Vdolečky z olejového těsta

30.09.2016 13:57

 

Postup přípravy receptu

  1. V mírně ohřátém mléce rozpustíme část cukru a kvasnice a necháme je vzejít. Do mísy vsypeme mouku, zbytek cukru, sůl, přidáme žloutky a olej. Mléko s kvasnicemi vlijeme do mísy s moukou. Vypracujeme vláčné nelepivé těsto, které necháme 1 hodinu kynout, během které těsto několikrát prohněteme.

  2. Připravíme si tvarohou náplň a drobenku, vymažeme olejem plechy.

  3. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, válečkem vyválíme plát o síle ne víc jak 0,5 cm. Rádýlkem vykrajujeme čtverečky o délce hrany 4-5 cm, na které klademe tvarohovou náplň, těsto spojíme a vytvarujeme kuličky, které klademe na plech.
    Omytým vejcem děláme v těstě důlky, vdolečky potřeme rozšlehaným vajíčkem, důlky zaplníme drobenkou.

  4. Trouby předehřejeme na 200 st. Vdolečky pečeme asi 20 minut do zrůžovění.
    Před servírováním pocukrujeme.

Poznámka

Moje nejosvědčenější kynuté těsto. Nelepí se, nepraská a náplň z něho nevytéká.

zdroj receptu i obrázku: https://www.toprecepty.cz/recept/49601-vdolecky-z-olejoveho-testa/

Suroviny:
 
Kynuté těsto:
 
250 ml mléka
 
75 g cukru
 
500 g hladké mouky (nebo 250 g hladké a 250 g polohrubé)
 
3/4 kostky kvasnic
 
10 lžic oleje
 
3 žloutky
 
1 kávové lžičky soli
 
 
 
Tvarohová náplň:
 
2 kostky tvarohu
 
1 vanilkový cukr
 
3 bílky
 
3 pol. lžíce cukru krupice
 
strouhaná citronová kůra
 
hrst namočených rozinek
 
 
 
Drobenka:
 
200 g hladké mouky
 
100 g cukru moučka
 
80-100 g másla
 
 
 
 
 
olej na plech
 
1 vejce na potření
 
 
 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: