Vína bez obsahu alkoholu pro všechny řidiče, maminky, nebo lidi se zdravotním omezením - jedny z nejkvalitnějších dealkoholizovaných vín na českém trhu. Exkluzivní sleva 10 % na první nákup.

30.06.2020 13:00

 

 

O vínu se říká, že je nápojem bohů. Vždycky jsem víno vnímala jako skvělý nápoj na posezení s přáteli, jako zakončení dobré (třeba i romantické) večeře, nebo i jen tak večer, po těžkém dni pro navození pohody a uvolnění.

Nejsem žádný velký znalec vína. V podstatě nerozeznám ony různé příchutě, které vína mají, a které dobří sommeliéři dokáží poznat. Já vína dělím na červená, růžová a bílá, na dobrá a špatná, na ty co mi chutnají a na ty, co moc nemusím.

Od určité doby ale klasické víno (tedy víno s obsahem alkoholu) pít nemohu ze zdravotních důvodů. Toho využívá i okolí, stala jsem se rodinnou řidičkou – ty pít alkohol taky nemohou. Zvykla jsem si, přesto jsem občas smutně koukala na ty, co si vychutnávali víno – úplně normálně jsem jim záviděla. Proto jsem začala pátrat mezi nealkoholickými víny – tedy víny bez obsahu alkoholu, jestli najdu nějaké, co mi bude chutnat, a užiju si jeho pití při oslavách a posezeních.

Dealkoholizovaná (nealko) vína jsou vhodná pro osoby se zdravotním omezením, pro řidiče, a třeba i pro těhotné. Nealkoholická vína působí na organizmus příznivě, mají na něj dobrý účinek a zlepšují trávení.

Jen pro upřesnění - Základem dealkoholizovaných (tedy nealkoholických) vín jsou klasická, alkoholická vína či sekty, ze kterých je ve vakuové komoře odstraněn alkohol. Tento proces nemá za následek odstranění klasické chutě vína či sektu.

Až sem je všechno v pořádku.  Jenže většina výrobců, aby si snížila výrobní náklady pak začne ještě s vínem "čarovat". Do většiny nealko vín je přidáváno až 20 % hroznového moštu, cukr či různá aromata. Pak se tedy nejedná o nealko víno, ale o jakýsi míchaný nápoj. Je to jako byste si smíchali třeba víno s coca colou – už to prostě není opravdové víno.

Proto jsem pátrala, zkoumala, a ochutnávala. Upřímně říkám – nic moc tedy. Zkoušela jsem nealko vína z marketů – bílá i červená, šumivá nealko vína (sekty) a moc jsem si nepochutnala. Výběr je velmi omezený, chuť nevalná. U sektů jsem byla nejvíc zklamaná. Sekt krásně perlil při nalévání do skleničky, voněl jako víno, ale při prvním napití se mi zdál strašně kyselý – až jsem se oklepala a zkřivila se mi pusa. Klasický Bohemia sekt jsem mívala ráda, ten nealko mi ale vůbec neučaroval. Ještě tak trochu růžový, ale i ten je dost kyselý- tedy alespoň pro mne.

Takhle jsem postupně vyřazovala všechna nealko vína. Už jsem byla trochu zoufalá, protože jsem nabyla přesvědčení, že prostě budu muset zůstat u minerálek a limonád. Nerada se ale vzdávám, a tak jsem hledala, pátrala a ochutnávala dál.

Teď se mi konečně chce zvolat Heuréka!! Objevila jsem nealkoholická vína, která se chovají i chutnají jako vína klasická (s obsahem alkoholu), jen ráno po nich není kocovina, a klidně je můžete pít i jako řidiči, nebo pokud užíváte léky, které pití alkoholu zakazují.

Jsou to francouzská Dealko vína Bruno Marret - u nás jdou sehnat jen na eshopu brunomarret.cz. A jsou skvělá.

Abych tedy byla objektivní – našla jsem dva výrobce, kteří mají dobrá, opravdu kvalitní nealko vína. Brunomarret.cz a carl-jung.cz. Oba výrobci do nich nepřidávají žádný mošt ani cukr.. Ta z brunomarret.cz mi ale připadají lepší, chuťově mi vyhovují mnohem víc.

Vyzkoušela jsem a otestovala tři druhy vín Bruno Marret – červený Merlot Rouge de Vincent, bílé La Cote de Vincent a šumivé La Cote de Vincent Effervescent (doux).

Z vín Carl Jung jsem ochutnala také Merlot, abych měla porovnání, a bílý Riesling. Tato dvě vína mi chutnala. Jsou rozhodně dobrá a kvalitní, chuť je v porovnání s těmi nealko víny z hypermarketů dobrá, určitě stojí za vyzkoušení, ale ta Bruno Marret jsou pro mne prostě nejchutnější a nejlepší. Nejsem velký znalec, ani sommeliér, rozhoduje u mne většinou příjemná vůně a pocit při prvním ochutnání. Ten je asi nejdůležitější.

Když vám na první ochutnání něco chutná, při druhém napití už jste si většinou jistí, jestli víno, které pijete je pro vás to pravé a správné.

Tohle se mi stalo u vín Bruno Marret – prostě slast na jazyku. Jejich dealko sekt chutná opravdu jako klasické "šampaňské". Naprosto jsem nepoznala, že nepiji víno s alkoholem. Takže ke skvělé chuti je benefit nealko vína – můžu klidně řídit, a také si mohu při posezení, nebo při grilování dát skleničku i s těhotnou dcerou.

Červené dealkoholizované víno Merlot Rouge de Vincent mi chutná nejvíc ze všech ochutnaných vín. Jsem jím opravdu nadšená. Byla jsem tak nějak smířená s tím, že na dobrém vínu si už nepochutnám, protože mi to zdravotní omezení nedovolí. Po ochutnání vín ze supermarketů jsem opravdu nečekala, že si budu moct sednout s vínem a pochutnat si. Z tohoto omylu mne vyvedla vynikající chuť červeného Merlotu Bruno Marret – víno je vynikající.

Jako u klasických vín je třeba i u vín bez alkoholu dodržovat určité postupy při jejich pití, aby se jejich chuť plně rozvinula tak, jak má.

U  červeného Merlotu je třeba dodržet teplotu 18 °C, a dodržet i oxidaci – nechat víno alespoň 2 hodiny před napitím otevřené, nebo ho nalít do karafy a nechat alespoň 30 až 60 minut dýchat. Odměnou je vynikající voňavé červené víno, které chutná – no, prostě báječně.

Bílé víno La Cote de Vincent hned po otevření jemně zavonělo po broskvích. Je vhodné ho podávat vychlazené na 8 – 10 °C .

Pokud máte rádi bílé víno, určitě vyzkoušejte toto víno z odrůd Riesling a Rivaner. Je to takové to víno na příjemné posezení a popovídání s přáteli.

Jako poslední jsem ochutnala šumivé víno Bruno Marret Bulles de Vincent

Víno je doporučené podávat vychlazené také na 8-10 °C. Víno je vyrobeno z hroznů odrůdy Riesling a Ryvaner. Trochu jsem s jeho ochutnáním váhala. Nealko sekt, koupený v supermarketu mi opravdu nechutnal. Byl pro mne tak kyselý, že jsem ho prostě nebyla schopná pít. Přesto jsem se do ochutnávání a otestování pustila. Vidina toho, že si nebudu na svatbách svých dětí nebo při oslavách Silvestra připíjet rychlými špunty byla lákavá. Udělala jsem dobře. Najednou jsem neměla ve skleničce kyselý mošt, ze kterého mi bublinky skoro prorazily nos, ale velmi jemné, chutné šumivé víno. Lehounce voní jako citron – nebo mi to tak alespoň připadá, a je tak dobré, že se vám nebude chtít se s nikým dělit. Tuhle lahev si prostě vypijete sami. Bez nežádoucích alkoholových následků – jen dobrá chuť a příjemné šimrání bublinek. Na oslavy je úžasné.

Pokud se chcete dozvědět více o dealkoholizovaných vínech Bruno Marret, klikněte zde: informace o dealko vínech Bruno Marret  

 

Co říci na závěr. Jsem moc ráda, že si mohu konečně po dlouhé době pochutnat na dobrém vínu – vínu bez alkoholu. Tato vína jsou vhodná pro všechny, kteří mají nějaké zdravotní omezení, pro řidiče, nebo i pro těhotné. Obsahují všechny zdraví prospěšné látky jako např. hořčík, zinek, železo, draslík atd., zůstává u nich zachována chuť kvalitního vína, jen je víno dealkoholizováno – tedy odstraněn alkohol.

Ochutnala jsem spoustu nealko vín. Ta ze supermarketu, i z různých eshopů. Nakonec mi zbyly dva eshopy s dobrým nealko vínem. A to vína z brunomarret.cz a carl-jung.cz.

Objektivně musím říct, že z obou eshopů jsou vína dobrá. Nejsem velký znalec, posuzuji vína jen podle toho, jak mi chutnají.  Na celé čáře u mne vyhrála vína Bruno Marret. 

Opravdu si pochutnávám. I když řídím, nebo jsem na grilovačce s přáteli, mohu si bez obav dát skleničku vína. A co skleničku – mohu si dát skleniček kolik chci, bez obav z následků, bez kocoviny, bez nevolnosti – zůstávají jen ty příjemné pocity. Večer po těžkém dni si mohu sednout, pustit si v televizi nějaký prima film, nebo seriál, a relaxovat se sklenkou dobrého nealko vína. A když říkám dobrého, myslím to vážně. Vína Bruno Marret jsou bez alkoholu, a chutnají mi báječně.

Pokud si chcete tato vína koupit, klikněte zde: eshop brunomarret.cz 

 

A ještě jedna super pecka - na první nákup můžete mít exkluzivní slevu 10% po zadání slevového kódu SEKON.

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: