Tip na dárek pro celou rodinu - deskové hry od společnosti DinoToys. Recenze.

16.12.2021 13:59

 

Blíží se vánoce a s nimi dávání dárečků. A také vánoční prázdniny.

Děti budou mít dost volna, a je fajn je nějak zabavit. Já nemám ráda, když jsou vnuci celý den u počítače, snažím se je tedy zabavit tak, aby si na počítač ani nevzpomněli.

Mám ráda hraní deskových her. Zabaví se dospělí i děti, čas nám všem uběhne při hře rychle, a co je důležité – všichni se bavíme.

U deskových her je spousta smíchu, ale někdy i trošku bouří emoce. Děti se ve hře učí nejen taktizovat a přemýšlet, ale třeba i prohrávat. To je taky celkem důležité. Vím, o čem mluvím, protože i mne, jako dospělou prohra někdy pěkně naštve.  Vyhrát může jen jeden. 

Důležitý je ale i čas, který aktivně spolu trávíme, a to je výhra pro nás všechny. Být spolu, povídat si a smát se.

Proto bych vám chtěla doporučit hry, které nás s vnuky v poslední době zabavily. Účel téhle recenze není popsat vám dopodrobna pravidla hry, ale víceméně se hrou seznámit, a informovat, že na trhu se objevila hra, která děti opravdu baví.

Proto hry hraji s vnoučaty a sleduji, která je zaujme, a tu vám pak představím. Her je na trhu tolik, že občas nevíme, kterou vybrat – proto je fajn pořídit takovou, která je vyzkoušena dětmi a víme, že je baví.

Vybrala jsem tentokrát hry od společnosti DinoToys. Odborníka na dětské hry a hračky. Máme jich doma už několik a rádi je pořád hrajeme. Jsou chytré a rozvíjí dětskou fantazii a logiku.

První hra, kterou bych vám ráda představila, je hra Nalož Tatru.

Hra je určena pro 2 – 4 hráče od 5 let, a trvá zhruba kolem 30 minut.

Tahle hra kluky zaujala už krabicí, a museli jsme ji okamžitě vyzkoušet. S tatrou si totiž hrají moc rádi – myslím s plastovým autem Tatra. Na písku ji musí mít každý malý kluk, převeze v ní náklad  ( nebo kluci i sami sebe) a  je to auto, které zná každý.

Hra je velmi nápaditě vymyšlena. Hrací deska je tvořena z puzzle dílů, které libovolně složíte do silnice – cesty pro Tatru.  Žetony se surovinami pak umístíme do rohových dílů trati. Dřevo na pilu, kámen do lomu, cihly do cihelny a kanystry ke garážím. Na políčka s domečkem náhodně umístíme žetony se zakázkou, kterou budeme ve hře plnit. Pak si hráč vybere svou Taru a položí ji na start. Hra může začít.

Hra je velmi variabilní, protože okruh si sestavujeme sami. Záleží jen na nás, z kolika dílů okruh bude sestaven, hra tedy záleží i na velikosti okruhu. Pak házíme kostkou a každý hráč posunuje Tatru podle počtu, který si hodil kostkou.

 Pokud se to hráči hodí, může zastavit dřív, ostatní body mu propadnou, musí postoupit ale vždycky minimálně o jedno pole. Pohybujete se po hracím poli libovolným směrem po silnici, cestu si můžete krátit tunelem. Pokud šlápnete na speciální políčko, můžete natankovat kanystrem palivo, pak může díky palivu hodit kostkou ještě jednou. Na dalších políčkách nakládáte suroviny potřebné na stavbu – žetony. Během hry můžete ale mít naložené jen 3 žetony se surovinami. Cílem hry je dovézt materiál na políčko zakázky dřív, než ostatní hráči. Hráči tedy jezdí po silnici, nakládají suroviny a vykládají je v místě zakázky. Za to mají pak body důležité pro vítězství. Je potřeba přemýšlet, co naložíte, a kde budete vykládat, děti se učí myslet, taktizovat a hrát si.

Co je fajn, že během hry nikdo nikoho nevyhazuje, ani neohrožuje. Nejsou tedy žádné slzičky, jako třeba u Člověče, nezlob se. Tahle hra je spíš o logice, taktice a přemýšlení. Hra děti baví, protože si pokaždé připraví jinou trať, pokaždé mají jinou trasu a vždycky plní jinak zakázky. Hra je moc fajn, hlavně asi pro kluky. Zpracování s Tatrami jako figurkami je super nápad a dětem se moc líbí. Hra má srozumitelná pravidla, proto ji v pohodě zvládají hrát i děti předškolního věku.

Hru si můžete prohlédnout, nebo koupit po kliknutí zde: Nalož Tatru

 

Další hra, kterou bych vám chtěla představit je Rychlá 8.

Super na téhle hře je, že ji může hrát klidně i jeden hráč. Využila jsem to několikrát, abych natrénovala hru, a nebyla pořád poslední. Hra je tedy pro 1 až 4 hráče od 7 let. Hra je rychlá, obvykle do 15 minut hry.

Musím tedy přiznat, že tuhle hru hraje s vnukem spíš syn, já jsem prostě pořád druhá, v téhle hře má vnuk nade mnou pořád navrch a je na to náležitě pyšný. Já už tedy méně, ale jak říkám: „Natřu ti to jinde, kamaráde!“

V téhle hře je třeba jako první správně napodobit kombinaci elektronů na kartě zadání,  za to získat body. Kdo má bodů nejvíc, ten vyhraje.

Každý hráč si vezme svou desku hráče a sadu 8 elektronů. Karty se zadáním se zamíchají a doprostřed stolu se položí tolik hromádek s 10 kartami, kolik je hráčů. Karty jsou otočeny vzhůru stranou varianty pro víc hráčů.

Po vydání pokynu k začátku hry hrají všichni hráči najednou. Hrají zároveň a co nejrychleji. Posouvají se elektrony na herní desce tak, abychom napodobili sestavu z karet uprostřed stolu. Vždycky se posouvá jenom jeden elektron po volném poli. Když máme kartu napodobenou, řekneme nahlas Osma! Napodobenou kartu si vezmeme a položíme vedle své desky a tím odkryje další kartu v balíčku. Hra končí, když na stole nejsou další karty ke hře. Každá karta má bodovou hodnotu. Podle počtu bodů pak je vítěz.

Musím říct, že tahle hra, když už se to hráč naučí, je docela rychlá a donutí vás pořádně zapnout mozek.

 Záměrně říkám hráč, a ne děti, protože tahle hra určitě zaujme i teenagery a dospělé – je rychlá a chytrá.

Takže kdykoliv máte náladu hrát, je hra připravena. Hra má spád, je rychlá, takže si ji můžete zahrát kdykoliv –není na ni potřeba moc času. Tedy pro mne ano, pro ostatní hráče je to rychlovka. V téhle hře jde o logické myšlení, představivost, soustředění a rychlost. To je v životě důležité, takže hru opravdu doporučuji i pro starší děti, které bude určitě bavit.

Pokud si hru chcete prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde:Rychlá 8

 

No a pro ty, kteří nejsou rychlí, jako jsem já je tu hra Amytis – visuté zahrady.

Tohle je hra, co mne doslova vtáhla. Neskutečně mne baví.

Hra je vhodná pro 1 až 4 hráče od 8 let. Trvá zhruba 20 minut, takže je to hra, kterou si klidně můžete zahrát každý den – není na ni potřeba moc času.

Hra mne opravdu moc baví. Takže jsem ráda, že je vhodná i pro jednoho hráče. Já bych ji mohla hrát pořád, ostatní chtějí prý někdy i jiné hry.

V téhle hře budujete visuté zahrady pro královnu Amytis. Skládají se kartičky stupňovitých zahrad do tří pater tak, abyste na konci hry měli propojeno co nejvíc stejných symbolů – okrasných jezírek, keřů, nebo květin. Získávání dílků je super, v jejich umisťování má každý hráč naprostou volnost. Každý hráč hraje sám za sebe, nemusí se ohlížet na ostatní. Hráči hrají za body, které pak na konci určí, kdo vyhrál.

Možnost je hrát i v jednom hráči. Pravidla jsou srozumitelně popsaná, pochopíte je okamžitě během hry, když se do dané situace dostanete.

Amytis – visuté zahrady je hra, u které je třeba přemýšlet. Doporučila bych ji asi spíš pro starší děti a pro dospělé. Mne tahle hra opravdu moc baví, takže si u ní odpočívám občas i sama.

Pokud si hru chcete prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: Amytis – visuté zahrady.

 

Pokud máte tedy rádi deskové hry, a trávíte rádi čas společnou zábavou s rodinou a přáteli, určitě sáhněte po deskových hrách od DinoToys.

Pro malé hráče doporučuji hru Nalož Tatru, pro starší děti a dospívající hru Rychlá 8, a pro starší děti a dospělé hru Amytis – visuté zahrady.

Hry jsou pro mě chvíle relaxu a odpočinku, při kterém si procvičíme mozek, logické myšlení, taktiku, ale hlavně je nám fajn. Občas je prima vypnout počítač, odložit mobil a hrát si. Zkuste to.

Celý sortiment eshopu DinoToys si prohlédněte zde: eshop MojeDino.cz.

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: