Vynikající dort Red velvet -třeba jako vynikající Valentýnský zákusek.

14.02.2025 13:14

Ingredience

Na korpus

  •    300 g hladké mouky
  •    250 g krystalového cukru
  •     1 lžička jedlé sody
  •    0.5 lžičky soli
  •    1 lžíce kakaa
  •    240 ml oleje
  •    240 ml podmáslí
  •    2 vejce
  •    1 lžíce octa
  •    0.5 lžičky vanilkového extraktu
  •    0.33 lžičky červeného potravinářského barviva

Na višňový krém

  •    250 g mascarpone
  •    150 g žervé
  •    150 ml šlehačky
  •    100 g moučkového cukru
  •    3 lžíce prášku z lyofilizovaných višní

Na vanilkový krém

  •    250 g mascarpone
  •    150 g žervé
  •    150 ml šlehačky
  •    100 g moučkového cukru
  •    1 lžička vanilkového extraktu

Na ozdobu

  •   vlašské ořechy
  •    lyofilizované višně

Postup

V jedné míse smíchejte olej s podmáslím, vejci, octem, vanilkovým extraktem a červeným potravinářským barvivem. V druhé míse smíchejte mouku s cukrem, sodu, kakao a sůl. Do sypké směsi přidejte tekutou směs a smíchejte je v hladké těsto. Je na vás, nakolik bude dortový korpus červený. Záleží na množství použitého barviva. My jsme nechali dortový korpus s nádechem červené barvy. 

Těsto pečte v srdcové formě (nebo kulaté o průměru 24 cm) a v troubě předehřáté na 175 stupňů cca 35 až 40 minut. Zkuste špejlí, je-li korpus hotový. Hotový korpus nechte dobře vychladnout.

Višňový i vanilkový krém připravte stejně. Nejprve vyšlehejte mascarpone s žervé a moučkovým cukrem (a práškem z lyofilizovaných višní nebo vanilkovým extraktem ve vanilkové verzi) a poté do krému pomalu zašlehejte studenou šlehačku (dokonale vyšlehanou 33% smetanu ke šlehání). Krémy dejte vychladit do lednice.

 

Studený korpus rozřízněte a na spodní díl navrstvěte višňový krém. Na krém položte druhý díl korpusu a celý dort potřete vanilkovým krémem. Větší vrstvu nechte navrchu dortu.  Dort ozdobte rozmixovanými vlašskými ořechy a lyofilizovanými višněmi.

zdroj recept i foto: https://zena-in.cz/clanek/lahodna-inspirace-valentynsky-dort , recepty Mora

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: