Tažený štrúdl podle Magdaleny Dobromily Rettigové

18.01.2019 12:22

 

Těsto

  •    350 g hladké mouky s vysokým procentem lepku
  •    špetka soli
  •    125 ml vlažné vody, případně víc podle potřeby
  •    1 vejce
  •    30 g sádla nebo 2 lžíce jemného rostlinného oleje
  •    1/2 lžičky jablečného octa
  • Náplň:

    •    700-900 g nakyslých pevných jablek, oloupaných a bez jadřince, nakrájených na půlměsíčky
    •    asi 100 g světlé strouhanky
    •    60 g Korunního cukru na pečení
    •    60 g hrozinek
    •    40 g vlašských posekaných ořechů nebo oloupaných, na sucho opražených mandlí
    •    30 g másla na osmažení strouhanky
    •    nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
    •    2 lžíce rumu na namočení rozinek
    •    asi 1/2 lžičky mleté skořice
    •    špetka muškátového oříšku
    •    asi 120 g (možno i víc) rozpuštěného másla na potírání
    •   Na vál prosejeme hladkou mouku se solí. V hrnku smícháme vlažnou vodu s rozpuštěným sádlem nebo olejem, vmíchejte celá vejce. Do mouky uděláme důlek a nalijeme do něj vodu s vejcem a tukem. Vypracováním až vznikne měkké, lesklé a táhnoucí se těsto, které se nelepí na ruce ani na vál. Z těsta uhněteme kouli, potřeme ji olejem a přiklopíme nahřátým kastrolkem. Necháme odpočívat 30 minut.
       
      Rozinky namočíme do rumu na půl hodiny. V míse smícháme nakrájená jablka, pokapaná citronovou šťávou, skořici, cukr na pečení, ořechy, muškátový oříšek, citronovou kůru a rozinky.
       
      Na stůl položíme plátěný ubrus, trochu jej posypeme moukou. Nejdříve na něm těsto vyválíme a potom jej začneme od středu vytahovat. Perfektně vytažené se pozná tak, že se přes něj dá přečíst milostný dopis. Odřežeme zbylý tlustší okraj. Rozpálíme troubu na 200 °C. Plech řádně pomastíme a vysypeme moukou (nebo použijeme pečicí papír). Těsto štědře potřeme máslem a posypeme ho na másle opraženou strouhankou. Jablečnou směsí pokryjeme 2/3 povrchu těsta. Pomocí nadzdvihování ubrusu zavineme štrúdl a přeneseme na připravený plech. Ohneme ho do tvaru podkovy. Štrúdl bohatě potřeme máslem. Vložíme ho do vrchní třetiny trouby a pečeme 30 minut. Během pečení potíráme máslem a stejně tak i po upečení. Pak necháme částečně zchladnout, pocukrujeme jemným cukrem moučkou (ideální je v mlýnku) a podáváme teplý.
    • zdroj recept i foto:https://zena-in.cz/clanek/tazeny-strudl-podle-magdaleny-dobromily-rettigove

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: