Kniha Dinosauři - rekordy a zajímavosti bude bavit starší děti i dospělé. Tato kniha by neměla chybět v žádné knihovničce milovníků dinosaurů.

08.09.2022 14:20

 

Dnes bych vám chtěla představit knihu Dinosauři rekordy a zajímavosti od Vladimíra Sochy z Nakladatelství Kazda.

Je to už druhá kniha o dinosaurech od tohoto spisovatele, která se mi dostala do ruky. První byla Pravěcí vládci Evropy – recenzi najdete po kliknutí zde: Pravěcí vládci Evropy.

Kniha je velmi zajímavě psaná – najdete v ní spoustu zajímavostí ze světa dinosaurů.

Myslela jsem si, že z různých dokumentů a knih vím o dinosaurech hodně. Tato kniha mě ale přesvědčila o tom, že je spousta zajímavých informací, které jsem opravu nikde jinde neslyšela, ani nečetla.

 Jsem velmi ráda, že kniha je psaná velmi srozumitelně a čtivě, takže ani neodborník, jako jsem já si nepřipadá ztracený v pojmech.

Kniha bude skvělý tip na dárek pro všechny děti od 10 let i dospělé, kteří milují dinosaury. Já sama jsem knihu vybírala jako dárek pro vnuka k narozeninám, nakonec jsem ale seděla pár večerů u knihy a doslova hltala všechny ty informace. A že jich v knize tedy je!

Musím říct, že velký kus práce v knize odvádějí skvělé ilustrace Vladimíra Rimbaly. Jsou velmi kvalitní, realistické, díky nim si dokážu ty pravěké tvory představit celkem živě. Jsou to úžasné ilustrace.

V knize jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací, a už se těším, až si o nich s vnukem budeme povídat. Věděli jste třeba, že většina obřích dinosaurů je známá jen podle několika izolovaných kostí? Například z Argentinosaura známe jen 5,1% jeho kostry. Jak byli rychlí doposud neznáme, díky počítačům ale paleontologové vytvořili počítačový model a odhadli rychlost tohoto 83 tun vážícího Argentinosaurana asi 8 km v hodině. Je neskutečné, jak dokážeme využít techniku a zjistit o dinosaurech poměrně přesné informace.

Pokud si představíme, že hmotnost těchto největších dinosaurů dosahovala alespoň 75 tun, pak by jeden takový obr vážil asi jako 13 slonů, 60 osobních aut, nebo 1000 dospělých lidí. Neuvěřitelné!

Mezi dětmi je jeden z nejznámějších dinosaurů Tyranosaurus Rex. Byl považován za největšího dravého dinosaura, a tuhle „potvoru“ by asi nikdo z nás potkat nechtěl. Přesto vědci objevili obří karcharodontosauridy – byli to pravděpodobně ještě větší dravci než Tyranosauři.

A tak se při listování knihou dozvíte tolik zajímavostí, že vám budou – obrazně řečeno – lézt oči z důlků.

Nechci vám tady popisovat jednotlivé pasáže knihy, protože bych vás připravila o překvapení. Ještě jednou ale musím vyzdvihnout ilustrace, díky kterým si každého dinosaura dokážu okamžitě i představit, což by mi jen samotné čtení asi neumožnilo, protože takovou fantazii a znalosti nemám.

Kniha je skvělá pro starší děti, ale určitě si v ní spoustu zajímavého najdou i dospělí. Je to jedna z nejlepších knih o dinosaurech, jaká se mi dostala do ruky. Jsem velmi nadšená a knihu vám doporučuji.

Je přehledně a přesně popsaná, je na první pohled vidět, že knihu psal odborník. Zároveň ale je psaná tak srozumitelnou formou, že máte tak trochu pocit, jako by dinosaurus stál vedle vás, a někdy při té představě při čtení až lehce mrazí v zádech.

Pokud jste jako děti rádi sledovali film Cesta do pravěku, tak budete díky této knize zažívat podobné pocity, jako chlapci ve filmu – jen trochu jinou formou, a dostanete mnohem víc informací.

Anotace knihy:

Dinosauři byli v mnoha ohledech výjimeční. Nikdy před nimi ani po nich se neobjevili tak dlouzí, vysocí či těžcí suchozemští tvorové. Ale celková velikost je jen jedním z fascinujících aspektů těchto druhohorních plazů. Dinosauří rekordmani vynikali například také největšími a nejdelšími krky, ocasy, trupy, končetinami, hlavami, rohy, zuby či drápy. A rozhodně nejde jen o rozměry – z dosud objevených druhů můžeme vybrat také dinosaury nejstarší, nejmladší, nejrychlejší, nejvíce obrněné, nejrozšířenější nebo třeba nejbizarnější. Právě o nich se dočtete v knize Vladimíra Sochy dinosauři – rekordy a zajímavosti.

  • Jak velký byl největší dinosaurus v porovnání s autobusem?
  • Kolikrát objemnější bylo největší dinosauří vejce v porovnání se slepičím?
  • Jak rychle běhali dinosauří „sprinteři“?
  • Kolika let se dinosauři dožívali?
  • Kteří dinosauři dokázali přibrat na váze až 55 kilogramů za jediný den?
  • Rekordně velká nebo malá jsou také dosud objevená a popsaná dinosauří fosilní vajíčka nebo otisky stop. To vše a mnoho dalšího o extrémech ve světě dinosaurů vám nyní vůbec poprvé takto souhrnně a přehledně nabídne tato kniha.

 Dnes už známe i barvu opeření a texturu kůže některých dinosaurů, základní tvar a velikost jejich vnitřních orgánů, přibližnou délku života a tempo jejich růstu, rychlost metabolismu i pravděpodobnou tělesnou teplotu a spoustu dalších úžasných podrobností, nad kterými by paleontologům minulých generací doslova zůstával rozum stát. V současnosti je popsáno hodně přes tisíc druhů tzv. neptačích dinosaurů, a není tedy od věci vytvořit jakousi jejich Guinnessovu knihu rekordů, abychom mohli obdivovat ty nejzajímavější ze zajímavých. Právě takovou publikací je kniha dinosauři – rekordy a zajímavosti. Všechny v ní uvedené informace se zakládají na pevných faktech, publikovaných v odborných studiích v prestižních vědeckých časopisech.

 Unikátní publikaci doplňují také originální a anatomicky přesné ilustrace výtvarníka a ilustrátora pravěku Vladimíra Rimbaly, které vám představí dinosauří rekordmany jako žádná jiná kniha, která kdy byla přinejmenším v České republice vydána. Už tedy neváhejte a začtěte se do ní – zjistíte, že svět dinosaurů byl ještě více fascinující, než jste si dosud možná mysleli.

Kniha Dinosauři rekordy a zajímavosti je určitě jednou z knih, která by neměla chybět v knihovničkách větších dětí )od 10 let) a teenagerů. Bude je bavit a zároveň jim sdělí spoustu kvalitních a přesných informací.

Knihu si můžete prohlédnout, nebo koupit po kliknutí zde: Dinosauři rekordy a zajímavosti.

Celý sortiment nakladatelství Kazda si můžete prohlédnout zde: knihy z Nakladatelství Kazda

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: