Voňavá recenze vánočních perníčků od Voňavé perníčky.

19.11.2025 13:18

 

Máte rádi perníčky?

Já je miluju.

Už jako malá holka jsem se těšila, že v košíku od Mikuláše bude i nějaký dobrý perník s obrázkem.

Tehdy byly perníky pečené průmyslově, a do celofánu byl přidaný obrázek. My, děti jsme se těšily na to, jaký obrázek to bude.

Dnes už je možné najít šikovné pekařky perníčků, které perníčky upečou doma, z kvalitních surovin, medu a koření, a vyzdobí je krásnou malbou.

U nás doma, když jsem byla malá, se perníčky jako vánoční cukroví nepekly.

Přestože perníčky mají jako cukroví dlouhou tradici, maminka je asi neměla ráda.

Já sama bych perníčky asi zvládla upéct, s čím mám ale problém je zdobení.

Neumím to. I když se snažím sebevíc, a postupuji přesně podle všech možných návodů, vypadá to vždycky děsivě.

O to víc obdivuju ty nádherně zdobené tradiční perníčky, které některé perníkářky umí nazdobit tak, až se vám do nich nechce ani kousnout, protože jsou prostě nádherné.

Proto jsem měla ohromnou radost, když jsem na Facebooku objevila stránku plnou nádherně nazdobených perníčků - Facebookovou stránku Voňavé perníčky.

 

Perníčky se mi moc líbily už na obrázku.

 Když mi ale přišly domů, byla jsem nejen překvapená, ale přímo nadšená. Ve skutečnosti jsou ještě hezčí, než na obrázku.

Ozdobené perníčky většinou nechybí na žádném vánočním stole mezi cukrovím.

Ve 13. století se začíná o perníku uvažovat jako o sladkosti, dříve se konzumoval při zažívacích obtížích.

Nebylo výjimkou, že byl k dostání jen v lékárnách a v klášterech.

Později se do medového těsta začala přidávat celá řada dříve vzácného a drahého koření, jako skořice, muškátový oříšek, zázvor, kardamom, badyán, hřebíček nebo i anýz, bezový květ a další.

Koření bylo drahé, proto byly perníčky v začátcích brané jako luxusní cukroví pro movitější zákazníky.

Díky kořeněnému základu, který sloužil jako perfektní konzervant, začal být perník velmi žádaný. Mohl se totiž dovážet po světě, aniž by se cestou zkazil.

Víte, že dříve se do nich dával i pepř a jmenovaly se peprníčky?

Od toho se pak odvinul i název perníčky.


Medové perníčky mají v Čechách dlouhou historii, která sahá až do středověku.

Do Čech perník doputoval až ve 14. století zřejmě z Německa.

Právě v německých zemích, v hanzovních městech, byla jeho výroba velmi významná. Jedním z nejdůležitějších míst pro výrobu se stal Norimberk, z nějž nebylo do Prahy daleko.

Obliba i poptávka se stále rozšiřovala a do popředí se dostalo nové významné řemeslo – perníkář.

Perníkový recept se s přidanou chutí koření stal přísně tajným a perníkáři ho po generace dědili a dobře střežili.

Kvůli nedostupnosti některých druhů koření byl perník velmi drahý a pro obyčejné lidi takřka nedostupný.

Perníkářství se kvůli omezenému množství koření a nákladným výrobním postupům řadilo ke specializovaným řemeslům. Svůj cech získali až v 15. století v Německu a o sto let později i v Praze.

Oblíbené cukroví nelákalo jen svou specifickou chutí, bylo i pastvou pro oči, neboť se těsto tvarovalo dřevěnými formičkami zvanými kadluby.

I samotná výroba formiček, které se vyřezávaly z ovocných stromů, byla velmi nákladná.

Perníky se proto považovaly za opravdu luxusní zboží.

 Vzory formiček se zpočátku inspirovaly náboženskými motivy, později, když se perník stal dostupnější, běžným městským životem.

Medová dobrota se často vyřezávala do tvaru srdce, panenky nebo třeba koníčka.

Až kolem 19. století přibyly i pohádkové postavy jako například mořská panna nebo čert.

Dobré a voňavé perníčky nesmí chybět na žádném vánočním stole. Voní z nich med, perníkové koření, skořice a poctivé máslo.

A když najdete perníkářku, která perníčky krásně ozdobí, je to radost pro oko i pusu.

Já jsem objevila chuťově výborné a nádherně nazdobené perníky na facebookové stránce Voňavé perníčky.

Moc se mi líbí, že si na stránce Voňavé perníčky můžu vybrat perníčky klasických Mikulášských, vánočních a vlastně i zimních tvarů. I zdobení je jemné, jak to mám ráda.

Vybrat si můžete třeba Mikuláše, který je celý nádherně vyzdobený, nebo klasické perníčky, s takovým tím jemným „krajkovým“ zdobením bílou polevou.

Musím říct, že perníčky jsou opravdu nádherné. Jeden hezčí, než druhý.

Mám je vybrané pro vnoučata k Mikuláši, ale nedalo mi to, a jeden jsem chtěla ochutnat.

Ono totiž, když tyhle perníčky vyndáte z krabice, tak i přes obal ucítíte tu úžasnou typickou perníkovou vůni, ze které se vám hned začnou sbíhat sliny.

Perníčky přišly nádherně zabalené, a aby se nepolámaly, tak jsou obaleny ještě v bublinkové fólii. Díky poctivému balení přišly všechny perníčky vcelku, nebyl rozlomený ani jeden.

Jak už jsem říkala, tak perníčky krásně voní. Ta vůně natolik láká k ochutnání, že jsem šla hned ochutnat.

Chci vám říct, jaké jsou chuťově, tak jsem přece musela…

Perníčky jsou nádherně měkké, za to je velká jednička.

Já když jsem pekla perníčky doma, občas ztvrdly jako kamínky. To je prý tím, že se přepečou, cukr zkaramelizuje a ztvrdne.

Prostě pečení perníčků je celkem věda, ale Voňavé perníčky jsou měkoučké, jako peříčko.

Kresby na perníku jsou opravdu nádherné, takže jsem dlouho vybírala, který perníček sním – většinou na ochutnávání beru takový, který se drobí, nebo trochu odlomí. Tyhle perníčky ale byly celé, v pořádku, takže jsem měla „volnou ruku“.

Vybrala jsem si nakonec srdíčko.

Po prvním zakousnutí do perníčku se mi v puse rozlila výborná perníčkovo - medová chuť. Takový ten nebeský pocit lahodné chuti.

Vynikající chuť mne opravdu celkem pohltila, takže po srdíčku jsem ochutnala ještě hvězdičku, a pak jednoho ježka.

Musela jsem přeci porovnávat kvalitu …

 To už se můj muž smál, a normálně mi ty perníky sebral, dal do krabičky a jako malému dítěti mi vysvětloval, že perníčky jsou přeci pro kluky k Mikuláši.

Zkrátím to, a přiznám se: Večer jsem doslova a do písmene sežrala ještě druhého ježka, aby mu nebylo smutno, a dvě hvězdičky.

Pak jsem dózu s perníčky přelepila a postavila nahoru na linku, kam normálně bez židle nedosáhnu, protože přiznávám, že od těch perníčků se nejde utrhnout. Lahoda ohromná.

Takže Mikulášská nadílka pro kluky zachráněna, ale je mi jasné, že na velikonoce objednám perníčků víc, abych měla nejen pro děti, ale i pro mne.

Čímž se dostávám k tomu, abyste neváhali a objednávali perníčky zavčasu.

Nezapomínejte i na to, že pokud chcete perníčky objednat, je většinou potřeba objednávat s předstihem.

Přeci jen je to ruční práce, takže výroba každého perníčku zabere nějaký čas, a perníkářky mají taky jen jedny ruce.

Pokud už nestihnete perníčky vánoční, určitě si tuhle stránku s perníky uložte na velikonoce, nebo třeba jako tip na dárek k narozeninám, svátku, na ozdobení dortů, nebo třeba pro kamarádky a kolegyně v práci.

Ty perníčky jsou tak výborné, že udělají radost vždycky a komukoliv.

Pokud si chcete stránku s nabídkou perníčků prohlédnout, klikněte zde: Facebooková stránka Voňavé perníčky

Webovou stránku s kompletní nabídkou najdete zde: Voňavé perníčky

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: