Víte, co je to štokrle? Univerzální židlička, nebo chcete-li stoleček, do každé domácnosti a na každou chalupu..

02.06.2021 14:58

 

Víte, co je to štokrle? Je to něco mezi židličkou a stolečkem.

Takový univerzální kousek nábytku, který slouží k tomu, co je zrovna potřeba. Já jsem se s názvem štokrle setkala jako malá holka – měla ho babička. Vždycky, když jsem jí šla pomáhat a nedosáhla na stůl, řekla mi: „Vezmi si štokrle pod nohy“. Já jsem si ho donesla, a když jsem byla hodně malá, tak jsem si na něj stoupla, když jsem byla větší, tak jsem si na něj klekla, nebo sedla. Krásně jsem pak dosáhla kamkoliv.

Štokrle může sloužit klidně jako stoleček – dávala jsem na něj dětem, když byly malé svačinu. Fajn je, že si na něj můžete i cokoliv postavit, nebo odložit. Je to prostě univerzální kousek nábytku.

Když už jsem babičku neměla, a přestěhovala se do vlastního bytu, měla jsem jiný nábytek. Na štokrle jsem úplně zapomněla.

Až když jsem úplnou náhodou na facebooku objevila stránku Moravská dílna Zahrádka, a uviděla tam ta nádherná štokrlata (to je super slovo, že?), úplně mi poskočilo srdce radostí.

V duchu jsem se okamžitě viděla jako ta malá holka, co si ke stolu strká staré, místy odřené štokrle, aby mohla babičce pomoct. V tu chvíli jsem věděla, že možná trochu z nostalgie, ale že štokrle prostě budu mít ráda doma. Možná i proto, aby si moji vnuci jednou na mne vzpomněli, až by si třeba na něj sedli, jako já teď na babičku.

Na stránkách Moravská dílna Zahrádka si můžete vybrat z několika typů štokrlat – základní ale jsou dva typy- klasické štokrle, a štokrle se šuplíčkem (to by bylo asi fajn i jako noční stolek, anebo na chalupě).

Já jsem zvolila štokrle z přírodního dřeva a s tmavou deskou bez šuplíku.

Na štokrleti je krásně vygravírovaný moravský ornament.  Štokrle je ozdobené a hned vypadá tak nějak osobněji. Gravírování se mi moc líbí.

Pokud chcete, můžete si vybrat třeba i štokrle natřené barvou, nebo s patinou. Krásně vypadají všechna. Pokud máte chalupu, tak v Moravské dílně Zahrádka mají i krásné kredence, a masivní nábytek s lidovou tématikou – na tu já bohužel nemám místo. Na štokrle ale místo mám, a musím říct, že ho používám hodně.

Mám ho na balkoně, když si udělám oddechovou chvilku s knihou – pokládám si na něj kávu a knihu. Protože štokrle je lehké, snadno si ho pak po odpočinku přenesu do místnosti, kde má stálé místo u stolu.

Vnuci na štokrleti moc rádi klečí u stolu, když si kreslí, nebo staví stavebnici.

Původně jsem si štokrle chtěla pořídit opravdu spíš z nostalgie - je v něm ukrytý kousek mého dětství a vzpomínka na babičku. Jak ale štokrle používám, tak jsem si na něj zvykla. Je fajn na sezení i na odkládání čehokoliv. Je i taková „pohotovostní židlička“ pro návštěvy. Prostě fajn.

Protože moji rodiče mají chalupu, určitě je překvapím nějakým pěkným štokrletem. Na chalupě se vždycky najde nějaké využití, a štokrle skvěle dotvoří tu správnou chalupářskou atmosféru.

Vůbec jsem netušila, že se tenhle kousek nábytku ještě vyrábí, a jsem moc ráda, že jsem ho objevila. Dělá mi radost už jen na něj pohlédnout.

Protože sezóna chalupaření se právě rozjíždí, objednejte si na chalupu taky nějaké svoje štokrle. Je univerzální a moc hezky vypadá a zdobí, a přitom má spoustu možností k použití. Já sama mám z toho svého takovou radost, že nějakou dobu budu určitě nadšeným propagátorem štokrlat.

Pokud si chcete štokrlata prohlédnout, nebo koupit, domluvte se přes zprávu na facebooku stránky –najdete po kliknutí zde: Moravská dílna Zahrádka.

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: