Blog

Pátek 13....

12.08.2021 12:06

Víte, co je to Friggatriskaidekafobie? Kromě toho, že je to slovo, které nám nejde skoro ani přečíst, natož pak vyslovit, je to po našem strach z pátku 13. Spousta lidí je pověrčivých, a má pocit, že v pátek 13 se prostě děje tolik špatného, že radši ani nevyjdou ven. Vezmou si dovolenou a doma pěkně čekají, až tenhle den přejde. Já to mám trochu jinak. 13 je obecně moje celkem šťastné datum, a je mi jedno, jestli je pondělí, nebo pátek. Tak nějak jsem si vždycky říkala, že pověrčivá nejsem. Když se ale rozbije zrcadlo, přeběhne mi přes cestu černá kočka, nebo nějaká podobná věc, zjistila jsem, že se úplně komfortně necítím. Radši přejdu naproti, kde kočka nebyla, nebo alespoň udělám něco, co smůlu odkloní. Takže pod tlakem okolí jsem si asi do podvědomí uložila, že mám prostě dávat bacha. Takže si dávějme zítra bacha, a nepodléhejme tlaku okolí. Pátek 13 je prostě jen pátek jako každý jiný. Naopak bych to otočila do pozice:šťastná 13. Jak říkávala moje babička: Na pověru vezmi hůl, kdo jí věří, ten je .... A jak vy? Prožíváte pátek 13? nebo vůbec ani neregistrujete, že je takový den

—————

Jen takové malé zamyšlení..

13.07.2021 10:05

Mám ráda staré filmy a herce z dob minulých. Líbí se mi Sophia Loren, Brigitte Bardot, Alain Delon, Steve McQuenn a další a další. Někdy si jen tak projíždím jejich fotografie abych si navodila náladu na nějaký fajn film. Jsou to filmy jiné - jinak natáčené, a mě se to moc líbí. Jasně, mám ráda i současné akčńáky, ale u těch starých se tak nějak vypínám a házím se do pohody. Nedávno jsem narazila na tuhle fotku Sophie Loren - nádherné ženy, po které toužila většina mužů na světě a dali by cokoliv za chvíle s ní strávené. Jasně, byla nádherná, mě ale při pohledu na tu fotku napadlo ještě něco jiného - má krásně ženské tělo. Dnes by měla pod takovou fotkou tisíce komentářů o tom, že my měla zhubnout ( když někdy takové komentáře zaznamenám, je fakt, že ty nejvíc útočné bývají od žen), a nabídky výživových poradců, co by jí pomohli zhubnout alespoň 10 kg. V té posedlosti hubeností jsme zašli občas dost daleko. Každá žena nemusí být hubená jako Twiggy, aby byla krásná. Krása je i v ženskosti. A tahle žena krásná je. P.S. jsem strašně ráda, že tady ve skupině máme samé pohodáře, co do nikoho nerýpou a nedávají sem nenávistné zprávy, za to vám velký dík

—————

Pamatujete si staré bankovky? Jaké se vám líbily nejvíc?

03.07.2021 15:52

Dnes jsem měla v ruce bankovky, a protože většinou platím kartou, trošku jsem se zasnila a zavzpomínala na dobu, kdy jsem v ruce držela jako malá holka zmuchlanou desetikorunu, nebo dvacetikorunu - byly papírové a byly moc hezké. Dokonce jsem nedávno četla článek, že naše stará stokoruna- zelená, na které je žena s obilím a svářeč -byla hodnocena jako jedna z nejhezčích bankovek všech dob. Mě se teda taky moc líbila. Myslím, že jsme měli moc hezké bankovky. Je tu nějaký pamětník? Jaká bankovka se nejvíc líbila vám?

—————

Vyhlašuji "Líný týden"

29.06.2021 12:22

Teda to je vedro. Vždycky v neděli si naplánuji, co chci udělat v následujícím týdnu. je úterý a já jsem pořád u seznamu. Jak to tak vidím, tenhle týden moc aktivní nebudu. Ano, jsem sice ve skluzu, ale cítím se v pohodě. To je důležité. A tak jsem se rozhodla, že vyhlásím líný týden. Líný týden je takový, kdy prostě budu v pohodě, a nebudu si vyčítat, že jsem něco neudělala nebo nestihla. Prostě týden v pohodě. Vyhlašuju ho i pro vás. Takže tenhle týden jezte jahody, meruňky, a vůbec nic si nevyčítejte

—————

Sekání městské zeleně...

03.06.2021 15:24

Dneska si jdu trošku postěžovat. Před balkonem mi v trávě rostly krásné pomněnky. Jaro bylo letos hodně vlhké a chladné, takže se jim dařilo, a já jsem se na ně chodila moc ráda dívat. Dokonce se povedlo, a nikdo je neutrhl a neodnesl domů, takže každý den, když mi bylo smutno, jukla jsem na pomněnky a zas byla nálada fajn. Dnes ale chodili sekáči a všechno posekali. Já chápu, že je to potřeba, že se v trávě drží klíšťata. Ale to, že dnes se neseká kosou, ale sekačkami -tedy spíš křovinořezem, nebo strunovkou, je všechno vymlácené až na kořeny. Uf. To je pohled. ještě že kousek od domu je malá louka s nádhernými máky. Budu to mít na krásné pokoukání o něco dál. Doufám, že až sem sekáči nedorazí...

—————

Pamatujete dobu, kdy v každém obchodě byl za dveřmi mlýnek na kávu?

30.05.2021 17:50

Pamatujete si tu dobu, kdy v každém obchodě za dveřmi byl mlýnek na kávu. Milovala jsem, když mě babička poslala do kafe a já jako velká holka mohla sama umlet kávu. Ještě víc jsem ale milovala tu vůni. Nejen při mletí. Byla cítit hned když se vešlo za dveře dovnitř. Z mlýnku ta káva voněla stále a bylo to jako by vás mile v obchodě uvítali kávou. Celkem mi to mletí v obchodech, ale hlavně ta vůně chybí. Máte rádi vůni kávy? Pamatujete si tyhle mlýnky? Když jsem uviděla tenhle obrázek, úplně mne to přeneslo v čase do obchodu, kde jsem babičce namlela kávu ( a pak do strojku pořádně zaklepat, aby všechna káva vypadla do sáčku)...

—————

Sedí na mě jarní únava...

26.05.2021 15:39

Tak nějak letos nemůžu chytit tu správnou jarní vlnu energie. Možná je to tím, že jaro letos skoro není. Mě je prostě pořád zima, a sluníčko už vyhlížím každý den od rána. Funguju na sluneční baterky, a letos prostě zatím nemám dobito. Takže jedu na jakési divné vlně jarní únavy, a jsem tak trošku vším otrávená. Práce mi nejde od ruky, nic mě nebaví, cítím se tak nějak nesvá - moje kamarádka pro to má skvělý název: "jak po koťatech".. Na televizi už se radši skoro nedívám - stejně by tam byla zese jen nějaká špína, co na sebe politici před volbami kydají, výměna ministra, nebo film, co z nějakého důvodu dávají každý rok 6x na každém programu. Ale pak si vždycky řeknu: něstěžuj si holka, jaký si to uděláš, takový to máš. A tak si hledám důvody k radosti a většinou nějaký najdu - dneska třeba radost u pustu s ovocem a zeleninou. meruňky, Fakt, v květnu meruňky a krásné. A jahody, borůvky, maliny, hrušky, nádherná jablka- o tom by se mi "za totáče" ani nesnilo. Tak budu mít ovocné hody. A abych i vám udělala radost hezkým obrázkem -chlubím se kytičkami, co jsem dostala od syna a od dcery k svátku. Já jsem "kytková" a kytky vždycky mi udělají radost. Máte dneska taky z něčeho radost? napište do komentáře- ať tu blbou jarně - únavnou náladu porazíme společně.

—————

Hádání z ruky...

12.05.2021 16:41
Přemýšleli jste někdy o to, jaké by to bylo nechat si číst z ruky? Mě to vždycky lákalo. Ve filmech i knížkách jsem často četla a o cikánkách hádajících z ruky a strašně jsem to chtěla někdy zažít. Nikdy se mi to nepovedlo. Tak alespoň občas koukám, jaké že to mám na dlani čáry. Ale upřímně - nevyznám se v tom ani za mák. Tak alespoň koukám na tvar dlaně. To poznám. Mám ruku typ Voda. jaký typ máte vy?
Země
Ruka, která patří do živlu země, je charakterizována čtvercovou dlaní a krátkými prsty. V případě, že dlaň měří svisle i vodorovně zhruba stejně, mluvíme o čtvercové dlani. Prsty jsou považovány za krátké, když je délka prostředního prstu menší než tři čtvrtiny délky dlaně. Lidé, kteří mají takové ruce, jsou obvykle praktičtí a odpovědní, často mají spojení s přírodnou a stojí nohama na zemi. Mají pevné hodnoty a tendenci jednat přímočaře.
 
Oheň
Dlouhé dlaně a krátké prsty definují tvar rukou, který patří živlu ohni. Dlaně jsou považovány za dlouhé, pokud na délku měří víc než na šířku. Je-li délka prostředního prstu rovna délce dlaně – nebo delší než tři čtvrtiny z ní – jedná se o prsty dlouhé. Takové ruce patří lidem spontánním, nadšeným a optimistickým. Takoví lidé též rádi riskují, mají rádi akce, jsou to extroverti, kteří srší sebedůvěrou a zachovávají si vždy pozitivní přístup.
 
Vzduch
Čtvercová dlaň s dlouhými prsty a často nízko posazeným palcem je charakteristická pro lidi patřícím živlu vzduch. Takoví lidé jsou inteligentní a společenští, mají však tendenci být neklidní, upovídaní a vítají každou změnu. Vzdušní lidé rádi dělají věci jinak, nacházejí si svou vlastní cestu.
 
Voda
Dlouhá dlaň, dlouhé prsty a jemné linky jsou vlastnostmi vody. Jsou to ruce tvůrčích a intuitivních lidí, kteří mají tendenci být emocionální, trochu naivní a náladoví. Bývají introvertní a tiší.
 
Obr.: wikihow.com
u

 

—————

Pálení čarodejnic

30.04.2021 09:54

Dámy, dnes je náš čarodějnický en.. Nebojte se oprášit svá košťátka, na vzdušný prostor lockdown neplatí.. Já mám tenhle den ráda -už jako malá holka jsem se těšila na velký oheň a opékání buřtíků. Vždycky jsem tak trochu čekala, že se třeba někde objeví nějaká čarodejnice, kterou jsem strááášně toužila vidět. U ohně všechny problémy mizí, má až magickou moc (tedy myslím táboráky, nikoliv požáry - to aby mne někdo nechytil za slovo). Co se chystáte dělat o víkendu vy? Máte někde poblíž akci spojenou s pálením čarodejnic? Pokud někde na internetu objevíte vtipný obrázek týkající se dnešního dne, přidejte nám ho do komentáře u příspěvku na facebooku - najdete ho TADY, ať se zasmějeme a pobavíme.

—————

Bílá sobota

03.04.2021 13:23
Bílá sobota.
Bílá sobota je v liturgickém kalendáři den před Velikonoční nedělí, součást Svatého týdne - druhý den velikonočního tridua. Připomíná den, kdy Ježíš ležel v hrobě.
Sobotní dopoledne se nese ve znamení smutku u Ježíšova hrobu. Večer a v noci pak nastávají oslavy Kristova vzkříšení. Bývalo zvykem světit ohně před vraty kostelů, každý si pak mohl odnést posvěcené přinesené polínko nebo žhavé uhlíky. Starý oheň se doma uhasil, popel odnesl na louky a pole, aby lépe rodily a založil se nový oheň ze svěceného dřeva.
 
Pečte mazanec a upleťte pomlázku
Název Bílé soboty může být odvozen od bílého roucha novokřtěnců, kteří se tento den křtili při obřadech noční bohoslužby. Bílé roucho je znakem čistoty. Na Bílou sobotu se uklízelo, bílilo a připravovalo na Hod boží velikonoční. Připravovaly se obřadní i sváteční pokrmy, pekly se mazance, beránci, barvily se vejce a pletly pomlázky.
Před východem slunce se děvčata umývala rosou, aby byla pěkně bílá a nenaskákaly jim pihy. Také se před východem slunce vymetalo novým koštětem stavení, aby se v něm nedržel hmyz a stavební bylo čisté po celý rok. Skončením Bílé soboty také skončil dlouhotrvající půst.
foto:prozeny.blesk.cz
 

—————


Střelba na sídlišti

Bydlím v klidné části na okraji města. Tedy doposud celkem klidné- konec města a rovná silnice svádí některé řidiče k rychlé jízdě,a kdo to tu nezná, a nečeká křižovatku, je občas nemile překvapen a bourá. Ale převážně BUM!, rána a pomačkané plechy, nic víc. Také na sousedství nemocnice jsem si zvykla. Houkání sanitek nás tak už neruší, je to zvuk, který čekáme. A tak si tu v poklidu žiju už skoro 30 let. Jenže blízkost Prahy a pole, které asi připadalo devenloperům nevyužité i sem přivedly stavaře a vyrostlo tu o pár paneláků navíc. A tím i spousta nových lidí. A tak se v naší bezpečné klidné čtvrti včera střílelo, pár ran z pistole, houkačky, sanitky, hasiči, policie a...koroner.. A tak mám pocit, že s nově přistěhovavšími se lidmi klid skončil. Přiznám se, že jsem pak večer měla strach jít po tmě vynést koš a dnes jsem objednala pro dcery baterky s paralyzérem, abych neměla takový strach, až se po tmě budou vracet z práce domů. Bezpečně se ale asi dlouho cítit nebudu.Jak to je s bezpečností ve vašem městě?


Požár

Život není vždycky fér, a ve vteřině se může změnit úplně všechno. Myslela jsem když jsem vstávala, jaký je dnešek krásný den,a těšila jsem se, jak vám tu napíšu něco krásného, nebo pozitivního. Ve vteřině jsem ale byla úplně jinde - v noci, nebo tedy spíš k ránu mé dceři a její kamarádce vyhořel byt. Shořelo úplně všechno - vlastně stihly holky z bytu vynést jen to co měly na sobě a psa. Zatím nevíme, proč hořelo - jestli od závady na elektrice,nebo jestli kamna, komín - byl to takový fofr, že musíme počkat na zprávu od hasičů. A já jako máma jsem z toho možná v ještě větším šoku než dcera. A tak pokud máte pocit, že se vám nedaří všechno jak si představujete, rozhlédněte se kolem sebe - vždyť ono to zas tak špatné není, že? Přeju vám všem krásný den. Já doufám, že i u nás bude líp. Po odražení ze dna se dá totiž jít jen nahoru..


První jarní den,a den štěstí

Tak jsem se dočkala, je první jarní den. A taky je dnes mezinárodní den štěstí. Takže jdo chce začít nějakou novou životní etapu, nebo se k něčemu rozhodnout, zkuste to. Na jaro se těším vždycky opravdu moc. Zima je pro mě jen nutné zlo a taková čekárna na jaro. Miluji když se začne zelenat jarní tráva . je tak svěží a krásná. Mám strašně ráda i pampelišky. Zahrádkáři mi asi moc za pravdu nedají,ale z mého pohledu jsou nádherné. Jako malá sluníčka, co popadala do trávy. A já nikdy neodolám a alespoň malý věneček si z nich udělám. V tu chvíli jsem jako malá holka a vůbec mi nevadí, že od pampelišek budu mít špinavé prsty. Taky začínají kvést stromy - to je nádhera, nad kterou se tají dech. Vždycky si říkám, že tu nádheru mohla příroda nechat na trochu delší dobu. A tak se procházím a nasávám tu krásu a ty vůně kolem a jsem opravdu šťastná. Užijte si dnešní jarní -šťastný den co nejlépe. Ať se vám všechno daří podle vašich představ -prostě -buďte v pohodě ..

Foto zdroj: pexels.com Tomáš Kouba


O dětských knížkách

Narazila jsem při brouzdání po internetu na ofocený obrázek stránky z knížky. A tak nějak mi vyrazil dech. Myslela jsem že po knážce O krtkovi, který chtěl vědět,kdo se mu vykakal na hlavu už mne nepřekvapí nic. Překvapilo.A pořádně. nejsem žádný poritámn,a s dětmi jsem i o sexu mluvila otevřeně,ale podávala jsem jim jen informace, které jsem předpokládala, že v jejich věku stačí. A bylo to vždyckly v pohodě. Když jsem viděla ale list z knížky, tak si říkám - je tohle fakt potřeba: nestačí info od maminky? Musí děti mít na takovéhle věci knížky: Ano, vždycky byly knihy pro pubertální děti, jak se vyznat ve vlastním těle a asexualitě.Ale puberťáci se prostě stydí. Nějak si neumím představit, že bych tuhle knížku šla číst dětem na dobrou noc. Zlatý Kája Mařík, a Honzíkova cesta..Koupili byste tuhle knížku svým dětem?: jaký na tohle téma knih pro děti máte názor (myslím tuhle erotickou, nebo O krtkovi a hovínkách, případně o prdění kdo si prdnul u dvora a podobné...)


Oslavy Sametové revoluce

Oslavy Sametové revoluce jsou za námi. Byla jsem v Praze a ta atmosféra byla báječná. I když přiznávám, že z toho velikého davu jsem byla trošku unavená. Přesto když slyšíte zpívat hymnu a Motlitbu pro Martu tolik lidí, až vás z toho zamrazí. je to nádhera. Když jsem před 30 lety studovala 2. ročník VŠ, vůbec mne nenapadlo, čeho budu svědkem. Tehdy jsem měla malinkou dcerku,takže jsem na demonstraci nejela, i když mne spolužáci zvali. Bylo mi úzko, když jsem zjistila co se na Národní třídě stalo - mezi zmlácenými bylo i spousta mých spolužáků. Jsem ráda, že tehdy se povedlo to, co nikdo netušil a čemu se nám ani nechtělo věřit - padl režim. jestli je to dnes lepší, nebo horší nebudu polemizovat, ani se mi nechce zaplétat se do nějakých politických diskuzí. Jsem ráda, že jsme se mohli včera demokraticky sejít a zavzpomínat, co bylo kdysi.A doufat, že bude líp ... (obrázek zdroj : megapixel.cz)


A přece kvete...

Musím se pochlubit svým "zahradnickým" úspěchem. Před 2 lety jsem dostala od syna nádhernou květinu - Phalaenopsis s modrými květy. Bylo mi jasné, že jsou dobarvené, ale jako milovnici všeho modrého mi to udělalo i tak velkou radost. Po čase květy odkvetly, a šlus. Kytka se tvářila jako by nic. O tom, že žije svědčily jen krásně zelené listy -těm se dařilo. Jinak ani kvítek. Prostě si ze mě dělala legraci. Letos už jsem nevydržela a při zalévání jsem kytce pohrozila vyhazovem. Nekveteš, tak holka půjdeš! A ejhle, výhružka se neminula účinkem a objevil se šlahoun s poupaty. Čekala jsem , jaká bude barva -díky dobarvení jsem netušila, jakou budou květy mít barvu. Jsou krásně růžovo-fialové. Tak mám radost.


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: