Úvod > Vynikající medovník s tou nejjednodušší přípravou! Připravit ho zvládne každý za 30 minut!
Vynikající medovník s tou nejjednodušší přípravou! Připravit ho zvládne každý za 30 minut!
04.08.2017 10:37
TĚSTO
250 g másla
300 g moučkového cukru
400 g hladké mouky
3 polévkové lžíce medu
1 čajovou lžičku jedlé sody
3 vajíčka
špetku soli
KRÉM
400 g kondenzovaného mléka,
100 g másla,
100 g medu
500 ml smetany
SIRUP
šťáva z 2 citronů
3 lžíce medu
3 lžíce moučkového cukru
POSTUP
Těsto si připravte den předem. Musí se přes noc nechat odležet. Nejdříve smíchejte med, cukr, vajíčka, jedlou sodu a sůl. Poté přidejte máslo a těsto položte nad vodní lázeň. Stále míchejte.
Až těsto zhoustne, vyjměte ho z vodní lázně a přidejte mouku. Po důkladném promíchání ho zakryjte celofánem a vložte minimálně na 8 hodin do chladničky.
Na druhý den je těsto připravené k pečení. Rozdělte ho na osm menších kuliček. Každou z nich rozválejte tak, aby těsto bylo o tloušťce 2-3 mm. Těsto je velmi lepkavé, kvůli medu, proto se s ním těžko pracuje. Můžete si pomoučit, nebo namočit ruce.
Opatrně přeneste plát na plech vystlaný pečícím papírem. Posypeme moukou. Každý plát těsta pečte 4-5 minut při teplotě 200 stupňů. Po upečení pláty těsta naskládejte na sebe a vyřízněte z nich požadovaný tvar. Odřezky rozdrťte na drobenku.
Nyní si připravte sirup: Citrónovou šťávu, moučkový cukr a med spolu 7 minut povařte. Ještě teplým sirupem potřete každý plát těsta a nechte pořádně vsáknout.
Nyní si připravíme krém. Kondenzované mléko, med a máslo přiveďte za stálého míchání k varu, pak vařte dalších 4-6 minut, dokud mírně nezhnědne a neucítíte karamelovou vůni.
Vyšlehejte si smetanu. Karamelový krém nechte vychladit a přimíchejte jej ke smetaně. Pořádně promíchejte.
Hotový krém natírejte na jednotlivé pláty těsta, i na vrchní plát a také po obvodu dortu. Celý dort bohatě zasypte drobky, které můžete smíchat s vlašskými ořechy.