Vánoce zvládněte beze stresu - není to tak těžké. A jak na to?

28.11.2018 17:46

Pokud vás poleje horko, a začnete se nervózně potit jakmile před vámi vysloví někdo slovo vánoce, řekněte si Stop! Tady je něco špatně.

Většina z nás je obrázky v reklamách a médiích tlačena do pocitu, že vánoce budou šťastné, pokud budou dokonalé. Ale jaké jsou to vlastně ty dokonalé: je to představa stromu až do stropu, naleštěné domácnosti, kupy dárků a vánoční večeře na stříbře o 6 chodech s celou rodinou v počtu nejméně 12 lidí? Tak to totiž často bývá v reklamách, co nám do hlavy podsouvají mylnou představu, jak mají vánoce vypadat. Dokonalé vánoce jsou přece takové, při kterých je vám krásně na těle i na duši. Z atmosféry i z prostředí. Internetem sice už od září lítají vtipné obrázky o tom, že na vánoce se nemusí gruntovat, protože ježíšek se přece narodil ve chlévě, a náš nepořádek mu tedy nebude vadit-ale ruku na srdce-kdo z nás to tak cítí? 

A tak šílíme celý prosinec s vánočním úklidem už tak uklizené domácnosti. A pakjsme unavené, nervózní, ječíme na manžela ( protože narozdíl od nás on tu šílenou představu o lesknoucích se i zdech prostě nemá), na děti, na psa-na všechny. Jsme bez nálady, utahané. A to je špatně. Stačí si objednat třeba na mytí oken úklidovou firmu- tahle služba je už dostupná pro všechny, a ušetří vám spoustu nervů i sil. I Sněhurka byla chytrá, a neuklízela u trpaslíků sama, ale pozvala si na pomoc zvířátka.

A ušetřený čas využijte třeba ke chvilce s milou knihou, nebo si zajděte na adventní trh. Dejte si svařák, nebo horké kaštany a nasávejte tu fajn atmosféru. odměnou vám budou vaše klidné nervy, manžel i děti v pohodě. A co cukroví: Vzpomínám si, jak moje maminka vystresovaně chodila v prosinci z práce s tím, že kolegyně má 20 druhů, další 15 druhů cukroví, a ona jen tři. A zase místo radosti stres. A tak si klidně některé druhy cukroví kupte, pokud jich musíte mít hodně, a upečte si jen ty, které chcete mít třeba podle svého oblíbeného receptu. Věřte, že nikdo neřeší, jestli jste rohlíčky pekla vy, nebo někdo jiný.

V každé reklamě bývá u stolu celá velká rodina, třeba 12 a víc lidí. Stačí si říct-vážně to tak chci? Chci strávit celý den v kuchyni přípravou jídla a pak být tak unavená, že usnu u stromečku? Nejlepší je na vánoce být s blízkou rodinou, a vánoční návštěvy si odbýt v dalších svátečních dnech. Jasně, pozvěte klidně maminku, která je sama, nebo tetu, která nikoho nemá,ale jinak jsou vždycky lepší svátky jen s tolika lidmi,kolik opravdu sami u stromečku chcete mít.

A pak jsou tu dárky. Pokud vás stresuje, že prostě nemáte peníze na hory dárků, věřte, že i tohle je jen představa pokřivená mediální propagandou. Oni totiž páni od reklamky moc dobře vědí, jak překonat váš rozum, a vzbudit ve vás pocuit chtění, a představu, že bez drahých megadárků vánoce nebudou šťastné. věřte, že budou. Nikdo nedostane vždycky dárky přesně podle svých představ. je důležité nakupovat jen tak, na co vaše peněženka stačí. Přemýšlet i o dárcích vyrobených, nebo těch od srdce. 

Nenechte se obalamutit reklamou a představou vánoc ve stylu amerických filmů- vytvořte si vlastní, klidné vánoce, na které budou všichni rádi vzpomínat jako na vánoce, co se povedly a všem bylo spolu krásně, a ne na vánoce, kdy se maminka zhroutila a tatínek s bouchnutím dveří odešel na celé odpoledne pryč. Vánoce jsou o tom, aby se všichni cítili fajn. A tak si to zkuste nanečisto - pusťte si pohádku - třeba právě o Sněhurce, které zvířátka pomáhají uklidit .

stačí kliknout zde pro ukázku: Pohádka o Sněhurce

foto zdroj:pexels.com
 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: