Zahrajte si novinku mezi strategickými deskovými hrami - Fotosyntézu od společnosti Dino, a nechte si vyrůst stromy rovnou na stole..

03.03.2020 17:35

 

Společnost Dino uvádí na trh deskovou hru Fotosyntéza. Je to hra ekologická, a hrát ji mohou už starší děti od 8 let, hra je pro 2 – 4 hráče a trvá cca 45 minut.

Jaký je obecný popis hry? Staňte se součástí koloběhu života stromů a bojujte o své místo na slunci!

V malém, ale úrodném lese, několik různých druhů stromů soupeří o své místo na slunci. Hráči se snaží rozsít co nejvíce semínek, z nichž vyrostou stromy. Po té sbírají body za sluneční paprsky, které na ně dopadají i za úrodnou půdu, ve které vyrůstají a dokončí tak svůj životní cyklus.

Pravidla hry jsou dobře pochopitelná. Nemusíte mít obavy, že je nepochopíte (já vždycky když rozbaluji hru, mám obavy, jestli ji pochopím správně), a to co vám třeba nebude jasné, pochopíte okamžitě v průběhu hry, když už si hru můžete vyzkoušet a „osahat“. Nejlepší je po prvním přečtení hned začít hrát.

Trochu se pokusím pravidla zestručnit: V podstatě si dáte na stůl herní desku, každý z hráčů dostane desku hráče, světelný žeton, 6 semen a 14 stromů – 2 velké, 4 střední a 8 malých podle druhu, který má nakreslený na své desce. Stromy si rozestavíte na hrací desku. Bodovací žetony každé barvy se postaví na sebe od nejmenšího po největší. Nejmladší hráč si vezme žeton začínajícího, pak každý hráč položí jeden malý strom na okrajové vnější pole. Pak umístí hráči druhý strom. Nakonec na hru umístí i slunce. Žeton slunečního oběhu se složí na sebe sestupně na boku hry. Hrajete 3 kola- oběhy slunce, každý oběh slunce se skládá ze 6 malých kol. Malé kolo má dvě fáze – fázi fotosyntézy a fázi životního cyklu.

Hráč může nakupovat semínka a  stromy ze své desky, za každý světelný bod může hráč dát semínko na prázdné pole u svých stromů. Hrající nechá vyrůst semínko nebo strom vždy o jednu úroveň. Hráč odebere velký strom – ukončí jeho životní cyklus, odebere ho z herního plánu a dostane za něj bodovací žeton.

Hra skončí, když slunce oběhne 3x herní plán. Hráči si sečtou vítězné body na žetonech, připočte k nim vítězný bod za každé 3 zbylé světelné body. Kdo má nejvíc bodů, vyhraje.

Hra má svou základní verzi,a verzi složitější pro pokročilejší hráče. Je jen na vás, jakou variantu si zvolíte.

Balení obsahuje: 32 malých stromů (4 druhy), 24 žetonů semínek (6 druhů), 24 žetonů s vítěznými body, 16 středních stromů (4 druhy), 8 velkých stromů, 4 desky hráčů, 4 malé sluneční žetony, 4 žetony počítadla kol, pravidla, herní plán, sluneční kotouč, žeton prvního hráče.

Možná se vám hra zdá složitá, ale nemusíte se bát. To jen vždy popis vypadá složitě, vlastní hraní je logické a postup pochopitelný. U nás ho často děti pochopí rychleji než já J. Jakmile začnete hrát, už vám je hra jasná a postupně si budujete svůj vlastní malý les. Tahle hra je nejen zábavná, ale i velmi poučná, vede děti k ekologickému myšlení. 

Na hře je psáno, že ji mohou hrát děti od 10 let, ale já jsem ji hrála i s 8 letým vnukem, a v pohodě ji pochopil, počítání jsme vždy zvládli společně. Pokud chcete hrát, vymezte si zhruba ¾ hodiny až hodinku.

 Hru lze hrát ve dvou lidech, ale je lepší ji hrát ve čtyřech, je to zábavnější ( ale tím i trošku delší, takže pokud hrajete s dětmi, tak cca hodinku). 

 Hra Fotosyntéza  je strategická, takže je nutné i myslet, jak co nejlépe rozmístit stromy. Není to tedy nudná hra, jako některé hry, při kterých jen bezmyšlenkovitě házíte kostkou- tady rozhodně musíte myslet. Pokud tedy máte rádi u hry logické myšlení a trochu adrenalinu, tahle hra vás bude bavit. Mně se líbí, že hráče i motivuje k ekologii, to je pro mne důležité. 

Pokud tedy chcete hrát hru neotřelou, novou a úplně jinou, než hry, které jste doposud hráli, určitě vyzkoušejte tuhle bezva novinku od společnosti Dino. Hra vás bude bavit už jen tím, že je naprosto odlišná od her, které u nás na trhu jsou k dostání. Tak vzhůru do lesa. Tedy do lesa, který vám vyroste doma na stole. Určitě s touhle rodinnou hrou strávíte příjemnou hodinku.

Pokud si chcete hru prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde:  Rodinná hra Fotosyntéza 

 

Pokud si chcete prohlédnout celý sortiment společnosti Dino, klikněte zde: mojedino.cz

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: