Svatomartinské koláče - tradiční český dezert, a zlatý hřeb slavnostního oběda.

09.11.2018 12:28

Slavnostní koláče

Budete potřebovat:

750 g polohrubé mouky
100 g krupicového cukru
125 h másla
35 h kvasnic
250 ml mléka
1 vejce
1 žloutek
1 vanilkový cukr
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
50 ml rumu
Postup:

Z kvasnic, mléka, trochy mouky a cukru nechte vzejít kvásek. Mezitím dejte do velké mísy mouku, přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu. Pak ho zase propracujte, nechte kynout dalších 20 minut a rozdělte na 8 dílů. Každý zploštěte na placku, vytvarujte okraje a koláče přeneste na plech. Nechte je ještě chvilku kynout. Nakonec je naplňte náplněmi, okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem dejte péct na 25 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

Tvarohová náplň:


750 g tvarohu
120 ml smetany
80 g krupicového cukru
125 g másla
1 vanilkový cukr
2 bílky
1/2 lžičky citronové kůry
2 lžíce rumu
Tvaroh vyšlehejte s cukrem, smetanou, rumem, máslem a citronovou kůrou. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků

Povidlová náplň:
300 g povidel
1 lžičku rumu
1 lžičku citroné šťávy
Povidla smíchejte s rumem a trochou citronové šťávy.

Maková náplň:


250 g máku
110 g krupicového cukru
1 vejce
100 ml mléka
Mák umelte, smíchejte s cukrem a svařte ho v mléce, pak do směsi vmíchejte vejce.

zdroj: https://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-recepty/218416/svatomartinske-kolace-a-plnene-rohlicky-zlaty-hreb-vaseho-hodovani.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: