší zpracování, a hlavně odpadla spousta práce s uchováním masa.
Jenže taky odpadla ta možnost maso sebou vzít třeba na výlet, nebo dovolenou. Maso z mrazáku se zpracovává jen doma, na vaření.
Já jsem objevila ono staré kouzlo sklenic s masem a masnými výrobky, které sebou můžete mít i tam, kde není mrazák.
Na dovolenou a volné víkendy s mým mužem rádi jezdíme na vodu, pod stan, a taky k rodičům na chalupu.
Hledala jsem tedy vhodné konzervy, které bych sebou vzala na dovolenou, protože v přírodě není lednice, ani mrazák – maximálně autochladnička.
Jíst se musí, a vaření v přírodě, nebo na chatě je někdy obtížnější, než doma u moderního sporáku s lednicí po ruce a mrazákem za zády.
Tak jsem úplnou náhodou objevila stránku Goody77, která je plná dobrot z vepřového, ale i hovězího, a kuřecího masa.
Firma Goody77 je výrobcem českých masných výrobků.
S výrobou mají už 25 let zkušeností. Maso si sami bourají, a také sami vyrábějí produkty z něj, a zavařují je pěkně postaru – do sklenic. Takže jsou připravené k použití kdykoliv a kdekoliv. Na svačinu, oběd, nebo i na dovolenou.
Jak už jsem zmínila, s výrobky Goody77 jsem se setkala poprvé.
A určitě je budu používat i dál.
Po vyzkoušení jsem totiž tak spokojená, že je budu vozit nejen na vodu a dovolenou, vařím s nimi i doma.
A tlačenka ve sklenici? To je prostě paráda – lahůdka připravená k okamžité konzumaci, a nikdy není oschlá – vždycky šťavnatá a chuťově vyladěná k dokonalosti.
Ještě než se začnu věnovat produktům, co jsem vyzkoušela, bych ráda zmínila, že všechny tyto skleničky s masem můžete mít ve spíži – nemusí být v lednici. Tam je dejte až před tím, než je budete chtít jíst – pokud je tedy budete jíst za studena. U nás to chlapi milují – otevřou skleničku, namažou na chleba, posypou cibulí a mňam…
Tyhle produkty totiž můžete konzumovat jak za tepla, tak za studena.
Co u všech produktů velmi chválím je, že jsou bez rychlosolí a konzervantů a zbytečných „éček“. Tedy opravdu jen vynikající maso kvalitně zpracované.
Protože produkty jsou ve skle, vidíte tedy, co si kupujete. Nevím jak vás, ale mě to naláká ke koupi. Do klasické plechové konzervy nevidím, tady na první pohled kouknu a vím, že ve sklenici je maso a jak vypadá. Vidím, co kupuji.
Konzerv s masovým obsahem mají na eshopu opravdu velký výběr. Co je super a co oceňuji je, že mám kvalitně připravené maso, aniž bych musela stát hodiny u sporáku.
Velmi se mi skleničky s masem hodily na vodě, při stanování a na chalupě. Stačí maso vyklopit do hrnce a ochutit podle toho, co právě vaříte.
Například sklenice s vepřovou panenkou stačila dochutit žampiony a hlívou a byla z toho vynikající večeře.
Konzerva s hovězím masem je fajn na každou omáčku, kde dáváte hovězí maso – jen si ho v hrnci dochutíte. Výhoda je, že nemusíte dávat maso do hrnce na několik hodin – je připravené k rychlému „dovaření“. Já k němu přidám třeba trochu koření, protlak a bylinky, a během chvíle je výborná omáčka na špagety.
Teď vám ve zkratce představím „mňam skleničky“, které mám doma.
Jen je krátce představím, a dám ke každé odkaz na produkt. Abyste si sami mohli produkt prohlédnout, zjistit složení (že opravdu žádná rychlost ani éčka) a případně na eshopu hned koupit.
Lančmít nemusím asi nikomu představovat.
Je to taková klasika, kterou zná asi každý, a každý ho už ochutnal.
Lančmít ve sklenici je připravený k použití, a chutná výborně. Je jemný, hladký, a skvěle dochucený.
Produkt najdete zde: Lančmít
Pak jsou tu „vepřové skleničky“
Tady asi nemusím moc představovat.
Všechny tyto konzervičky jsou vhodné do studené i teplé kuchyně, maso v nich je kvalitní, měkoučké, a chuťově jemné.
Velmi mi vyhovuje, že tam není přidané žádné zbytečné koření, takže jdou použít na vaření čehokoliv. Kdyby bylo maso kořeněné, nešlo by použít do některých jídel, a hlavně by nebylo vhodné pro děti, které moc koření nemůžou.
Takže kdo má rád kořeněné, prostě si dochutí při vaření, nebo na talíři.
Takže které „maso mňamky“ jsem vyzkoušela?
Vepřové maso krkovice, Vepřové maso kotleta, Vepřové maso panenka, Vepřové maso kýta, Vepřové maso Plec, Vepřové koleno, Vepřové maso bůček – to je favorit našeho dědy. Jen si k němu dá knedlík, trochu zelí a je spokojený!
Z vepřového masa si můžete pochutnat i na tlačence ve sklenici, jitrnicovém prejtu a vynikající vepřové pomazánce z pečeného masa.
Tu doporučuji na chutnou svačinu, nebo večeři, protože je opravdu vynikající. Jemná, chutná, lahodná a hned připravená k namazání- není třeba ji nijak dochucovat, chutná báječně. Tyhle tři pochoutky je ale lepší před podáváním vychladit, pak mají tu správnou chuť.
Konzerva se zadním hovězím masem je, jak už jsem zmínila, perfektní na přípravu jakéhokoliv jídla z hovězího masa.
Tuhle skleněnou konzervičku mám doma pořád, protože mi velmi usnadňuje vaření.
Hlavně když přijdou děti, a mají chuť třeba na rajskou – je na stole během chvíle. Je to příjemné a rychlé vaření, navíc maso je vždycky měkoučké, takže ho děti snědí vždycky všechno, a bez řečí.
Na eshopu mají ještě přední hovězí a svíčkovou ve skleničce, to jsem zatím ale ještě nevyzkoušela.
Kromě vepřového a hovězího masa na eshopu Goody 77 najdete i dobroty ve skle z masa kuřecího – já mám vyzkoušené Kuřecí maso stehna a Kuřecí maso prsa. Opět můžete použít do teplé i studené kuchyně.
Vynikající je i do pomazánek.
Pokud máte doma milovníka masa, tak mu můžete udělat radost dárkovým balením skleniček s výborným masem.
U nás doma jsou „masosauři“ všichni chlapi, takže tenhle dárek se vždycky setká s úspěchem.
Na závěr by vždycky měla přijít nějaká ta třešnička na dortu. I já ji pro vás mám.
Jsou to zabijačkové speciality, které si můžete na eshopu Goody 77 koupit, na kterých si pochutnáte, a to prosím pěkně bez práce.
Já jsem si na chalupu vzala na vyzkoušení dvě sklenice a - s Gulášovou polévkou a Maďarským gulášem.
Tohle tedy není „jen“ maso zavařené ve sklenici, je to hotové jídlo, kde stačí sklenici otevřít a ohřát.
Balení je praktické – 900 ml, stačí tedy v pohodě pro víc lidí.
Gulášová polévka je tradiční polévka podávaná v českých domácnostech.
Asi bychom marně hledali někoho, kdo ji nikdy neochutnal. Je to ideální polévka na dovolenou třeba pod stanem. Krásně zasytí, a v kombinaci s pečivem máte po jídle dost energie a dobře se najíte – pochutnáte si.
Tahle polévka ve skle je výborná, opravdu je velmi příjemně dochucená. Já do ní vnukům přidám vždycky pár brambor a mám uvařeno v cuku letu. Chutná dětem i dospělým, a já nemusím trávit dlouhou dobu u sporáku.
Maďarský guláš ve sklenici je kromě masa dochucený zeleninou (rajčata a papriky), a je vařen podle staré osvědčené receptury.
Není potřeba ho nijak dochucovat, opravdu ho stačí jen ohřát, a budete se olizovat až za ušima. Navařeno bez práce, a chutná jako od babičky.
Vynikající, chutný a lahodný.
Pokud jezdíte na dovolenou třeba pod stan, nebo na vodu, kde ohříváte jídlo v kotlíku, budete tam za kuchařskou hvězdu.
Doporučuji i domů – tuhle sklenici budu mít doma ve spíži pro případ, kdy nestíhám vařit, nebo se mi prostě nechce. Šup šup a je uvařeno! A za velmi přijatelnou cenu.
Guláš i polévka jsou v balení po 900 ml, a pokud si spočítáte maso, ostatní suroviny, přísady a koření, energii a čas při vaření – doma prostě za tak příznivou cenu toto množství neuvařím.
Oba tyto produkty najdete zde: Gulášová polévka a Maďarský guláš.
Co říci na závěr.
Nebudu šetřit superlativy. Mě to prostě chutná.
Jsem strašně ráda, že jsem tyhle sklenice s masovými dobrotami objevila. Opravdu jsem je před dovolenou ještě neznala, dnes už by mi v kuchyni hodně chyběly. Na dobré věci se snadno zvyká.
Proto vám tyhle dobroty doporučuji – opravdu stojí za ochutnání!
Poctivé maso ze Šumavy ve skle – žádná chemie, žádná „éčka“ jenom dobrota a poctivá chuť domácí zabíjačky.
Když tak o tom mluvím – jdu si otevřít jednu tu výbornou tlačenku ve sklenici.
Goody77 -kde tradice potkává chuť.
Říká se, že dobré zboží se chválí samo.
To je sice pravda, ale já strašně ráda, když najdu něco opravdu výjimečného a dobrého, dám o tom vědět ostatním. Protože když je co chválit, chválit by se mělo.
Jako třeba u produktů Goody77. Tady ta chvála je fakt zasloužená. Kvalita, kvalita a zase kvalita!
Ale abych začala pěkně popořádku.
Já i můj manžel pamatujeme dobu vesnických zabíjaček, v takovém tom klasickém starém provedení.
Tehdy se zabilo prase, a pěkně postaru se začalo zpracovávat. Něco na ovar, něco do jitrnic a jelit, tlačenka byla vzácná, protože dřív nebyla umělá střívka, a zbytek masa se zavařil, nebo zalil do sádla.
V době, kdy nebyly mrazáky, se maso vařilo, nebo upeklo a zavařilo do sklenic. Sklenice pak v chladné spíži čekaly na další zpracování a snědení.
Časem moderní doba přinesla mrazáky, a maso se začalo mrazit. Rychlejší zpracování, a hlavně odpadla spousta práce s uchováním masa.
Jenže taky odpadla ta možnost maso sebou vzít třeba na výlet, nebo dovolenou. Maso z mrazáku se zpracovává jen doma, na vaření.
Já jsem objevila ono staré kouzlo sklenic s masem a masnými výrobky, které sebou můžete mít i tam, kde není mrazák.
Na dovolenou a volné víkendy s mým mužem rádi jezdíme na vodu, pod stan, a taky k rodičům na chalupu.
Hledala jsem tedy vhodné konzervy, které bych sebou vzala na dovolenou, protože v přírodě není lednice, ani mrazák – maximálně autochladnička.
Jíst se musí, a vaření v přírodě, nebo na chatě je někdy obtížnější, než doma u moderního sporáku s lednicí po ruce a mrazákem za zády.
Tak jsem úplnou náhodou objevila stránku Goody77, která je plná dobrot z vepřového, ale i hovězího, a kuřecího masa.
Firma Goody77 je výrobcem českých masných výrobků.
Na trhu jsou už 25 let. Maso si sami bourají, a také sami vyrábějí produkty z něj, a zavařují je pěkně postaru – do sklenic. Takže jsou připravené k použití kdykoliv a kdekoliv. Na svačinu, oběd, nebo i na dovolenou.
Jak už jsem zmínila, s výrobky Goody77 jsem se setkala poprvé.
A určitě je budu používat i dál.
Po vyzkoušení jsem totiž tak spokojená, že je budu vozit nejen na vodu a dovolenou, vařím s nimi i doma.
A tlačenka ve sklenici? To je prostě paráda – lahůdka připravená k okamžité konzumaci, a nikdy není oschlá – vždycky šťavnatá a chuťově vyladěná k dokonalosti.
Ještě než se začnu věnovat produktům, co jsem vyzkoušela, bych ráda zmínila, že všechny tyto skleničky s masem můžete mít ve spíži – nemusí být v lednici. Tam je dejte až před tím, než je budete chtít jíst – pokud je tedy budete jíst za studena. U nás to chlapi milují – otevřou skleničku, namažou na chleba, posypou cibulí a mňam…
Tyhle produkty totiž můžete konzumovat jak za tepla, tak za studena.
Co u všech produktů velmi chválím je, že jsou bez rychlosolí a konzervantů a zbytečných „éček“. Tedy opravdu jen vynikající maso kvalitně zpracované.
Protože produkty jsou ve skle, vidíte tedy, co si kupujete. Nevím jak vás, ale mě to naláká ke koupi. Do klasické plechové konzervy nevidím, tady na první pohled kouknu a vím, že ve sklenici je maso a jak vypadá. Vidím, co kupuji.
Konzerv s masovým obsahem mají na eshopu opravdu velký výběr. Co je super a co oceňuji je, že mám kvalitně připravené maso, aniž bych musela stát hodiny u sporáku.
Velmi se mi skleničky s masem hodily na vodě, při stanování a na chalupě. Stačí maso vyklopit do hrnce a ochutit podle toho, co právě vaříte.
Například sklenice s vepřovou panenkou stačila dochutit žampiony a hlívou a byla z toho vynikající večeře.
Konzerva s hovězím masem je fajn na každou omáčku, kde dáváte hovězí maso – jen si ho v hrnci dochutíte. Výhoda je, že nemusíte dávat maso do hrnce na několik hodin – je připravené k rychlému „dovaření“. Já k němu přidám třeba trochu koření, protlak a bylinky, a během chvíle je výborná omáčka na špagety.
Teď vám ve zkratce představím „mňam skleničky“, které mám doma.
Jen je krátce představím, a dám ke každé odkaz na produkt. Abyste si sami mohli produkt prohlédnout, zjistit složení (že opravdu žádná rychlost ani éčka) a případně na eshopu hned koupit.
Lančmít nemusím asi nikomu představovat.
Je to taková klasika, kterou zná asi každý, a každý ho už ochutnal.
Lančmít ve sklenici je připravený k použití, a chutná výborně. Je jemný, hladký, a skvěle dochucený.
Produkt najdete zde: Lančmít
Pak jsou tu „vepřové skleničky“
Tady asi nemusím moc představovat.
Všechny tyto konzervičky jsou vhodné do studené i teplé kuchyně, maso v nich je kvalitní, měkoučké, a chuťově jemné.
Velmi mi vyhovuje, že tam není přidané žádné zbytečné koření, takže jdou použít na vaření čehokoliv. Kdyby bylo maso kořeněné, nešlo by použít do některých jídel, a hlavně by nebylo vhodné pro děti, které moc koření nemůžou.
Takže kdo má rád kořeněné, prostě si dochutí při vaření, nebo na talíři.
Takže které „maso mňamky“ jsem vyzkoušela?
Vepřové maso krkovice, Vepřové maso kotleta, Vepřové maso panenka, Vepřové maso kýta, Vepřové maso Plec, Vepřové koleno, Vepřové maso bůček – to je favorit našeho dědy. Jen si k němu dá knedlík, trochu zelí a je spokojený!
Z vepřového masa si můžete pochutnat i na tlačence ve sklenici, jitrnicovém prejtu a vynikající vepřové pomazánce z pečeného masa.
Tu doporučuji na chutnou svačinu, nebo večeři, protože je opravdu vynikající. Jemná, chutná, lahodná a hned připravená k namazání- není třeba ji nijak dochucovat, chutná báječně. Tyhle tři pochoutky je ale lepší před podáváním vychladit, pak mají tu správnou chuť.
Konzerva se zadním hovězím masem je, jak už jsem zmínila, perfektní na přípravu jakéhokoliv jídla z hovězího masa.
Tuhle skleněnou konzervičku mám doma pořád, protože mi velmi usnadňuje vaření.
Hlavně když přijdou děti, a mají chuť třeba na rajskou – je na stole během chvíle. Je to příjemné a rychlé vaření, navíc maso je vždycky měkoučké, takže ho děti snědí vždycky všechno, a bez řečí.
Na eshopu mají ještě přední hovězí a svíčkovou ve skleničce, to jsem zatím ale ještě nevyzkoušela.
Kromě vepřového a hovězího masa na eshopu Goody 77 najdete i dobroty ve skle z masa kuřecího – já mám vyzkoušené Kuřecí maso stehna a Kuřecí maso prsa. Opět můžete použít do teplé i studené kuchyně.
Vynikající je i do pomazánek.
Pokud máte doma milovníka masa, tak mu můžete udělat radost dárkovým balením skleniček s výborným masem.
U nás doma jsou „masosauři“ všichni chlapi, takže tenhle dárek se vždycky setká s úspěchem.
Na závěr by vždycky měla přijít nějaká ta třešnička na dortu. I já ji pro vás mám.
Jsou to zabijačkové speciality, které si můžete na eshopu Goody 77 koupit, na kterých si pochutnáte, a to prosím pěkně bez práce.
Já jsem si na chalupu vzala na vyzkoušení dvě sklenice a - s Gulášovou polévkou a Maďarským gulášem.
Tohle tedy není „jen“ maso zavařené ve sklenici, je to hotové jídlo, kde stačí sklenici otevřít a ohřát.
Balení je praktické – 900 ml, stačí tedy v pohodě pro víc lidí.
Gulášová polévka je tradiční polévka podávaná v českých domácnostech.
Asi bychom marně hledali někoho, kdo ji nikdy neochutnal. Je to ideální polévka na dovolenou třeba pod stanem. Krásně zasytí, a v kombinaci s pečivem máte po jídle dost energie a dobře se najíte – pochutnáte si.
Tahle polévka ve skle je výborná, opravdu je velmi příjemně dochucená. Já do ní vnukům přidám vždycky pár brambor a mám uvařeno v cuku letu. Chutná dětem i dospělým, a já nemusím trávit dlouhou dobu u sporáku.
Maďarský guláš ve sklenici je kromě masa dochucený zeleninou (rajčata a papriky), a je vařen podle staré osvědčené receptury.
Není potřeba ho nijak dochucovat, opravdu ho stačí jen ohřát, a budete se olizovat až za ušima. Navařeno bez práce, a chutná jako od babičky.
Vynikající, chutný a lahodný.
Pokud jezdíte na dovolenou třeba pod stan, nebo na vodu, kde ohříváte jídlo v kotlíku, budete tam za kuchařskou hvězdu.
Doporučuji i domů – tuhle sklenici budu mít doma ve spíži pro případ, kdy nestíhám vařit, nebo se mi prostě nechce. Šup šup a je uvařeno! A za velmi přijatelnou cenu.
Guláš i polévka jsou v balení po 900 ml, a pokud si spočítáte maso, ostatní suroviny, přísady a koření, energii a čas při vaření – doma prostě za tak příznivou cenu toto množství neuvařím.
Oba tyto produkty najdete zde: Gulášová polévka a Maďarský guláš.
Co říci na závěr.
Nebudu šetřit superlativy. Mě to prostě chutná.
Jsem strašně ráda, že jsem tyhle sklenice s masovými dobrotami objevila. Opravdu jsem je před dovolenou ještě neznala, dnes už by mi v kuchyni hodně chyběly. Na dobré věci se snadno zvyká.
Proto vám tyhle dobroty doporučuji – opravdu stojí za ochutnání!
Poctivé maso ze Šumavy ve skle – žádná chemie, žádná „éčka“ jenom dobrota a poctivá chuť domácí zabíjačky.
Když tak o tom mluvím – jdu si otevřít jednu tu výbornou tlačenku ve sklenici.
Přihlaste se k odběru novinek: