Uplynulo 100 let od vyvraždění rodiny posledního ruského cara Mikuláše II

17.07.2018 12:58

 

 

V noci ze 16. na 17. července 1918 byla popravena celá rodina posledního ruského cara Mikuláše II. Protože mám ráda historické romány pro ženy, přečetla jsem spoustu knih, které se touto tématikou zabývají. Ve většině z nich nechal autor přežít nejmladší dceru Anastázii,a děj popisoval , jak se ruská šlechta, i matka cara Mikuláše snažili Anastázii najít, některé knihy popisovaly dokonce příběh z pohledu Anastázie. Bohužel nedávno bylo prokázáno, že Anastázie byla popravena s celou rodinou a ani ona masakr nepřežila. Ale je fakt, že ta iluze pohádky o přeživší Anastázii se mi líbila a líbí.

Car Mikuláš vládl mezi lety 1894 - 1917. Jak jsem z historie pochopila, vladařením moc nadšený nebyl. Víc než vojenství miloval studium počasí a meteorologie, byl přísný,ale i milující manžel i otec. Carevna Alexandra byla vážně nemocná, malý carevič trpěl hemofilií ( v době popravy mu bylo pouhých 13 let) a byl velmi neduživý, dále měl car Mikuláš II čtyři dcery, které velmi miloval - byly to Olga (22 let) , Táňa (21let) , Marie (19 let) a Anastázie ( 17 let). 

Rodina je opředena spoustou pověstí a historek (ty se týkaly hlavně Rasputina). Nebudu vám popisovat způsob, jakým byla rodina popravena bolševiky, protože většina z vás už o tom četla,a popisovat takové zvěrstvo se mi dost příčí. O popravě byly vedeny záznamy, byla i fotograficky zdokumentována, a protože princezny měly v korzetech zašity diamanty, které bránily kulkám proniknout, bylo to všechno o to krutější a děsivější.

Poprava celé carské rodiny spolu s rodinným lékařem a služebnou byla zbytečně krutým a nelidským počinem. Nedělám si iluze o tom, že by car byl laskavý a milující dobrosrdečný vládce. To rozhodně nebyl,ale tak krutý konec si nezaslouží žádný člověk. A tak si carskou rodinu trochu připomeňme ( tak zásadní historickou událost by měl znát alespoň trochu každý z nás), a nechme si v hlavě dál představu o přeživší princezně Anastázii, která se po letech možná i setkala se svou babičkou.

foto: flickr.com / Olga Širninová a profimedia.cz

Tři generace dvou královských rodin, spřízněných ruských Romanovců a britských Windsorů, na snímku z roku 1909. Zleva Edvard VIII., jeho matka Mary, stojící Alexandra – královna Velké Británie, vnučka princezna Mary a dcera princezna Victorie. Sedící zleva Mikuláš II., anglický král Edward VII., ruská princezna Olga (stojící), její matka carevna Alexandra (sedící) a dcera Táňa (stojící). Dále Jiří V. a poslední vpravo princezna Marie. Vepředu zleva carevič Alexej a princezna ( https://www.reflex.cz/clanek/causy/73676/vyvrazdeni-carske-rodiny.html)

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: