Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

11.09.2020 13:32
  • Drobenka
    • 120
       g máslo - změklé
    • 1
       ks vanilkový cukr nebo skořicový
    • 160
       g polohrubá mouka
    • 180
       g cukr krupice
  •  
  •  
  • Těsto
    • sůl na špičku lžičky
    • 200
       g hladká mouka
    • 300
       ml mléko
    • 50
       g moučkový cukr
    • 1
       ks žloutek
    • 1
       ks vanilkový cukr
    • 2
       lžíce hnědý rum
    • 200
       g polohrubá mouka
    • 0,50
       kostka droždí - větší
    • 1
       lžička prášek do pečiva - plnější
    • 100
       ml olej
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • Dále dle chuti
    • měkký tvaroh slazený
    • mák mletý
    • skořice - mletá
  •  
 
 
Do mísy dáme mouky, uprostřed uděláme důlek rozdrobíme do něj droždí, které posypeme cukrem, přidáme trochu vlažného mléka a mírně promícháme. Až nám droždí vzejde a udělá se kvásek, přidáme všechny ostatní ingredience a dobře promícháme. Konzistence těsta bude úplně jiná, než na které jsme zvyklí u kynutého těsta. Těsto je řidší a po jeho promíchání ho hned přendáme na hlubší plech vymaštěný olejem. Namastíme si ruce a těsto rozprostřeme rovnoměrně po celém dně.
 
Na těsto nasypeme pokrájené švestky, které posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby péct na střední teplotu dozlatova.¨
 
Těsto můžeme před pečením potřít oslazeným tvarohem, švestky ochutit skořicí nebo trochou mletého máku..
 
Po upečení necháme koláč vychladnout a před podáváním ho můžeme pocukrovat, ale v tomto receptu je drobenky větší množství než je obvyklé, takže koláč je sladký i bez cukrování.
 
zdroj recept i foto: https://www.recepty.cz/recept/svestkovy-kolac-s-drobenkou-bez-kynuti-154498

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: