Špenátová roláda s rajčatovým krémem

02.05.2025 11:01

 

Ingredience na 4 porce

Těsto

  •    300 g špenátu
  •    3 vejce – oddělené žloutky od bílků
  •    1 lžíce zakysané smetany (30 g)
  •     pár snítek tymiánu
  •    1 lžička sušeného česneku
  •    sůl
  •    80 g hladké mouky

    Náplň
  •    300 g smetanového čerstvého sýra
  •    1–2 lžíce zakysané smetany
  •    6 kousků sušených rajčat Franz Josef Kaiser (50 g)
  •    hrst bazalky

Postup

Špenát vložte do horké až vroucí vody. Chvíli míchejte a poté sceďte. Ihned přendejte do ledové vody, promíchejte, aby se špenát rychle zchladil a po chvíli opět sceďte. Dobře vymačkejte přebytečnou vodu. Špenát bude vážit cca mezi 190–200 g. 

Špenát, žloutky, zakysanou smetanu, tymián, sušený česnek a větší špetku soli vložte do mixéru a rozsekejte najemno. Špenátovou směs dobře promíchejte s moukou.
Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Ten zlehka vmíchejte do špenátové směsi. 

Těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečícím papírem na plát velký asi 30 x 25 cm. Pečte při 180 °C 10 minut. Po vyndání nechte chvíli stát. Po pár minutách otočte na arch pečícího papíru. Stočte do rolády a nechte vychladnout.

Připravte si náplň. Sýr promíchejte se sušenými rajčaty nakrájenými nadrobno a bazalkou. Zchladlou roládu rozmotejte a potřete náplní. Opět srolujte a uložte do lednice alespoň na hodinu. Nakrájejte na plátky a servírujte.

Zdroj receptu a foto: Franz Josef Kaiser

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: