| 200 ml | zakysané smetany |
| 85 g | krupicového cukru |
| 1 | sáček vanilkového cukru |
| 2 | vejce |
| 5 | lžic rozpuštěného másla |
| 180 g | polohrubé mouky |
| 1/2 | sáčku prášku do pečiva |
| 1 kg | švestek |
| máslo | |
| mouka | |
| DROBENKA: | |
|---|---|
| 80 g | polohrubé mouky |
| 50 g | moučkového cukru |
| 50 g | másla |
| 1/2 | lžičky skořice |
| mandlové lupínky |
1.V míse promíchám pěkně dohladka zakysanou smetanu, krupicový cukr, vanilkový cukr, vejce a rozpuštěné máslo. V druhé, menší misce promíchám mouku s práškem do pečiva, nasypu je do těsta a vše pečlivě spojím.
2.Pekáček nebo zapékací mísu o rozměru 20 x 30 cm důkladně vymažu máslem, vysypu hrubou moukou, vliju do něj těsto a rovnoměrně ho rozetřu.
3.Předehřeju si troubu na 180 °C. Švestky vypeckuju, rozkrojím je napůl a slupkou dolů je rozprostřu na těsto, aby byla celá plocha pokrytá.
4.V míse špičkami prstů propracuju mouku s cukrem, máslem a skořicí na drobenku. Drobenkou pak posypu koláč. A úplně navrch rozhodím mandlové lupínky. Koláč peču v troubě asi 50 minut.
Tip - Tenhle koláč se dá udělat skoro z každého ovoce. Dobré jsou meruňky, hrušky, borůvky, rebarbora. Právě to, co zrovna uzrálo.
zdroj https://www.albert.cz/recepty/svestkovy-kolac

—————
Přihlaste se k odběru novinek: