Blog

Velký pátek

02.04.2021 13:23
Dnes je Velký pátek.
Na Velký pátek se otevírá země s poklady i vylézají vodníci..V křesťanském kalendáři je Velký pátek pátkem před Velikonocemi, součást Svatého týdne a velikonočního tridua. Tento den je připomínkou utrpení a smrti Ježíše Krista na kříži. V západních církvích může tento pohyblivý svátek připadnout na datum od 20. března do 23. dubna.
V lidové tradici se s Velkým pátkem pojila řada zvyků - lidé se v tento den třeba omývali vodou nebo rosou, aby byli chráněni před nemocemi. Nemělo by se prát prádlo a hýbat zemí, tedy pracovat na poli nebo v sadu. Někteří věřili, že země vydává své poklady nebo že vodníci vycházejí na souš. Řada pověr byla také spojena s vírou v čarodějnice a s hledáním ochrany před uhranutím.

—————

Zelený čtvrtek

01.04.2021 09:48
Dnes je Zelený čtvrtek.
V křesťanském kalendáři je Zelený čtvrtek posledním čtvrtkem před Velikonocemi a zároveň součástí Svatého týdne a Velikonočního tridua.
 
Co je Velikonoční triduum? Jedná se o tři nejdůležitější dny Velikonoc, kdy byl ježíš umučen, pohřben a poté vzkříšen.
 
Zelený čtvrtek letos připadá na 9. dubna a triduum tak trvá od 9. do 12. dubna (od večera do večera).
 
A proč se říká Zelený čtvrtek? Podle všeho nemá zelená barva nic připomínat, jedná se spíše o zkomolení původního německého názvu “Greindonnerstag”, což znamenalo “lkavý, plačtivý čtvrtek”.Z Greindonnerstag se stal Gründonnerstag (grün znamená německy zelený) a tak pravděpodobně vznikl Zelený čtvrtek.
Zelený čtvrtek byl dnem odpuštění. Rodiny se modlily a všichni se omyli rosou, která bránila onemocnění šíje a dalším nemocem. Uklízelo se a smetí se odnášelo na křižovatku cest, aby se v domech nedržely blechy. Aby stavení opustil hmyz a myši, zvonilo se paličkou o hmoždíř.
Na Zelený čtvrtek se také sel len a hrách, protože vše, co se v tento den zaselo, dobře prospívalo
Lidé si neměli od druhých nic půjčovat a neměli se hádat - odměnou se jim budou všechny hádky vyhýbat a peníze si k nim cestu najdou samy.
foto zdroj: prozeny.blesk.cz

 

—————

Škaredá středa

31.03.2021 17:31
Nezapomeňte, že dnes je Škaredá středa. Svůj přívlastek získala díky tomu, co se událo v souvislosti s Ježíšem Kristem po jeho příjezdu do Jeruzaléma. Říká se jí také středa Sazometná. Je to den před Zeleným čtvrtkem, a má hned několik lidových pojmenování. Pro křesťany je prvním důležitým dnem Pašijového týdne, který připomíná poslední chvíle Ježíše Krista. Škaredá středa je připomínkou Jidášovy zrady, přesto byste se ale v tento den neměli mračit abyste další rok neměli zamračené a škaredé všechny středy.
Zvyky:
Vymetání sazí - mělo kromě praktického také symbolický význam, z domu se úklidem vyháněly zlé síly.
Na Škaredou středu bylo zvykem připravit „škaredé jídlo“ – většinou šlo o bramborové či jiné placky a různé „trhance“, tedy pokrmy, které na talíři vypadaly neupraveně. Tradičně se také připravovalo velikonoční pečivo známé jako jidáše. Dělalo se ve tvaru písmene J nebo uzlu, aby připomínalo Ježíšova zrádce .
 
Ale pozor – jidáše se mají jíst až druhý den, tedy na Zelený čtvrtek. A pověra praví, že kdo se do pochoutky zakousne ještě před svítáním, bude celý rok zdráv.
Foto zdroj: https://www.novinky.cz/zena/velikonoce/clanek/recepty-na-velikonocni-jidase-40354925

 

—————

Naší vlajce je dnes 101 let..

30.03.2021 15:02
Dnes je to přesně 101 let, co byla úředně schválena podoba naší vlajky - přesně 30. března 1920.
Původně to byla vlajka československá, ale používáme ji dodnes, - je nádherná, naše, a jsme na ni velmi hrdí. Jako symbol české státnosti byla používána vždy - i v době okupace a Protektorátu Čechy a Morava.
Jejím autorem je Jaroslav Kursa, který naskicoval víc jak třicet návrhů. Do soutěže se přihlásili i jiní pánové - třeba František Kupka, Jaroslav Jareš, Vojtěch Preissig nebo Vlastislav Hofman.
Nakonec vyhrála podoba s modrým klínem, jak ji známe i dnes. Už jako malé děti jsme ji uměli nakreslit. Je jednoduchá a přitom opravdu jedinečná - jsme na ni hrdí právem.¨

 

—————

Jen takové postesknutí - o češtině

29.03.2021 14:59

Mně to prostě nedá. Já si tu musím postesknout. Obvykle se snažím být pozitivní, ale u některých věcí to prostě nejde. Mám ráda češtinu. je to jazyk krásný a bohatý. Často mne udiví a překvapí, kolik máme významů -různě citově zabarvených pro jednu vec. Cizinci mají pro spoustu věcí jen jedno slovo, my máme pro jednu věc slov třeba deset -někdy i víc. Pro cizince je asi těžké naše výrazy používat, mně se to ale moc líbí. Co se mi ale moc nelíbí je, jak v poslední době je všude spousta neslušných, sprostých výrazů. Já taky někdy nemůluvím úplně slušně. Občas, když jsem naštvaná, někoho odkážu do patřičných mezí (slovy Helenky Růžičkové -hned vedle paprik za 150...), jindy když se kopnu si ulevím. Ale to jsou výjimky. Bohužel mne v poslední době naprosto znechucuje, kolik sprostých slov se používá mezi lidmi už i v běžném hovoru, a všimla jsem si, že i na internetu v různých diskuzích je pojmenování p*ca a k*nda použito jako běžné slovo. A často ženami, od kterých bych čekala slušné vyjadřování. Když jsem byla malá, používalo se: je sprostý jak dlaždič. Myslím, že dlaždič by se styděl, kdyby slyšel mluvit dnešní ženy a dívky... Je mi z toho někdy smutno. Žena, která chce, aby se k ní muži chovali jako k princezně, by neměla mít slovník podkoního. Uf.. To se mi ulevilo :-D . jen tak pro odlehčení - je mi jasné, že sprostě mluvíme občas všichni, všimli jste si ale, jak se některá slovíčka dostala do běžné mluvy? Co si o tom myslíte?

—————

Chtěli byste, aby se vrátil čas?

19.02.2021 18:13

Dneska jsem si šla pustit nějakou fajn písničku na zlepšení nálady, a úplně náhodou na mě vykoukla písnička Kdyby se vrátil čas od Hany Zagorové. Kromě toho, že jsem si ji ráda pustila, mi hlavou dlouho zněl i text.. Co by bylo kdyby se vrátil čas.. Chtěla bych něco změnit? Je fakt, že byly dny, kdy jsem byla úplně na dně, a zoufalá - chtěla bych vrátit čas a změnit to? nevím.. Několikrát jsem si říkala, kdybych nepotkala svého exmanžela, jak bych se mohla mít skvěle. Ale zas by to mělo jiný důsledek - neměla bych svoje 4 báječné děti. Nebydlela bych s ním v domě ve městě, kam jsem jen dojížděla do školy a nepotkala bych svého úžasného současného partnera. Takže ono opravdu všechno špatné bylo pro něco dobré. Vůbec nevím jestli bych něco chtěla měnit. Možná bych říkala lidem, které jsem tehdy brala jako samozřejmost, že je mám ráda. I když doufám, že to věděli. Volila bych jiné partnery? Jinou školu? Co bych dělala jinak? Jak to vidíte vy? Kdyby se vrátil čas - chtěli byste něco změnit? Chtěli byste vrátit čas?

písnička je po kliknutí zde: Hana Zagorová Kdyby se vrátil čas

—————

Nikomu to neříkej...

12.02.2021 11:03

Tak jen jsem vyšla dnes na balkon, potkala jsem sousedku. Tedy potkala -ona šla kolem. Tahle sousedka si moc ráda povídá a někdy je těžké ji zastavit a odejít. A tak stojíte a posloucháte a posloucháte... Takže už vím, komu se zaběhl pes, kdo má dítě, nebo vnouče, kdo chlastá a kdo nechlastá, kdo kovid měl a kdo neměl - prostě spousta informací, ze kterých mi pak celkem hučí v hlavě. nakonec jśe mi povedlo zmizet - řekla jsem že je mi hrozná zima (to mi teda taky byla..) Jen ještě dodám - nejvíc miluju věty začínající: Hele, a nikomu to ale neříkej... taky máte někde kolem sebe takovou zpravodajku? :-D

—————

Vzpomínka na dětství bez internetu

21.01.2021 15:20

Kdo pamatuje? měli jste to taky tak? Moje děti když šly domů, tak jsem je občas přenášela od dveří rřovnou do vany aby se svlékly až ve vaně a nepadala z nich špína. Hlavně když chodily hrát si na fotbalové hřiště, kde vedle toho travnatého, kam se moc nesmělo bylo hřiště škvárové. Tam se děti vyřádily ale také pěkně zašpinily. Odřená kolena plná štěrku a kamínků byla běžná, a brek když jsem jim je vymývala jako bych slyšela i teď jen když si na to vzpomenu... Myslím, že dnešní internetové děti jsou o tohle hodně ochuzené, a hlavně pak neumí moc mezi sebou komunikovat. Takhle stačilo podívat se na toho druhého a hned jsme viděli, kdo má dobrou náladu, kdo je naštvaný, kdo je pohodář a kdo je rváč, kdo půjčí kolo, nebo dá bonbon. Přála bych všem dětem dětství neovlivněné internetem.

—————

Bojíte se pavouků?

11.01.2021 11:48

Tenhle obrázek mne moc pobavil. pro ty, co si myslí, že je to nereálné, tak například moje dcera se těch osminohých potvůrek tak bojí, že budila syna když přišla v 1 hodinu v noci z práce, aby jí šel vyhnat pavouka z pokoje ze zdi, protože jinak tam nemůže spát. My si z ní děláme legraci, že problém není pavouka vidět, problém začne, když najednou zmizí... :-D .. Ale upřímně přiznávám, že tarantuli teda ani v televizi moc vidět nemusím, natož abych na ni musela sáhnout. Ale spíš je to dané tím, že vím, že jsou tarantule jedovaté a koušou. Jako malá jsem si užila pavouků spoustu - u babičky na vesnici na suchém záchodě. nevím jak je to možné, ale stahovali se tam opravdu hodně. Možná kvůli mouchám. Já jsem je jen s respektem pozorovala, ale ségra vždycky posílala někoho, aby je sundal (haha, jestli to čteš, tak to přiznej :-D ) . Já jsem tak nějak jejich existenci vzala na milost, když mi strejda řekl, že opravdu pavouk lidi nežere, že jde jen po mouchách. Jak to máte vy se strachem z pavouků? Bojíte se jich? Nebo jsou vám fuk?

—————

Povánoční lenost..

04.01.2021 13:19

Nevím jak vy, ale já nějak nemůžu přepnout z toho relaxačního vánočního režimu na standart :-D. Dnes jsem jen došla k zubaři, kam jsem byla objednaná a jinak se nemůžu k ničemu dokopat. Tak strašně se mi nic nechce.. Venku je lezavo, zima, a když se podívám, jak skvělý koutek mi ten můj báječný chlap doma v paneláku udělal, jen bych seděla a koukala, nechala na sebe jít teplo a četla knížku, nebo koukala na pohádku. Vánoce jsou na relax skvělé. Jakmile je po Štědrém dnu, nikdo najednou nikam nespěchá, v podstatě nikdo neví, kolikátého je a jaký je den. je to pohodička. Vůbec se mi nechce zanoput se do lednového provozu. Jsem ještě v prosincovém. Jak jste na tom vy?

—————


Střelba na sídlišti

Bydlím v klidné části na okraji města. Tedy doposud celkem klidné- konec města a rovná silnice svádí některé řidiče k rychlé jízdě,a kdo to tu nezná, a nečeká křižovatku, je občas nemile překvapen a bourá. Ale převážně BUM!, rána a pomačkané plechy, nic víc. Také na sousedství nemocnice jsem si zvykla. Houkání sanitek nás tak už neruší, je to zvuk, který čekáme. A tak si tu v poklidu žiju už skoro 30 let. Jenže blízkost Prahy a pole, které asi připadalo devenloperům nevyužité i sem přivedly stavaře a vyrostlo tu o pár paneláků navíc. A tím i spousta nových lidí. A tak se v naší bezpečné klidné čtvrti včera střílelo, pár ran z pistole, houkačky, sanitky, hasiči, policie a...koroner.. A tak mám pocit, že s nově přistěhovavšími se lidmi klid skončil. Přiznám se, že jsem pak večer měla strach jít po tmě vynést koš a dnes jsem objednala pro dcery baterky s paralyzérem, abych neměla takový strach, až se po tmě budou vracet z práce domů. Bezpečně se ale asi dlouho cítit nebudu.Jak to je s bezpečností ve vašem městě?


Požár

Život není vždycky fér, a ve vteřině se může změnit úplně všechno. Myslela jsem když jsem vstávala, jaký je dnešek krásný den,a těšila jsem se, jak vám tu napíšu něco krásného, nebo pozitivního. Ve vteřině jsem ale byla úplně jinde - v noci, nebo tedy spíš k ránu mé dceři a její kamarádce vyhořel byt. Shořelo úplně všechno - vlastně stihly holky z bytu vynést jen to co měly na sobě a psa. Zatím nevíme, proč hořelo - jestli od závady na elektrice,nebo jestli kamna, komín - byl to takový fofr, že musíme počkat na zprávu od hasičů. A já jako máma jsem z toho možná v ještě větším šoku než dcera. A tak pokud máte pocit, že se vám nedaří všechno jak si představujete, rozhlédněte se kolem sebe - vždyť ono to zas tak špatné není, že? Přeju vám všem krásný den. Já doufám, že i u nás bude líp. Po odražení ze dna se dá totiž jít jen nahoru..


První jarní den,a den štěstí

Tak jsem se dočkala, je první jarní den. A taky je dnes mezinárodní den štěstí. Takže jdo chce začít nějakou novou životní etapu, nebo se k něčemu rozhodnout, zkuste to. Na jaro se těším vždycky opravdu moc. Zima je pro mě jen nutné zlo a taková čekárna na jaro. Miluji když se začne zelenat jarní tráva . je tak svěží a krásná. Mám strašně ráda i pampelišky. Zahrádkáři mi asi moc za pravdu nedají,ale z mého pohledu jsou nádherné. Jako malá sluníčka, co popadala do trávy. A já nikdy neodolám a alespoň malý věneček si z nich udělám. V tu chvíli jsem jako malá holka a vůbec mi nevadí, že od pampelišek budu mít špinavé prsty. Taky začínají kvést stromy - to je nádhera, nad kterou se tají dech. Vždycky si říkám, že tu nádheru mohla příroda nechat na trochu delší dobu. A tak se procházím a nasávám tu krásu a ty vůně kolem a jsem opravdu šťastná. Užijte si dnešní jarní -šťastný den co nejlépe. Ať se vám všechno daří podle vašich představ -prostě -buďte v pohodě ..

Foto zdroj: pexels.com Tomáš Kouba


O dětských knížkách

Narazila jsem při brouzdání po internetu na ofocený obrázek stránky z knížky. A tak nějak mi vyrazil dech. Myslela jsem že po knážce O krtkovi, který chtěl vědět,kdo se mu vykakal na hlavu už mne nepřekvapí nic. Překvapilo.A pořádně. nejsem žádný poritámn,a s dětmi jsem i o sexu mluvila otevřeně,ale podávala jsem jim jen informace, které jsem předpokládala, že v jejich věku stačí. A bylo to vždyckly v pohodě. Když jsem viděla ale list z knížky, tak si říkám - je tohle fakt potřeba: nestačí info od maminky? Musí děti mít na takovéhle věci knížky: Ano, vždycky byly knihy pro pubertální děti, jak se vyznat ve vlastním těle a asexualitě.Ale puberťáci se prostě stydí. Nějak si neumím představit, že bych tuhle knížku šla číst dětem na dobrou noc. Zlatý Kája Mařík, a Honzíkova cesta..Koupili byste tuhle knížku svým dětem?: jaký na tohle téma knih pro děti máte názor (myslím tuhle erotickou, nebo O krtkovi a hovínkách, případně o prdění kdo si prdnul u dvora a podobné...)


Oslavy Sametové revoluce

Oslavy Sametové revoluce jsou za námi. Byla jsem v Praze a ta atmosféra byla báječná. I když přiznávám, že z toho velikého davu jsem byla trošku unavená. Přesto když slyšíte zpívat hymnu a Motlitbu pro Martu tolik lidí, až vás z toho zamrazí. je to nádhera. Když jsem před 30 lety studovala 2. ročník VŠ, vůbec mne nenapadlo, čeho budu svědkem. Tehdy jsem měla malinkou dcerku,takže jsem na demonstraci nejela, i když mne spolužáci zvali. Bylo mi úzko, když jsem zjistila co se na Národní třídě stalo - mezi zmlácenými bylo i spousta mých spolužáků. Jsem ráda, že tehdy se povedlo to, co nikdo netušil a čemu se nám ani nechtělo věřit - padl režim. jestli je to dnes lepší, nebo horší nebudu polemizovat, ani se mi nechce zaplétat se do nějakých politických diskuzí. Jsem ráda, že jsme se mohli včera demokraticky sejít a zavzpomínat, co bylo kdysi.A doufat, že bude líp ... (obrázek zdroj : megapixel.cz)


A přece kvete...

Musím se pochlubit svým "zahradnickým" úspěchem. Před 2 lety jsem dostala od syna nádhernou květinu - Phalaenopsis s modrými květy. Bylo mi jasné, že jsou dobarvené, ale jako milovnici všeho modrého mi to udělalo i tak velkou radost. Po čase květy odkvetly, a šlus. Kytka se tvářila jako by nic. O tom, že žije svědčily jen krásně zelené listy -těm se dařilo. Jinak ani kvítek. Prostě si ze mě dělala legraci. Letos už jsem nevydržela a při zalévání jsem kytce pohrozila vyhazovem. Nekveteš, tak holka půjdeš! A ejhle, výhružka se neminula účinkem a objevil se šlahoun s poupaty. Čekala jsem , jaká bude barva -díky dobarvení jsem netušila, jakou budou květy mít barvu. Jsou krásně růžovo-fialové. Tak mám radost.


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: