Tvarohové řezy velmi šťavnaté

25.11.2016 10:36

 

  1. Nejdříve si uděláme náplň: utřeme tvaroh s vanilkovým cukrem, přidáme krupici a citronovou kůru i rozinky.

  2. Bílky vyšleháme do hustého sněhu, zašleháme do něj krupicový cukr a opatrně vmícháme do tvarohu.

  3. Pak si zaděláme kynuté těsto.

  4. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, uděláme do mouky důlek, rozdrobíme do něj kvasnice, zalejeme vlahým mlékem a zasypeme lžící cukru.

  5. Když kvásek vzejde, přidáme žloutky, nastrouhané tuhé máslo, zakysanku a vpracujeme tužší těsto. Nenecháme kynout.

  6. Těsto rozdělíme na 2 stejné díly a jeden rozválíme na pečící papír podle velikosti plechu (40x33cm).

  7. Přeneseme i s papírem na plech a rozetřeme tvarohovou náplň po celé ploše.

  8. Na vrstvu náplně položíme druhý plát těsta a dotáhneme ho až do okrajů. Pak plech s těstem uložíme na 2 hodiny do lednice.

  9. Odleželý propícháme vidličkou aby mohla unikat pára a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C.

  10. Teplotu ihned snížíme na 175 °C pečeme 25 minut, až povrch zrůžoví. vZchladlý moučník pocukrujeme.

Poznámka

Když jsem pekla, ze zvyku jsem přidala máslo rozpuštěné. Těsto pak bylo řidší, ale velmi dobře se s ním pracovalo. Protože kynulo před očima, nechala jsem ho v lednici jen hodinu. Když jsem pekla podruhé, dodržovala jsem správný postup a máslo nastrouhala. V konečném výsledku jsem žádný rozdíl nepoznala. V obou případech se s těstem velmi dobře pracovalo, bylo pružné a jemné. Vždy, když je třeba na koláč položit vrchní placku, tak to vyžaduje trochu šikovnosti. Ale s tímhle těstem, které jde natáhnout jakkoliv, aniž by se protrhlo, to svede i naprostý začátečník.

Velmi mě překvapilo, že nikde nic nevytékalo, dobře to drželo tvar a proto si myslím, že by tato náplň byla vhodná na koláče.

Přestože moučníku je opravdu hodně, vyplatí se jej dělat z celé dávky. Druhý den byl snad ještě lepší a myslím si, že by se mohl i zamrazit - pokud by bylo co.

zdroj receptu i obrázku  https://www.toprecepty.cz/recept/38310-tvarohove-rezy-velmi-stavnate/

Těsto :
 
400 g hladké mouky
 
30 g čerstvého droždí
 
1 lžíce krystalového cukru
 
200 ml mléka
 
0,25 lžičky soli
 
4 žloutky
 
150 g másla nebo Hery
 
2 lžíce zakysané smetany
 
Náplň:
 
1 kg měkkého tvarohu
 
4 bílky
 
2 lžíce krupice nebo dětské krupičky
 
2 vanilkové cukry
 
100 g rozinek
 
200 g krupicového cukru
 
strouhaná citronová kůra z 1 menšího citronu 
 
 
 
 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: