Švýcarský švestkový koláč Zwetschgenwähe

26.08.2022 13:07

Množství těsta vyjde na 1 kulatý plech o O 29 cm.

Suroviny

Na těsto

  •    200 g polohrubé mouky
  •    70 g jemně mletých vlašských ořechů
  •    1/3 čajové lžičky mořské soli
  •    80 g chladného másla
  •    1 polévková lžíce jablečného octu
  •    100 ml studené vody

Na náplň

  •    850 až 1000 g švestek, přepůlených a odpeckovaných
  •    1 lžíce mletých ořechů smíchaná s 1 lžící dobré strouhanky
  •    1 lžička skořicového cukru (mletá skořice smíchaná s třtinovým cukrem a rozmělněná v hmoždíři)

Na smetanovou zálivku

  •    150 ml plnotučného mléka (ideálně farmářská kvalita)
  •    100 ml smetany (ideálně farmářská kvalita)
  •    2 čerstvá vejce
  •    2 polévkové lžíce třtinového cukru
  •    2 polévkové lžíce škrobu (bramborového nebo kukuřičného)
  •    1 lžička vanilkového cukru

Postup 

Z uvedených surovin vypracujeme v míse těsto, zformujeme ho do bochánku, zabalíme do fólie a uložíme na cca 30 minut do chladničky.

V mezičase připravíme švestky. Rozpůlíme je a odpeckujeme. Zapékací formu vymažeme máslem. Pokud použijete teflonovou s nepřilnavým povrchem, není vymazávání třeba. Do formy položíme těsto a rozhrneme ho do všech stran v tenké vrstvě. Já to dělám dlaní a poté prsty vytvaruji vyšší okraj. Těsto na několika místech propíchám ostrými hroty vidličky a posypu lžící jemné strouhanky nebo mletými ořechy. Dobrá kombinace je smíchat strouhanku s ořechy. Na tento základ nakladu do formy půlky švestek. Pokládám je natěsno, jednu vedle druhé tak, aby slupka byla dole a řez zůstal nahoře. Posypu lehce skořicovým cukrem.

V misce připravím smetanovou zálivku, kterou dobře prošlehám metličkou a poté naliji na koláč.

Koláč vložím do předehřáté horkovzdušné trouby a na střední příčce peču cca 30-35 minut. Doba pečení závisí dle toho, jak chci mít zabarvený povrch koláče. Já klidně pár minutek nastavím, aby měl koláč pěknou tmavou a leskle karamelovou barvu.
Po vychladnutí se koláč krájí mnohem lépe než právě vytažený z trouby, ale doma to mohu říkat, jak chci, nikdo si nechce počkat.

Když se koláč povede tak, jak má, bude těsto na spodku koláče dosahovat cca 2 až 3 mm a nad ním bude spousta sladkých švestek obklopených jemným smetanovým krémem. Před podáváním se koláč může poprášit moučkovým cukrem, ale já na tom netrvám.

Podávejte ho na talířku s dezertní vidličkou.

zdroj: https://zena-in.cz/clanek/svycarsky-svestkovy-kolac-zwetschgenwahe , foto Šárka Škachová

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: