Sváteční čokoládová roláda

02.03.2018 12:13

Suroviny

  • 5 vajec
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce horké vody
  • 100 g cukru krupice

krém

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 500 g mascarpone
  • 100 - 150 g moučkového cukru

ovocné želé

  • 200 g lesního ovoce (může být mražené)
  • 250 g cukru (nejlépe však dochutit podle kyselosti ovoce)
  • 2 ks vanilkového pudinku
  • 1,5 dcl vody

na dozdobení

  • 4 - 6 Kinder mléčných řezů (podle formy)

Postup

Nejprve si vyšleháme tuhý sníh z pěti bílků. Žloutky a cukr vyšleháme do pěny. Postupně přidáme lžičku horké vody a olej. Přidáme kakao a pomalu přidáváme mouku s kypřícím práškem. Do vzniklé hmoty opatrně vmícháme tuhý sníh.

Těsto dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě 10 minut na 180 stupňů.

Upečený korpus necháme vychladit.

Připravíme si krém. Šlehačku vyšleháme do tuha a přidáme mascarpone a cukr. Vytvoříme tuhý krém.

Dále si připravíme ovocné želé a to takto. Do hrnce dáme ovoce a přidáme cukr a 1/2 dcl vody. Ovoce přivedeme k varu. Ve zbytku vody si rozmícháme vanilkový puding a přimícháme do ovoce. Vaříme stejně jako klasický puding s mlékem. Hotové ovocné želé dáme vychladit na tělesnou teplotu.

Korpusem vyložíme formu na srnčí hřbet. Tato dávka vyjde na dvě formy. Opatrně přitlačíme ke stěnám formy tak, aby korpus doléhal ale netlačit ať zůstane korpus nadýchaný. Do vzniklého důlku dáme vrstvu krému. Asi 3 cm na tuto vrstvu dáme ovocné želé 2 cm a nakonec přikryjeme vrstvou z kinder mléčných řezů.

 

Dáme vychladit do ledničky. Vychladlý tunel vyklopíme z formy a potřeme zbytkem krému, nakonec posypeme hoblinkami z čokolády.

Až budete mít tuhle roládu hotovou, určitě ji na talíři ještě ozdobte čerstvým ovocem, ideálně lesními plody - borůvky, maliny, jahody, ale klidně i rybízem.

zdroj: https://zena-in.cz/clanek/svatecni-cokoladova-rolada

 
 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: