Dnes bych vám v recenzi ráda představila Titanový napařovací hrnec.
O titanovém nádobí už jsem vám jednu recenzi psala, tenhle hrnec mě ale při testování zaujal natolik, že jsem se rozhodla napsat o něm recenzi samostatně.
Titanové nádobí mě samo o sobě nadchlo. Vaření v něm je velmi pohodlné, vaříte s minimem tuku- na běžná jídla není třeba olej žádný, stačí ten, kterým jste hrnec vymazali před použitím. Pouze když smažíte například řízky nebo cibulku, je třeba olej přidat. S tímhle vařením byste sklidili pochvalu od svého lékaře nebo i dietologa, velmi dobré je i pro vaření dětem. Samozřejmě téměř nepřipaluje a pokud se vám povede něco připálit - stačí otřít ubrouskem a je připraveno na další vaření.
Chtěla bych jen opravit informaci o mytí nádobí v myčce z minulé recenze. V myčce se nástřik nesmývá, jak jsem se mylně domnívala, dochází k reakci se dnem nádobí z vnější strany, při této reakci se na dně tvoří šedý povlak, který potom barví. Dá se tomu předcházet používáním ekologických tablet. Na vnitřní nástřik má myčka vliv takový, že se postupně vysušuje, je pak tedy lepší alespoň 1x za měsíc vytřít nádobí znovu olejem. Pokud tedy nádobí nechcete mýt v ruce, klidně myčku používejte, nádobí bude v pořádku.
Díky titanovému nepřilnavému povrchu se nádobí snadno čistí. Existuje několik možností, jak titanové nádobí vyčistit:
a) po vaření nemastných pokrmů
1. papírový ubrousek – titanové nádobí stačí vytřít papírovým ubrouskem
b) po vaření mastných pokrmů
2. studená voda – do rozpáleného titanového nádobí nalijeme studenou vodu, zbytky jídla se uvolní, odplaví a celý obsah vylijeme (tzv. tepelný šok) => DOPORUČUJEME, poté nádobí pouze vytřeme do sucha
3. papírový ubrousek – rozpálené titanové nádobí necháme zchladnout a vytřeme papírovým ubrouskem
4. tekutý mycí prostředek – titanové nádobí umyjeme tekutým mycím prostředkem a vytřeme do sucha
Napařovací hrnec je vhodný na všechny typy sporáků a varných desek, jeho hrnec lze samozřejmě používat jako samostatný kus nádobí.
Já jsem v něm třeba vařila hovězí vývar. Kdo má rád silný vývar, takový, který se musí táhnout několik hodin na sporáku – ten tenhle hrnec bude mít ve velké oblibě, je na vaření vývaru ideální.
Pokud máte větší rodinu a děláte víc omáčky nebo polévky, také je pro vás hrnec ideální.
A teď k samotnému vaření v páře.
Hrnec má dva skleněné nástavce, velmi dobře se myjí a udržují.
Kdo má rád brambory, ten vaření v páře určitě upřednostní na vaření brambor – mají daleko intenzivnější chuť než brambory vařené ve vodě.
Také zelenina vařená v páře je mnohem chutnější, vitamíny v ní zůstávají, vypadá vzhledněji. Hlavně jsem ocenila, že mohu vařit více typů potravin najednou.
V jednom nástavci brambory, ve druhém zeleninu, nebo třeba losos chutná výborně připravený v páře. Bez zbytečného nádobí tedy lze uvařit v parním hrnci velmi chutné a zdravé jídlo.
Vařila jsem v páře i knedlíky – byly výborné, jen je lepší trošku vytřít stěny nádoby tukem, aby se syrové těsto nelepilo na okraje. Knedlíky z páry mají vynikající chuť, nejsou tak oslizlé jako knedlíky vařené ve vodě. Na vaření ovocných knedlíků je vaření v páře přímo ideální.
V páře jde dobře jídlo i ohřát – třeba právě knedlíky, brambory, zelí – prostě co potřebujete, aniž byste vystavovali jídlo vysušení a záření mikrovln.
Parní hrnec se určitě vyplatí. Je to velmi chutný způsob vaření jídla a zachováte tím všechny důležité vitamíny a minerály, nemusíte používat tuk- zkrátka pro ty, co chtějí jíst zdravě je přímo stvořený. Ccete - li mít v kuchyni kvalitu, pak je pro vás Titanové nádobí tou správnou volbou
A tady na ukázku jeden recept na vaření v páře:
Bramborové knedlíky:
1 kg brambor vařených ve slupce, 1 vejce,sůl, 0,5 kg dětské krupičky
Po vychladnutí brambory oloupeme.nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, přidáme vejce a krupičku a vypracujeme těsto. Pokud je těsto řídké, přidejte ještě trochu krupičky. Z těsta vytvarujte knedlíky a hned je vložte do parního nástavce hrnce. Vaříme v páře cca 35 minut, pak nakrájíme na plátky.
Kdo by se chtěl podívat na testování dalšího titanového nádobí, podívejte se na tento odkaz: Testování titanového nádobí
Video Recept na Lososa vařeného v páře: Recept na lososa
Pokud si chcete koupit parní hrnec, stačí kliknout na tento odkaz: Parní hrnec Titanové nádobí
Pokud chcete vidět i další tipy nádobí, klikněte zde: Titanové nádobí
Je léto a všichni řešíme pitný režim a žízeň. A protože perlivá voda zažene žízeň mnohem lépe, než neperlivá, uvítala jsem možnost otestovat novinku z řady výrobníků perlivé vody SodaStream Spirit.
A když jsem zjistila, že tenhle výrobník na celé čáře zvítězil v testu 11 výrobníků perlivé vody české spotřebitelské organizace dTest, byla jsem opravdu zvědavá.
Hned při vybalování jsem byla velmi potěšena, že výrobník je dodáván vcelku, jen s odnímatelným zadním krytem. Já totiž moc skládání výrobků nezvládám, a návody čteme všichni neradi. Tenhle povedený designový přístroj prostě jen vyndáte z krabice, našroubujete velmi snadno bombičku (která je součástí balení) a nasadíte zadní kryt. A takhle snadno je přístroj připravený k použití. Obzvláště ti, kdo byli zvyklí na klasickou sifonovou láhev z dávných dob, ocení, jak snadno se bombička našroubuje. Zvládne to každý.
Součástí balení výrobníku SodaStream Spirit je i lahev na perlivou vodu. Oproti dřívějším typům výrobníků perlivé vody, kde byl docela problém s našroubováním lahve – museli jste většinou jednou rukou šroubovat lahev do přístroje a druhou přístroj přidržet – tady je nasazení lahve opravdu velmi snadné. Prostě jen lahev nasadíte, ozve se cvaknutí a můžete začít vyrábět perlivou vodu. To ocení obzvláště starší lidé, kteří mají s koordinací pohybu při šroubování jednou rukou už trochu problém. Poprosila jsem maminku, ať si vyzkouší, jestli jí tohle nasazení lahve vyhovuje a byla moc spokojená, jeden pohyb a lahev drží. Nasadit lahev je prostě u výrobníku Spirit hračka, kterou zvládne každý. Pak už jen stačí zvolit si intenzitu perlení bublinkami pomocí stlačení tlačítka v horní části výrobníku. Já mám raději jemně perlivou vodu, vnuk by nejraději mačkal pořád. Dokonce jsem mu pití ani nemusela připomínat jako jindy – pil opravdu dost, jen aby si mohl vyrobit další perlivou vodu.
A tím se dostáváme i k nákladům. Z jedné bombičky vyrobíme zhruba 80 litrů syceného nápoje. Vyměnit můžete bombičku za plnou většinou ve všech supermarketech na infostáncích nebo pokladnách za cenu 199,- Kč, platíte pouze náplň, obal máte výměnou za svůj, který byl v krabici při koupi SodaStreamu (bombičky lze vyměnit na jednom z 2000 výměnných míst, a dnes už si můžete objednat výměnu bombičky i u rozvážkových společností Rohlík.cz a Kolonial.cz). Při používání originálních bombiček SodaStream, které výrobce plní potravinářským CO2 plynem, za pravidelné důsledné kontroly všech důležitých zdravotních parametrů, je doma připravená perlivá voda kvalitní a bez rizika pro vaše zdraví.
Litr perlivé vody vyjde tedy zhruba na 2,75 Kč, což je oproti klasickým perlivým vodám, které kupujete v plastových lahvích opravdu výhodné. A ještě odpadá dřina při nošení lahví.
Mimochodem – víte, že 80 litrů perlivé vody, které vyrobíte z jedné bombičky odpovídá 10 balíkům perlivé vody v PET lahvích? To už je pořádná věž z plastových lahví. Používáním výrobníku SodaStream tedy šetříte nejen svou kapsu, ale i životní prostředí, za tři roky používání SodaStreamu ochráníte přírodu před odpadem asi 2500 plastových lahví.
Perlivou vodu můžete pít, buď jako klasickou neochucenou vodu, nebo s přidáním ovoce, případně se sirupy SodaStream (nebo domácí šťávou, kdo má možnost). My máme doma moc rádi pomerančový sirup SodaStream Orange. Je moc dobrý, stačí asi půl víčka sirupu do lahve – z jedné lahvičky sirupu jsem tak vyrobila asi 28 litrů nápoje – a to se vyplatí. Mně osobně nejvíc chutná perlivá voda s ovocem, oblíbila jsem si obzvláště borůvky – stačí nasypat hrstičku borůvek do sklenice, zalít perlivou vodou a máte skvělý nápoj. Nebo, kdo nemá borůvky, koupí sáček mraženého lesního ovoce a určitě si pochutnáte. Je to moc dobré a zároveň máte nápoj hned vychlazený. Jen jedno upozornění - nikdy nedávejte sirup do lahve před tím, než začnete vyrábět perlivou vodu, ale vždycky až do hotové vody. Jinak vám v lahvi vzkypí, a přeteče, může se dostat do přístroje a tím si ho můžete poškodit. Takže to je asi jediné upozornění: Nikdy ne sirup před výrobou perlivé vody!!!
SodaStream Spirit je designově velmi povedený a lze ho koupit ve třech barevných provedeních – červený, černý a bílý.
Já mám na otestování červený a jsem jím okouzlena. Je prostě krásný, oblý a hladký. Jeho design okouzlil nejen mě, ale i mého malého vnuka, který stál před stolem a dlouze se na SodaStream díval a pak řekl: „Babi, ten je tak krásný, vypadá úplně jako Optimus Prime“ (pro ty, co jako já původně nevěděli, kdo to je, mi bylo vysvětleno, že to byl hodný Transformers ve filmu) – takže kromě toho, že vnuka moc baví vyrábět perlivou vodu, myslím, že i tajně pokukuje a doufá, že se nám SodaStream Spirit transformuje.
Pokud tedy chcete do své kuchyně super pomocníka, který vám pomůže dodržovat pitný režim a ještě vám kuchyň pěkně ozdobí, určitě si pořiďte SodaStream Spirit. Je krásný, snadno se s ním manipuluje, šetříte životní prostředí i vlastní peněženku a máte po ruce vždycky dobrý nápoj. Přístroj doporučuju hlavně pro jeho snadné ovládání, je velmi vhodný i jako dárek.
Máte rádi kávu? Já miluji kávu. Je to vlastně hned první věc, na kterou každé ráno po probuzení myslím. Bez kávy by moje ráno nebylo úplné a necítila bych se dobře. Dokonce si ráno ráda přivstanu, abych si ji mohla vypít v klidu, bez ranního shonu a chvatu. Už když si kávu připravuji, jsem spokojená, jakmile ucítím její vůni. Mám vůni kávy moc ráda. To jsem měla už jako malá holka. Pamatuji si návštěvy u babičky a dědy, kdy vaření kávy pro ně bylo takovým malým rituálem. Nejdřív si děda sedl a na starém dřevěném mlýnku kávu namlel. Jakmile jsme my, děti zaslechly ono známé vrrrrz…vrrrrrz – věděly jsme, že děda mele kávu a u té nám rád povídá krátké pohádky nebo veselé historky. Už při mletí káva nádherně voněla celou kuchyní. On od ní voněl nádherně i kávomlýnek. Pak babička uvařila kávu a sedli si s dědou a povídali si - bylo to pro ně zastavení, a odpočinek od práce, příjemná chvilka. Občas nám děda dal na lžičce kávu ochutnat- to jsem byla šťastná a spokojená. Myslím, že už tehdy jsem kávu milovala.
Vůně kávy byla dříve cítit i v každém obchodě. Hned za dveřmi každé samoobsluhy stál elektrický mlýnek na kávu, kde si nakupující mohli sami umlít kávu, kterou si koupili. Bylo to takové příjemné kávové uvítání – občas, když dnes vcházím do obchodů a supermarketů, mám pocit, že mi tam něco chybí. A pak si uvědomím, že ano – chybí mi tam ta nádherná vůně čerstvě umleté kávy.
Když jsem jako studentka začala kávu pít pravidelně, abych nespala a mohla se učit, preferovala jsem spíše množství nad kvalitou. Dnes už si kávu vychutnávám, a dbám na to, aby mi opravdu chutnala. Také jsem pochopila, že děda už kdysi věděl, proč si namele vždycky jen množství kávy, které spotřebuje. Je totiž čerstvě namletá mnohem chutnější a výraznější.
Kávu si ráda vybírám, a dám na doporučení. Ráda si kupuji zrnkovou kvalitní kávu, kterou si sama namelu. Občas na ručním kávomlýnku, a když pospíchám, tak na elektrickém. Ale mám pocit, že ten ruční mele nějak lépe.
Tentokrát jsem vyzkoušela kávu z rodinné pražírny Don Franko. Mají totiž kávu, na kterou jsem slyšela jen samou chválu, tak jsem byla trochu zvědavá.
Káva z rodinné pražírny Don Franko je vždy v BIO kvalitě – to znamená, že při pěstování ani při zpracování nejsou používány žádné chemické látky. To mne zaujalo – vždyť kdo by chtěl pít chemii. A udělala jsem dobře- nikdy bych nevěřila, že rozdíl v chuti může být tak veliký. Káva, kterou jsem si připravila je nádherně voňavá, a má příjemnou chuť, která se v puse ještě rozvine. Žádná kyselost ani příměs chuti v téhle kávě není.
Už při rozbalování balíčku s kávou, kterou jsem si objednala, jsem ucítila příjemnou kávovou vůni.
Sáčky se zrnky kávy jsou v obalech, které se dají vyhodit do BIO odpadu a nezatěžují ekologii a životní prostředí,a přitom kávu uchovávají čerstvou a voňavou.
Na sáčcích s kávou jsem měla napsané věnování – i taková maličkost moc potěší, a udělá z dobré kávy osobní dárek od srdce. Uvařila jsem si tedy kávu ze sáčku s nápisem: „Voňavá kávička pro Janu – Ať jste stále v pohodě“. A věřte, že jsem byla v pohodě. Úsměv, který se mi na tváři objevil po přečtení věnování na sáčku, mi na tváři zůstal i po vypití kávy. Je prostě skvělá. Chutnala mi tak, že mne mrzelo, že je šálek tak malý a kávy v něm tak málo. A hned po dopití jsem se těšila, až si uvařím další šálek téhle černé dobroty.
Druhý sáček byl s nálepkou a věnováním Kávové vánoce. Nejdřív jsem chtěla schovat kávu na vánoce – dobrá, 100 % Arabica je po rozbalování dárků příjemným zakončením vánoc. Ale nevydržela jsem. Musela jsem ochutnat, jestli i v tomhle sáčku je káva tak dobrá a voňavá, jako v tom prvním. A byla. Chutná, silná, dobrá voňavá – a věřte, že bych našla ještě spoustu lichotivých přívlastků, které bych téhle kávě dala. I přítel po ochutnání uznale pokýval hlavou.
V eshopu rodinné pražírny Don Franko si můžete vybrat kávu podle vlastní chuti. Každá z káv je certifikovaná v BIO kvalitě. Dodávaná je jako zrnková káva – aby chuť byla intenzivnější, je lépe si namlít kávu čerstvou.
Pokud máte rádi kávu, doporučuji vám ochutnat kávu bez chemických příměsí v BIO kvalitě z rodinné pražírny Don Franko. Ta káva voní už přes sáček tak opojně, že máte chuť ji hned uvařit. A její chuť je stejně skvělá, jako její vůně. A pokud uvažujete o kvalitním a dobrém dárku – klidně i s osobním věnováním – kupte sáček dobré kávy. Vždyť je to právě káva, kterou všichni rádi pijeme hned ráno po probuzení, nebo při posezení s přáteli, nebo při chvilkách relaxuj a odpočinku. Proto je fajn si odpočinek a relax zpříjemnit kvalitou. Tu jsem našla v rodinné pražírně Don Franko. A budu tuhle kávu všem doporučovat – moc mi totiž chutná.
A tak už si připravuji mlýnek, a protože má přijet vnouček, už si v duchu připravuji i pohádku, jakou mu budu při mletí kávy vyprávět. Aby měl jednou ke kávě tak skvělý vztah, jako mám já díky dědečkovi a jeho starému rozvrzanému mlýnku.
Přihlaste se k odběru novinek: