Blog

Přeji vám všem, ať je pro vás rok 2021 na jedničku.

01.01.2021 14:50

Tak jsem si říkala, že nebudu vůbec bilancovat. Že vezmu rok 2020 jak byl a zavřu za ním pomyslně dveře.Ale nedá mi to. Asi to datum 1.1. nás tak trochu svádí k ohlédnutí - abychom měli další rok lepší, musíme vědět v čem chceme být lepší. S radostí zjišťuji, že on ten rok zas tak špatný nebyl. V lecčem ano, ale i ty špatné věci nás posouvají dál, a pokud nezažijeme špatné, nevážíme si toho dobrého. Narodil se mi další vnouček, práce mě bavila, a i na té nemoci a pobytech v nemocnici se něco pozitivního dá najít - tak nějak jsem tam měla spoustu času na přemýšlení a utřídění si myšlenek, a taky jsem si tak trochu začala vážit toho, co doma považuji za samozřejmé. Takže jsem vlastně spokojená. Předsevzetí si už dávno nedávám, žiju tak, že když se k něčemu rozhodnu, začnu s tím hned a nečekám na 1.1. A protože v letošním roce je na konci jednička, přeju si vlastně jen jediné - aby celý tenhle rok byl na jedničku. To samé přeju i vám všem. A co vy? Dáváte si předsevzetí? A upřímně - dodržujete je pak?

—————

Poslední adventní neděle - neděle Zlatá

20.12.2020 17:32
Dnes je zlatá neděle. Jako malá jsem si vždycky když jsem slyšela, že je zlatá neděle představovala, že se stane něco zlatého - třeba že přijde to zlaté prasátko, které jsem tolik chtěla vidět, ale nikdy jsem nevydržela nejíst. A protože o něm všichni tolik mluvili, chtěla jsem ten zázrak vidět. Neviděla jsem ho nikdy, protože jsem se opravdu nikdy nevydržela postit, a kdyby se mi ukázalo, určitě by mělo minimálně dvě vykousnutá místa - to kvůli babiččině skvělé zlaté vánočce. Dnes už na zlatou neděli toužím spíš po to, aby všichni kolem měli zlaté srdce. To je to nejvíc. Na adventním věnci dnes zapalujeme poslední - čtvrtou svíčku- svíčku, která symbolizuje Lásku. Přeju vám všem proto, aby vaše vánoce byly láskyplné, a viděli jste kolem sebe lidi se zlatým srdcem nejen ve zlatou neděli. A třeba i to zlaté prasátko..
foto zdroj:jipos.cz

 

—————

Krásný slunečný den..

14.12.2020 12:59

Dneska jsem vstala s úplně blbou náladou. Špatně jsem spala, a poslední dny byly pošmourné, já tu celodenní tmu a šero nemám ráda. Když jsem byla malá, strašně se mi líbilo Finsko. Obrázky spousty krásných jezer, nádherná příroda, čistá a svěží zeleň všude. Tam bych chtěla bydlet - to byl takový můj sen. Dnes už vím, že tam bych teda bydlet nemohla. Příroda se mi líbí pořád, ale půl roku polární noci bych prostě nezvládla. Chybělo by mi sluníčko. Funguju na sluneční baterky. proto když jsem se te´d podívala ven, je rázem po špatné náladě. Sluníčko..Jak já ho mám ráda.Sice nehřeje, ale krásně svítí. Tak sedím, koukám na sluncem ozářený vřes a je mi nádherně. jaký máte den dnes vy?

—————

Mikuláš a čerti..

04.12.2020 13:38

Letos je všechno trochu jinak. Každý rok bývá u nás ve městě pochod čertů. Letos kvůli pandemii nebude. Na jednu stranu je to škoda, na tu druhou si říkám, že možná i dobře. některé masyky jsou opravdu děsivé. Neumím si představit, co se musí odehrávat v těch malých hlavičkách, když před sebou vidí příšeru, ze které mám velký respekt a trochu strach i já, dospělá. Proto se přimlouvám, nestrašte děti víc, než je nezbytně nutné. Ani ty zlobivé děti si nezaslouží být vyděšené. Já třeba si dodnes pamatuji (a že je to už let) na pocit, kdy čert řekl, že odnese maminku a vzal ji za ruku. Byla jsem strachy bez sebe. Pokud tedy potkáte nějakého čerta, držte své děti v náručí, nebo alespoň za ruku, ať se nebojí. Strach není pro ěti nic dobrého. Máte nějakou fotku s čertem? Budu ráda, když se pochlubíte.

—————

Napadl první sníh..

03.12.2020 12:39

Tak už i u nás v Polabí napadl sníh. Sice jen trošku,ale napadl - to tu moc často nebývá. Jen škoda, že tenhle první roztaje dřív, než si děti postaví alespoň malého sněhuláčka. Já mám sníh ráda. Možná proto, že jsem vyrostla na Vysočině, kde bylo sněhu v zimě vždycky dost, a jako malí jsme se na něm vyřádili. O něco méně jsem ho tedy měla ráda, když jsem musela odhazovat závěje u babičky, aby mohla alespoň projít k brance. Přesto něco z té dětské radosti ve mě zůstalo, a ten pocit, kdy mi sníh křupne pod botou mám prostě ráda

—————

A znovu česká pošta...

25.11.2020 19:22

Když jsem slyšela, že Česká pošta bude propouštět zaměstnance, protože prý všechno zvládá a jsou nadbyteční, tak nějak jsem se nemohla ubránit údivu a úsměvu. Úsměv ale nebyl veselý, spíš smutný. S poštou neustále řeším nějaké problémy. Naposledy dnes, kdy jsem se snažila dohledat zásilku - má na začátku označení UF - proto tedy nejde vyhledat na internetu a nejde si zažádat o znovudoručení přes internet. 4x jsem volala na placenou linku a vyslechla si dlouhé upozornění, jak si mám žádat přes internet (však to platím já, tak proč by to neopakovali) - dovolat se je někdy problém, takže jsem zaplatila 4 pokusy, abych se zeptala, kde je moje zásilka co jsem žádala doručit už před týdnem. odpověď: Předala jsem ji na listovní zásilky, ale nevím jak pracují,nebo nepracují, vrátili mi ji sem zpět jako nedoručenou... Haha. Fakt vtipný. Paní byla podrážděná, tak jsem ji upozornila, že tuhle situaci jsem nezavinila, a zdravotní stav si taky nevybírám, proto platím celkem vysoké poštovné. Paní se omluvila a stejně jako před týdnem mi slíbila opakované doručení. Kdy ale neví, protože tady u nás v Brandýse je nedostatek doručovatelek - to také vím, protože pošta chodí tak 2x, někdy i jen 1x týdně . Ale pošta má prý nadbytek lidí... Tak doufám, že jim pošlou všem výpověď poštou, pak se zaměstnanci o práci bát nemusí...

—————

Snění...

18.11.2020 18:00

Tak jsem dnes celý den nějaká ospalá. Měla jsem dnes v noci divoké sny. Občas se mi zdají šílenosti. Říká se, že ve snech si řešíme to, co je třeba dořešit ve dne. No nevím teda.. abych utíkala před kancem na hršeň a cpala se tam hruškama -to by nevysvětlil ani Freud, ani nejbláznivější snář. Byla jsem několikrát za noc vzhůru, a co probuzení, to další bláznivý sen. Fakt mazec.. Věříte ve sny? Pamatujete si je, nebo je hned zapomenete? Mluvíte někdy s někým o tom, co se vám zdálo? jaký byl váš nejbláznivější nebo nejhezčí sen? Budu ráda, když dáte vědět do diskuze. U mne dnešní snění mělo za následek asi jen to, že jsem celý den jak lenochod .

Facebooková diskuze po kliknutí zde: sny a jejich význam

 

—————

Znáte seriál o Panu Tau s Janem Werichem v hlavní roli? je moc fajn...

02.11.2020 18:24

Tak jsem zase nemocná. Nebojte, žádná korona, jen se ke slovu přihlásily moje vleklé zdravotní problémy, takže budu muset zvolnit a chvilku jet zase jen "na půl plynu". A jak jsem tak v noci ležele, nemohla jsem spát, protože mě všechno bolelo, začala jsem hledat, na co bych se podívala, aby mi čas trochu utekl. Něco nekomplikovaného, jemnémho, milého a přitom humorného - prostě něco na zlepšení nálady. A najednou mi v hlavě zazněla písnička My jsme dva tuláci. Je to písnička z Pana Tau. Z nějakého důvodu tuhle řadu když jsem byla malá v televizi nedávali. Dávali spoustu příběhů pana Tau, ale tenhle s panem Werichem ne. Viděla jsem ho poprvé až na prahu dospělosti po revoluci,a byla jsem z něj nadšená. Znáte ty příběhy? Bohatý továrník (pan Werich) chce strávit prázdniny se svou vnučkou a zaplatí si luxusní cestu kolem světa. Ale všechno se zašmodrchá, a objeví se pan Tau, který pomůže a zařídí dědečkovi s vnučkou parádní prázdniny, kdy k sobě mají oba velmi blízko. Ten seriál si určitě pustím. Mám ráda humor pana Wericha a mám ráda i Pana Tau. Všichni jsme jako malí uměli napodobit ten pohyb, kdy čaroval buřinkou. Asi abychom byli připravení, kdyby se náhodou objevil, a buřinku nám půjčil. Hned po Arabelině prstenu to byla věc, co jsem jako malá toužila mít. měli jste rádi příběhy o Panu Tau?

 

video s písničkou po kliknutí zde: My jsme dva tuláci

—————

Zažili jste dobu kazetových magnetofonů?

29.10.2020 15:24

Taky si to pamatujete? Tu dobu, kdy jsme byli šťastní, když nám někdo sehnal kazetu? (v začátku kazeťáků nebyly vůbec k dostání). A pak si buď od někoho přehrát, nebo sedět u rádia dlouhé hodiny a čekat, až začne nějaká oblíbená a hezká písnička..A když jsem se zrovna netrefila, tak pěkně tužkou otočit kazetu o kousek zpátky... Největší zděšení když to v kazeťáku zakvíllelo a vy jste věděli, že je to ztracené, protože kazeta se právě namotává - tedy spíš rozmotává..I tady se pak občas dalo ještě něco zachránit tím, že se kazeta namotávala pomocí tužky zpátky. A byli i frajeři, co ji dokázali slepit, když se přetrhla - to mě se tedy nikdy nepovedlo. Prošli jste také érou kazeťáků? Nahrávali jste si písničky z rádia?

facebooková diskuze zde: kazeťáky a nahrávání

 

—————

Krásná podzimní kytička pro radost

20.10.2020 13:30

Miluji květiny a všechny rostliny. Když mi někdo chce udělat radost, a přinese mi kytičku, ví, že budu nadšená. Můj muž mne zná a kytky mi nosí rád. Pokaždé jinou, abych byla překvapená. Tentokrát zvolil kytku, jakou jsem ještě nikdy nedostala. Je to podzimní vazba s vřesem a vypadá nádherně. Přestože kytky miluji, spoustu z nich neznám. I když mi někdo řekne, co je to za druh květinky, já to stejně zapomenu. Takže je všechny pojmenovávám podle barev - ta krásná bílá, ta nádherná fialová a podobně. Poznám jen takové ty hodně známé květiny, proto mi dělá radost, když dostanu kytičku, kterou neznám, nebo je něčím nobvyklá. Mám radost. Velkou radost. Tak se vám musím pochlubit. A co vy? Dostáváte květiny? Máte rády řezané, nebo upřednostňujete ty pokojové v květináči? Já mám ráda oboje. Budu ráda, když se v komentáři pochlubíte, jakou krásnou kytičku jste dostali, nebo jakou máte doma. Uděláme si milé, květinové úterý.

Diskuzi najdete na facebooku zde: květinové úterý

 

—————


Střelba na sídlišti

Bydlím v klidné části na okraji města. Tedy doposud celkem klidné- konec města a rovná silnice svádí některé řidiče k rychlé jízdě,a kdo to tu nezná, a nečeká křižovatku, je občas nemile překvapen a bourá. Ale převážně BUM!, rána a pomačkané plechy, nic víc. Také na sousedství nemocnice jsem si zvykla. Houkání sanitek nás tak už neruší, je to zvuk, který čekáme. A tak si tu v poklidu žiju už skoro 30 let. Jenže blízkost Prahy a pole, které asi připadalo devenloperům nevyužité i sem přivedly stavaře a vyrostlo tu o pár paneláků navíc. A tím i spousta nových lidí. A tak se v naší bezpečné klidné čtvrti včera střílelo, pár ran z pistole, houkačky, sanitky, hasiči, policie a...koroner.. A tak mám pocit, že s nově přistěhovavšími se lidmi klid skončil. Přiznám se, že jsem pak večer měla strach jít po tmě vynést koš a dnes jsem objednala pro dcery baterky s paralyzérem, abych neměla takový strach, až se po tmě budou vracet z práce domů. Bezpečně se ale asi dlouho cítit nebudu.Jak to je s bezpečností ve vašem městě?


Požár

Život není vždycky fér, a ve vteřině se může změnit úplně všechno. Myslela jsem když jsem vstávala, jaký je dnešek krásný den,a těšila jsem se, jak vám tu napíšu něco krásného, nebo pozitivního. Ve vteřině jsem ale byla úplně jinde - v noci, nebo tedy spíš k ránu mé dceři a její kamarádce vyhořel byt. Shořelo úplně všechno - vlastně stihly holky z bytu vynést jen to co měly na sobě a psa. Zatím nevíme, proč hořelo - jestli od závady na elektrice,nebo jestli kamna, komín - byl to takový fofr, že musíme počkat na zprávu od hasičů. A já jako máma jsem z toho možná v ještě větším šoku než dcera. A tak pokud máte pocit, že se vám nedaří všechno jak si představujete, rozhlédněte se kolem sebe - vždyť ono to zas tak špatné není, že? Přeju vám všem krásný den. Já doufám, že i u nás bude líp. Po odražení ze dna se dá totiž jít jen nahoru..


První jarní den,a den štěstí

Tak jsem se dočkala, je první jarní den. A taky je dnes mezinárodní den štěstí. Takže jdo chce začít nějakou novou životní etapu, nebo se k něčemu rozhodnout, zkuste to. Na jaro se těším vždycky opravdu moc. Zima je pro mě jen nutné zlo a taková čekárna na jaro. Miluji když se začne zelenat jarní tráva . je tak svěží a krásná. Mám strašně ráda i pampelišky. Zahrádkáři mi asi moc za pravdu nedají,ale z mého pohledu jsou nádherné. Jako malá sluníčka, co popadala do trávy. A já nikdy neodolám a alespoň malý věneček si z nich udělám. V tu chvíli jsem jako malá holka a vůbec mi nevadí, že od pampelišek budu mít špinavé prsty. Taky začínají kvést stromy - to je nádhera, nad kterou se tají dech. Vždycky si říkám, že tu nádheru mohla příroda nechat na trochu delší dobu. A tak se procházím a nasávám tu krásu a ty vůně kolem a jsem opravdu šťastná. Užijte si dnešní jarní -šťastný den co nejlépe. Ať se vám všechno daří podle vašich představ -prostě -buďte v pohodě ..

Foto zdroj: pexels.com Tomáš Kouba


O dětských knížkách

Narazila jsem při brouzdání po internetu na ofocený obrázek stránky z knížky. A tak nějak mi vyrazil dech. Myslela jsem že po knážce O krtkovi, který chtěl vědět,kdo se mu vykakal na hlavu už mne nepřekvapí nic. Překvapilo.A pořádně. nejsem žádný poritámn,a s dětmi jsem i o sexu mluvila otevřeně,ale podávala jsem jim jen informace, které jsem předpokládala, že v jejich věku stačí. A bylo to vždyckly v pohodě. Když jsem viděla ale list z knížky, tak si říkám - je tohle fakt potřeba: nestačí info od maminky? Musí děti mít na takovéhle věci knížky: Ano, vždycky byly knihy pro pubertální děti, jak se vyznat ve vlastním těle a asexualitě.Ale puberťáci se prostě stydí. Nějak si neumím představit, že bych tuhle knížku šla číst dětem na dobrou noc. Zlatý Kája Mařík, a Honzíkova cesta..Koupili byste tuhle knížku svým dětem?: jaký na tohle téma knih pro děti máte názor (myslím tuhle erotickou, nebo O krtkovi a hovínkách, případně o prdění kdo si prdnul u dvora a podobné...)


Oslavy Sametové revoluce

Oslavy Sametové revoluce jsou za námi. Byla jsem v Praze a ta atmosféra byla báječná. I když přiznávám, že z toho velikého davu jsem byla trošku unavená. Přesto když slyšíte zpívat hymnu a Motlitbu pro Martu tolik lidí, až vás z toho zamrazí. je to nádhera. Když jsem před 30 lety studovala 2. ročník VŠ, vůbec mne nenapadlo, čeho budu svědkem. Tehdy jsem měla malinkou dcerku,takže jsem na demonstraci nejela, i když mne spolužáci zvali. Bylo mi úzko, když jsem zjistila co se na Národní třídě stalo - mezi zmlácenými bylo i spousta mých spolužáků. Jsem ráda, že tehdy se povedlo to, co nikdo netušil a čemu se nám ani nechtělo věřit - padl režim. jestli je to dnes lepší, nebo horší nebudu polemizovat, ani se mi nechce zaplétat se do nějakých politických diskuzí. Jsem ráda, že jsme se mohli včera demokraticky sejít a zavzpomínat, co bylo kdysi.A doufat, že bude líp ... (obrázek zdroj : megapixel.cz)


A přece kvete...

Musím se pochlubit svým "zahradnickým" úspěchem. Před 2 lety jsem dostala od syna nádhernou květinu - Phalaenopsis s modrými květy. Bylo mi jasné, že jsou dobarvené, ale jako milovnici všeho modrého mi to udělalo i tak velkou radost. Po čase květy odkvetly, a šlus. Kytka se tvářila jako by nic. O tom, že žije svědčily jen krásně zelené listy -těm se dařilo. Jinak ani kvítek. Prostě si ze mě dělala legraci. Letos už jsem nevydržela a při zalévání jsem kytce pohrozila vyhazovem. Nekveteš, tak holka půjdeš! A ejhle, výhružka se neminula účinkem a objevil se šlahoun s poupaty. Čekala jsem , jaká bude barva -díky dobarvení jsem netušila, jakou budou květy mít barvu. Jsou krásně růžovo-fialové. Tak mám radost.


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: