švestkový koláč z křehkého těsta

15.09.2023 11:48

Recept je na formu o průměru 25 cm.

Suroviny

těsto

  •   125 g másla pokojové teploty (1/2 kostky)
  •   1/3 hrnku cukru moučka
  •   1 žloutek
  •   1 a 1/4 hrnku mixu polohrubé a hladké mouky
  •   špetka soli
  •   špetka vanilky

náplň

  •   8 velkých švestek
  •   125 g másla (druhá 1/2 kostky)
  •   šťáva z 1 citronu
  •   2 vejce
  •   3/4 hrnku cukru krupice
  •   vanilka
  •   špetka soli
  •   3   lžíce mouky
  •   3 lžíce smetany

Postup

Všechny suroviny na těsto promícháme v míse. Ideálně rukou, je to nejspolehlivější nástroj. Těsto krásně pomačkáme, jednotlivé součásti se spojí. Poté doporučuji zabalit do potravinářské folie a dát asi na hodinku odpočinout a vychladnout do lednice.

Připravíme si koláčovou formu o průměru 25 cm. Tu si na dně vyložíme papírem a boky potřeme máslem. Studené těsto rozválíme do formy. Okraje vytvarujeme podle okraje formy, zvedneme je až nahoru, ať sahají až ke kraji formy.

Těsto promícháme na mnoha místech vidličkou.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, asi 15 až 20 minut. Těsto lehce zezlátne.

Mezitím, co se nám těsto peče, tak si očistíme a nakrájíme švestky. Rozpůlíme, vypeckujeme a ještě překrojíme na menší kousky, ideálně čtvrtiny. Upečené těsto necháme trochu vychladnout a poklademe švestkami.

 
V malém hrnci na plotně si při mírné teplotě rozpustíme máslo. Necháme lehce probublávat, až se zbarví do světlunce hnědé barvy. V této fázi musíme hrnec hlídat, máslo se velice lehce připálí. Odstavíme z plotny a vmícháme citronovou šťávu. Vejce a cukr ušleháme do světlé pěny, do které pomalu přiléváme prochladlé máslo s citronovou šťávou, špetku soli, vanilku, mouku a smetanu. Hladkou směsí přelijeme švestky na koláči.
 
Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C, 35 až 40 minut. Po vytažení z trouby necháme alespoň 15 minut vychladnout.
Podáváme teplý nebo vychlazený, jak máme chuť. 
 
zdroj recept i foto: https://zena-in.cz/clanek/jak-udelat-skvely-svestkovy-kolac
 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: