Testování a recenze nádobí


Rendlík Alba Ballarini

Nádobí. Každá žena a každý muž, kteří vaří, vědí, že nádobí je v kuchyni opravdu důležité.  Každý máme své oblíbené hrnce a pánvičky, a i když už dosluhují, snažíme se je v provozu udržet co nejdéle, Pokud nám nádobí „padne do ruky“, je to úplně jiný pocit z vaření. V tom „svém“ hrnci víme, jak míchat a jak vařit, aby jídlo bylo dobré. Jenže i ten nejoblíbenější hrnec nebo rendlík prostě jednou doslouží. Jako se to stalo mě u mých oblíbených hrnců. Aby ne, měla jsem je 30 let. A tak jsem se začala rozhlížet po novém nádobí.  Už dávno vím, že kvalita dokáže nahradit kvantitu, a jeden opravdu kvalitní kousek nádobí dokáže v kuchyni zázraky. Tak jsem hledala, pátrala a našla.

 Alba rendlík z kolekce Ballarini.

Tenhle rendlík mi nahrazuje hrnec, pánev i zapékací misky a pekáče. S jedním kouskem nádobí jako bych rázem získala sadu nádobí. Fakt nekecám – v tomhle rendlíku vařím omáčky, minutky, zapékám jídla a jsem maximálně spokojená. Po měsíci používání prakticky nevařím rychlá jídla v ničem jiném. Vyhovuje mi i velikostí – průměr 24 cm je dostačující pro jídlo pro tři lidi. A já tak konečně nevařím jídlo jako pro regiment vojáků, k čemuž mne sváděly větší hrnce.

Rendlík Alba je ke koupi na eshopu panvicky.cz, a je od známé italské značky Ballarini.

Ballarini patří mezi jedničky na trhu s nádobím s nepřilnavým povrchem. Pro značku Ballarini jsou typické rysy v jeho spojení s italskou mezinárodní kulinářskou tradicí a technologické inovaci, které využívá ve vlastních produktech. Heslo značky Ballarini je: „Budoucnost je v tradici“.

Nádobí této značky je používáno na všech kontinentech světa. Kvalita si našla cestu do všech kuchyní. Ballarini – to je kvalitní nádobí s titanovým povrchem pro zdravé vaření bez těžkých kovů, teflonu a zinku. Italské nádobí s dlouhou tradicí od roku 1889 používané i předními světovými kuchaři.

Rendlík Alba s poklicí jsem si nevybírala dlouho. Byla to pro mne láska na první pohled. I když jsem eshop projížděla dlouho, pořád jsem se vracela k tomuto rendlíku. Padl mi do oka a už jsem ho chtěla. I když jsem měla v užším výběru více hrnců a pánví, svou univerzálností u mne rendlík Alba zvítězil na plné čáře. V podstatě od začátku jsem měla takový ten pocit, že tohle je přesně nádobí, které mi bude vyhovovat. A jsem moc spokojená se svým výběrem. Po měsíci zkoušení a vaření v rendlíku Alba už téměř nepoužívám jiné hrnce. Na rendlíku můžete vařit, smažit i zapékat. Díky materiálu lze totiž rendlík použít na všech typech sporáků, i do trouby. Díky kvalitnímu dnu rendlík šetří při vaření čas i energii. Jídlo se při vaření nepřichytává a nelepí k hrnci.

Před prvním použitím jsem rendlík omyla, nahřála a potřela olejem, pak jsem po vychladnutí znovu umyla a byl připravený k používání. Pokud chcete mýt nádobí Ballarini v myčce, není s tím problém – to jsem uvítala, protože některé typy titanového nádobí do myčky nejsou vhodné- tenhle rendlík ano.

Jediné, co je doporučeno je nepoužívat při vaření kovové předměty na míchání. Používejte vařečky a naběračky dřevěné nebo plastové, a nádobí vám bude dobře sloužit spoustu let. Pokud občas promícháte lžící, nic se nestane, povrch je kovuvzdorný, ale je lépe povrch úmyslně neškrábat.

Poklice na rendlík je skleněná s kovovým úchytem, také madla rendlíku jsou kovová. Díky tomu je rendlík možno použít na jakékoliv vaření a pečení. Vaříte zdravě, téměř bez tuku.

  • hmotnost - 1896g
  • výška - 6,6cm
  • hloubka - 6cm
  • objem - 2,1l
  • vnější průměr dna - 19cm
  • doporučený průměr plotýnky - 18cm
  • celková délka (s madlem/madly) - 40cm

V rendlíku jsem vařila omáčky i minutky. Tradiční jídla české, italské i jiných kuchyní. A vždycky jsem byla spokojená.

Segedínský guláš:

600 g vepřové maso Plec bez kosti

Cibule 1 ks

Sůl, kmín, pepř a paprika mletá sladká

Zelí kysané podle chuti.

Hladká mouka nebo jíška na zahuštění

Zakysaná smetana na zjemnění (nebo smetana na vaření)

Na trošce oleje osmažíte cibuli do hněda, přidáte maso nakrájené na kostičky, orestujete, přidáte kmín, sůl, pepř a papriku, po krátkém zarestování podlijete vodou. Když je maso poloměkké, přidáte zelí a dodusíte do měkka. Nakonec trochu zahustíte moukou a zjemníte smetanou.

Rychlá omáčka na Boloňský způsob

Na trošce oleje osmažíte cibulku a stroužek česneku, přidáte mleté maso (lepší je hovězí), osolíte, opepříte, podlijete a dusíte do měkka, pak vlijete rajčatový protlak, nakonec přidáte bazalku. Po dovaření vmícháte uvařené těstoviny (skvělé jsou penne) a zasypete sýrem. A rychlé jídlo je na stole.

Zapečené brambory s  masem a smetanou.

Brambory (asi 5 kusů středně velkých) uvaříte ve slupce, po vychladnutí oloupete a nakrájíte na kousky. Na pánvi orestujete na cibulce cca 400 g mletého masa, osolíte a opepříte. Na rendlík si pak dáte na dno vrstvu brambor, na ni vrstvu masa, a nakonec brambory. Vložíte do trouby a pečete asi 25 minut. Nakonec zalijeme 250 ml smetany a dopečeme do křupava.

Variantou tohoto receptu je položit na dno rendlíku syrové pokrájené brambory, na ně plátky naklepané krkovice osolené a opepřené, zasypeme trochou nakrájené cibule nebo pórku, navrch poklademe opět brambory, lehce podlijeme a vložíme do trouby s poklicí. Pečeme cca 45 minut a nakonec opět polijeme smetanou a odklopené dopečeme do křupava.

 

Variant jídel na rendlíku Alba Ballarini je spousta. Od hamburgrů po složitější jídla.

Do těch jsem se nyní ještě moc nepouštěla, protože mne nemoc trochu omezovala ve všech činnostech, tedy i ve vaření. Určitě vás ale v budoucnu ještě s pár recepty, které se dají v tomhle báječném rendlíku, seznámím. Jsem jím totiž naprosto nadšená.

Nezabere v kuchyni moc místa, nemusím mít tolik hrnců a pekáčů, a hlavně vaří dobře, nepřipaluje a nepřichytává. Je velmi, velmi univerzální.

Opravdu se mi v tomto případě potvrdilo, že za kvalitu se vyplatí si připlatit. Při správném zacházení mi rendlík bude sloužit spoustu let. Pak že láska na první pohled neexistuje. Existuje! Můj rendlík Alba Ballarini je toho důkazem. Od prvního pohledu jsem věděla, že to je přesně to, co v kuchyni potřebuji a chci. Potvrdilo se mi, že první instinktivní výběr je nejlepší. Tenhle rendlík už nedám z ruky.

Pokud tedy uvažujete o novém nádobí – vsaďte také na kvalitu, jako já. Nebudete mít kuchyň plnou zbytečného nádobí a bude se vám skvěle vařit. Pokud uvažujete o nádobí jako o dárku pro někoho vám milého, lepší dárek mu nemůžete dát. Já jsem tak nadšená, že si určitě od Ballarini pořídím ještě nějaký kousek nádobí. A bude mi v kuchyni fajn.

Pokud si chcete rendlík prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: rendlík Alba Ballarini se skleněnou poklicí průměr 24 cm

Pokud si chcete prohlédnout i jiné nádobí Ballarini, nebo eshopu, klikněte zde: panvicky.cz

 


Univerzální nůž Profi Line 20 cm

Každý, kdo rád vaří, a pohybuje se často v kuchyni, ví, že nože jsou nástroj, který bereme do ruky nejčastěji.

Vaření je totiž hlavně o krájení a přípravě surovin – samotné vaření v hrnci, nebo na pánvi už je pak jen třešničkou na dortu.

Já mám velkou rodinu a vařím pro ni každý den. Kvalitní a ostrý nůž je pro mne nezbytností.

Velmi jsem si oblíbila Profi-Line univerzální nůž 20 cm z eshopu panvicky.cz.

Mám hodně malou ruku, vybrat pro mne ten správný nůž je někdy těžké. Proto jsem si často vybírala menší nože. S těmi ale nenakrájíte dobře všechno, co potřebujete. Například u masa jsem často narážela na problém. Malé nože jsou dobré asi jen na zeleninu (a ovoce), ale na maso je třeba pořádný nůž.

Nůž, který jsem vyzkoušela je popisován jako univerzální. A opravdu univerzální je. Nakrájíte s ním opravdu naprosto všechno, a snadno. Nůž mi padl do ruky jako ulitý. Je perfektně vyvážený, a není těžký. Jeho váha je přiměřená i pro mne s malou rukou. Ani po krájení masa a cibule na guláš jsem neměla pocit únavy. Když jsem krájela stejný objem masa a cibule malým nožem, měla jsem občas pocit, že mi upadne ruka, nebo minimálně prsty. S univerzálním nožem krájím úplně v pohodě.

Chvíli jsem si tedy musela zvykat na dlouhou čepel, přeci jen jsem takhle dlouhý nůž předtím neměla. Ale na dobré věci se zvyká rychle..

Nůž je velmi ostrý. Asi nejostřejší nůž v mé kuchyni. Většinou, když si koupíte nový nůž, je třeba nechat ho nabrousit. Tento nůž je ostrý už od výrobce, koupíte tedy nůž připravený k okamžitému použití.

Univerzální nůž Profi-Line je velmi ostrý stále. A když říkám velmi, tak opravdu velmi. Ostrostí jsem byla velmi překvapena. Než jsem si na nůž zvykla, musela jsem být při krájení velmi opatrná. Stačil totiž letmý dotek prstu na ostří a měla jsem na prstu ranku. Nemyslím tím klasické říznutí se z neopatrnosti. Stačil opravdu jen dotek. A co je super- ostří skvěle drží. Nemusím tedy okamžitě po použití ( nebo ještě při práci) nůž ostřit.

Výrobce nože je Berndorf – Sandrik, Rakousko

Materiál: nerezová ocel HCR55+/-2.

Záruka na nůž je 2 roky.

Čepel nožů je zakalená na tvrdost 55 Rockwell, tím se dosahuje vyšší životnost. Řezaná hrana je broušená do klínu, to zabezpečuje extra ostrost čepele.

Pokud tedy, stejně jako já vaříte hodně často, určitě si pořiďte pro usnadnění práce nový, kvalitní nůž.

V současné době nás karanténa uvěznila doma, děti nemají obědy ve školní jídelně, dospělí také musí jíst doma víc, než obvykle. V kuchyni teď trávíme spoustu času. Ať už vaříte klasickou kuchyni, nebo připravujete saláty, dipy, nebo maso a zeleninu na grilování, vždycky potřebujete dobrý a kvalitní nůž.

Nůž, který dobře krájí a nebolí z něj ruce. Přesně takový je univerzální nůž z řady Profi – Line 20 cm. A ještě malé doporučení – tenhle nůž dávejte opravdu z dosahu dětí. Jeho ostrost je opravdu velmi velká, a mohly by se poranit.

Moje babička občas pro věci, které byly hodně dobré a kvalitní, a přitom nebyly drahé, používala rčení Za málo peněz hodně muziky. Přesně tohle rčení bych použila na tenhle univerzální nůž. Skvělá kvalita za skvělou cenu. Nůž vám vydrží spoustu let a vaše ruce vám za něj poděkují. A nejen vaše ruce, ale i spokojená břicha vašich strávníků. Vaše peněženka přitom nijak zvlášť neutrpí, nůž je za velmi přijatelnou cenu vzhledem ke své kvalitě. A to za vyzkoušení a koupení určitě stojí.

Pokud si chcete nůž prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: Profi-Line nůž univerzální 20 cm.

Celý sortiment eshopu si prohlédněte zde: panvicky.cz

A ještě doporučení - z eshopu panvicky.cz mám vynikající rendlík Alba Ballarini - skvělý pro každodenní vaření, na něm nic nepřipálíte a stanete se hvězdou kuchyně. Recenzi si přečtěte po kliknutí zde: rendlík Alba Ballarini


Porcelán Thun

Když vyslovíte slovo porcelán, okamžitě si vybavíte různé hrnečky, talíře a talířky, misky a mističky –prostě nádobí, které máte doma. Pro mě je porcelán ale i kromě praktické funkce i krásným doplňkem domácnosti.

Představte si třeba takovou krásnou, venkovskou kuchyň ve staré chalupě. Kromě kamen vás hned napadne i dekorace ve formě různých hrnečků a hrnců z porcelánu, které celou tu atmosféru útulné kuchyně dotvoří.

Hrnečky mám obzvlášť ráda. A ráda si je i kupuji. Občas pak některé rozdám, když se mi doma nahromadí, abych si mohla koupit jiné – podle vkusu a nálady. Každý hrneček mi vždycky udělá velkou radost.

 Některé hrnečky (a nádobí) z porcelánu jsou ale pro mě taková srdcovka. Mám k nim citovou vazbu, protože mi připomínají někoho, kdo mi hrneček daroval, nebo nějakou vzácnou chvilku. Jako třeba starý hrneček po babičce, který už je otlučený, ale nedala bych ho ani za nic.

Porcelánové nádobí je krásné, a často ho dávám i jako dárek.

Já mám nejraději porcelán vyráběný u nás, v Čechách – a to porcelán Thun.

Společnost Thun 1794 vznikla v roce 2009 a to odkoupením majetku a ochranných známek bývalého karlovarského porcelánu a.s Thun 1794 a je členěn do tří základních závodů: Nová Role, Klášterec a Concordia Lesov.

V každém závodu je vyráběn trochu jiný styl porcelánu, všechen porcelán je ale světové kvality.

Český porcelán Thun má ve světě velmi dobré jméno, ceněn je pro kvalitu, design a poctivé zpracování.

Co obdivuji já nejvíc je nádherný design a originální tvary nádobí.

Porcelánové nádobí Thun je prostě nádhera. Při procházení stránek eshopu si připadám jako v ráji, zapomínám na čas a jen se kochám tou nádherou. Občas mám pocit, že jsem v porcelánovém „hrnečkovém a talířovém“ ráji, a od mého počítače se ozývají obdivné povzdechy jako  „Jééé“ a „Ááách“!

Ráda chodím na eshop a prohlížím si výrobky. Nejsem znalec, obdivuji spíš tu spoustu různých tvarů, a hlavně dekorů. Je to nádherná, často umělecká práce. Když si prohlížím nové dekory, vždycky obdivuji tu přesnou a originální práci – malovaného dekoru. Možná i proto, že já sama příliš výtvarně nadaná nejsem, obdivuji profesionálně namalované nádobí.

Nad tou krásou se až tají dech. Některé hrnečky a talířky jsou jako rozkvetlá louka, jiné jsou jen jemné a něžné – s dekorem ale bez malby, mají originální a různé tvary. Pokud chci udělat někomu radost, snažím se vybírat podle jeho vkusu – většinou se mi povede se trefit, protože výběr je opravdu velký.

Některé nádobí je vhodné do domácnosti, která upřednostňuje čistý, elegantní, nezdobený design, jiné má dekor stejný, jaký mívaly už naše babičky na chalupách, jiné zase vypadá, jako by bylo z pohádky a čaj z hrnečků pila princezna. Opravdu mě vždycky překvapí ta ohromná rozmanitost dekorů.

Všechny ani nedokážu vyjmenovat – je jich moc. Pokud ale půjdete nakupovat porcelán do domácnosti, na výběr máte z 25 typů porcelánových dekorů, vzorů a typů: Angelina, Bernadotte, Cairo, Constance, Eye, Future, Christine, Jana, Lea, Loos, Louise, Marie Louise, Menuet, Modré třešně, Mosaic, Natalie, Opal, Ophelia, Rose, Saphyr, Sylvie, Tom – coup, Tom – prapor, Tulip, Vicomte.

Pokud by to bylo na mě, vybírala bych si nejraději všechno nádobí v modré barvě – s dekorem modrých růží a modrého zdobení, tím si radost udělám vždycky. Modrá s bílou je kombinace, kterou miluji, a tak trochu mi učarovala. Miluji všechny odstíny modré, nejvíc u nádobí asi kobaltovou modř. Můj sen je mít jednou všechno nádobí do modra. Takže teď vám ukážu pár modro – bílých porcelánových kousků, které se mi líbí.

Protože budou vánoce, je to pro mne ideální doba k nákupu dárků – tedy i těch porcelánových.

Protože ráda kupuji všem třem dcerám nádobí pro radost, ukáži vám pár krásných kousků. Jsou to talíře, snídaňové (na cereálie) – nebo chcete-li kompotové misky, a různé druhy a typy talířků a hrnečků.

Nebudu vám rozepisovat, jak se který druh porcelánu jmenuje. Je lepší, pokud si budete chtít některý porcelán koupit, abyste si klikli na některou z kategorií, a vybrali si sami typ a druh nádobí, jaké vám vyhovuje.

Najdete spoustu různých druhů hrnečků, misek, konviček a talířů, a pak si už jen stačí vybrat dekor, jaký se vám na daný typ nádobí líbí.

Výběr je opravdu tak bohatý, že bych nemohla doporučit všechny, to by byl článek na několik stran. Proto vám tu vyfotím pár kousků velmi zajímavých porcelánových produktů, a je jen na vás, jestli se necháte inspirovat, nebo si vyberete jiný typ podle sebe.

Jednu věc ale musím vypíchnout, z té mám velkou radost. Maminka si vždycky přála polévkovou mísu, aby mohla servírovat polévku, ale i třeba omáčku v polévkové míse a ne v hrnci. Vybrala jsem mísu, která jí určitě udělá radost – je to mísa s modrými růžičkami a je nádherná. Decentní a jemný vzor bude zdobit každý stůl. A protože mísa je nádherná, kdo ví – možná díky ní vytvoříme tradici, a bude se dědit z generace na generaci tak, jako tomu bývalo v dřívějších dobách.

Pokud rádi pečete koláče, vyzkoušejte zapékací koláčovou formu Thun - je skvělá. Koláč je krásně propečený, a přitom odspodu vůbec nepřipaluje.

Pokud máte někdy pocit, že v dnešní době se vyrábí všechno na jedno použití, a věci nic nevydrží, určitě to neplatí o porcelánu Thun. Tady jsou výrobky kvalitní a vydrží vám hodně dlouho – tedy pokud je nerozbijete, nebo nedarujete někomu dál. Tady platí stále pořekadlo o zlatých českých ručičkách, které dokáží vyrobit kvalitu.

Pokud tedy chcete mít doma kvalitní nádobí, vybírejte u Thun.

Celý sortiment najdete na eshopu po kliknutí zde: ehop Thun - porcelán přímo od výrobce