Velikonoční mazanec
										12.04.2019 11:08
										
											
	100  g máslo
	sůl
	vejce na potření
	2  dl mléko
	2  ks žloutek
	100  g cukr krystal
	rozinky
	500  g polohrubá mouka
	1  kostka droždí
	mandle
	muškátový oříšek
	citronová kůra
	 
	
		Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, špetku soli a trochu mouky, necháme vykynout kvásek.
	
		 
	
		
			V míse smícháme mouku, přidáme rozpuštěný tuk, žloutky, kvásek, strouhanou citronovou kůru a muškátový oříšek, rozinky (předem namočené ve vodě nebo rumu) a vypracujeme těsto. Těsto na velikonoční mazanec necháme hodinu kynout.
		
			 
		
			
				Pak zpracujeme bochánek, který necháme ještě nakynout. Mazanec potřeme vejcem, posypeme mandlemi.
			
				 
			
				
					Pečeme v předem vyhřáté troubě zhruba 20 minut při 200 °C, poté teplotu zmírníme a dopečeme.
				
					 
			 
		 
	 
 
	Zdroj recept i foto: https://www.recepty.cz/recept/velikonocni-mazanec-4225
	 
	100  g máslo
	sůl
	vejce na potření
	2  dl mléko
	2  ks žloutek
	100  g cukr krystal
	rozinky
	500  g polohrubá mouka
	1  kostka droždí
	mandle
	muškátový oříšek
	citronová kůra
	 
	Zdroj: https://www.recepty.cz/recept/velikonocni-mazanec-4225
											
										 
										
										
		
		
										—————
										Zpět