Vývoj miminka v těhotenství

26.04.2016 13:06

Vývoj miminka v těhotenství

 

1.měsíc ( 1-4 týden těhotenství)

Přesné datum oplodnění vajíčka zatím neumíme stanovit, proto je datum početí počítáno od data poslední menstruace. Dobu od oplodnění vajíčka do ukončeného 9.týdne těhotenství se nazývá zárodečné a zárodek označujeme jako embryo. Je to období neuvěřitelně rychlého vývoje. Oplodněné vajíčko se v průběhu asi 24 hodin rozdělí na 2 buňky, v průběhu dalších 60 hodin na 16 buněk, ty se dále množí a asi 6 dní po ovulaci dojde k zanoření do sliznice, tím je dané budoucí umístění placenty. Výživu zárodku zatím zajišťuje žloutkový váček. Zárodek na konci 4. Týdne měří asi 1 milimetr

2. měsíc ( 5. – 8. týden těhotenství)

Na zárodku začneme rozeznávat hlavový a ocasní konec. Začíná vývoj mozku a míchy, na stranách hlavy se začínají vytvářet oči a uši, začíná vývoj trávicího ústrojí, ledvin, svalů a kostry. Od ukončeného 6. Týdne by na ultrazvuku měla být slyšet srdeční akce plodu. Koncem 8. Týdne začíná zárodek vypadat jako člověk, měří asi 2 centimetry, váží asi 5 gramů

3. měsíc (9.- 12. Týden těhotenství)

Zárodek už vypadá jako dítě, má ruce i nohy a probíhá vývoj prstů. V 9. Týdnu se uzavírá vývoj míšního kanálu. Na hlavě jsou jasně vidět oči a nos, mohutní placenta, která přebírá výživu plodu a zanikne žloutkový váček. Končí zárodečné období a od 10. týdne mluvíme již o plodu. Koncem 12 týdne plod měří asi 7,8 centimetrů a váží asi 15 gramů.

4. měsíc ( 13. – 16 týden těhotenství)

Koncem 4 měsíce plod měří asi 16 cm své celkové délky a váží asi 150 gramů. Je to období rychlého růstu, pokračuje vývoj kostí, roste zevní genitál,takže už je možné určit pohlaví plodu. Tělo plodu je pokryté jemným ochlupením – říká se mu lanugo, vyvíjí se obočí, začíná růst vlasů a nehtů, vyvíjí se sluchové ústrojí. Plod je velmi aktivní, pohyby ale pro matku ještě většinou nejsou zřetelné

5. měsíc ( 17-20 týden)

Plod koncem 5. Měsíce měří asi 25 cm své celkové výšky a váží asi 280 gramů. Tempo růstu je pomalejší,prodlužují se nohy a hlava začíná odpovídat velikostí zbytku těla. Plod je aktivní a maminka jeho pohyby začíná cítit. Kůže se pokrývá mazlavou hmotou – říká se jí mlázek, ten kůži chrání až do konce těhotenství před působením plodové vody. Plod může slyšet zvuky z okolí. Také polyká plodovou vodu a podílí se tak na její obměně.

6. měsíc (  21. – 24. Týden těhotenství)

Plod na konci 6. Měsíce měří asi 30 cm své celkové výšky a váží asi 600 gramů. Obličej začíná vypadat jako novorozenec, plod lépe slyší a rozeznává hlasy. Vyvíjejí se smysly – chuť a hmat. Na ultrazvuku bývá někdy vidět jak si dítě cucá palec. Ve střevech se hromadí smolka a vyvíjejí se plíce. Na konci 24. Týdne a hmotnosti alespoň 500 gramů je u nás stanovená hranice životaschopnosti plodu při předčasných porodech.

7. měsíc ( 25.  – 28. Týden těhotenství)

Plod měří na konci 7. Měsíce asi 35 cm své celkové výšky a váží asi 1100 gramů. Zvětšuje se množství podkožního tuku, posilují se svaly potřebné po narození k sání a posiluje se sací reflex. Vytváří se oční víčka a vyvíjejí se oči, dítě je schopné vnímat světlo a tmu. Plod je schopný sevřít ručičku do pěstičky.

8. měsíc (  29- - 32. Týden těhotenství)

Plod na konci 8. Měsíce měří asi 40 cm své celkové výšky a váží asi 1800 gramů. Pokračuje rozvoj mozku a všech orgánů. Plod přibývá na váze a nemá už moc prostoru k pohybu,ale pohyby zesilují. Kolem 30. Týdne těhotenství zaujme polohu hlavičkou dolů – nejčastější a nejvýhodnější polohu pro porod. Postupně mizí ochlupení (lanugo), umí otáčet hlavu ze strany na stranu, trénuje dýchací pohyby a otevírání a zavírání očí.

9. měsíc ( 33. – 36. Týden těhotenství)

Plod měří na konci 9. měsíce asi 45 cm a váží asi 2700 gramů. Hlava se zvětšuje vlivem rychlého růstu mozku, dál se tvoří podkožní tuk. Plod přibývá hodně na váze, už zabírá většinu prostoru dělohy. Vyvíjí se imunita, plíce sílí a dozrávají.

10. měsíc ( 37. – 40. Týden těhotenství)

Plod měří asi 50 cm a váží průměrně 3500 gramů. Od ukončeného 36. Týdne je plod považován za donošený a může se kdykoliv narodit. Všechny orgány a tělesné systémy jsou vyvinuté. Mizí lanugo, kůže je napjatá, nehty přesahují konečky prstů.

 

 

Zdroj https://www.femibion.cz/jak-miminko-roste/

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: