Smoothie mixér Orava je prima pomocník na zvládání podzimních viróz, při dietách a pro všechny, kteří se chtějí stravovat zdravěji.

08.11.2019 11:35

Smoothie. Slovo, které před pár lety neznal skoro nikdo, a dnes je běžně používaným slovem i malými dětmi. Dokonce mě rozesmála babička od sousedů, když jsem se jí ptala, co chce nakoupit a ona s klidem řekla, že nějaké ovoce na Smoothie.

Smoothie  je skvělý způsob, jak dodržet lékaři předepsanou doporučenou dávku 5 ovocných nebo zeleninových malých dávek denně. Tuhle doporučenou denní dávku jsem nikdy nezvládala dodržet. Ovoce a zeleninu mám ráda, nikdy jsem ale nezvládla jí sníst za den tolik. A najednou to jde – snadno, a rychle.

Smoothie je mixovaný nápoj z čerstvého ovoce nebo zeleniny. Je jen na vás, jakou přísadou si Smoothie ochutíte. Já mám osobně radši smoothie nedoslazované, vnoučkům do něj někdy přidávám med nebo třtinový cukr.

Díky tomuto mixovanému zázraku ve skleničce můžete získat spoustu energie na celý den, zdravou svačinku, nebo večer při posezení s přáteli přidáním trochy alkoholu vynikající ovocný koktejl.

Pokud jste si ještě nikdy smoothie nedělali, vůbec se toho nebojte. Není to nic složitého. Je na vás, a na vaší chuti, jaký nápoj si připravíte. Jestli čistě ovocný, ovocně zeleninový, zeleninový, nebo mléčný.

Já se často inspiruji v knize 107 + 3 extra neodolatelných smoothie receptov. Kniha je ve slovenštině, dozvíte se v ní vlastně všechno, co jste kdy o smoothie chtěli vědět. Co je to smoothie, jak ho vyrobit, jak uchovávat a samozřejmě spoustu inspirativních receptů.

Ono se totiž někdy zdá, že smíchat jde úplně všechno. Ale není to tak úplně pravda. Smoothie není jen způsob, jak do sebe dostat zdravé látky a vitamíny, ale chceme si na něm i pochutnat. A pokud smícháme spoustu surovin dohromady, získáme cosi zdravého ale na chuť a vůni nevábného – asi jako když Pejsek a Kočička pekli dort. Dali do něj samé dobré věci, výsledek ale za nic nestál. Pokud se smoothie začínáte, je fajn začít mícháním jen pár surovin, a zjistit, co vám chutná a vyhovuje nejvíc. A když si nejste jistí, vezměte si chytrého pomocníka – v mém případě je to právě knížka, ve které o smoothie najdete skoro všechno.

Pokud si chcete knížku prohlédnout, nebo objednat, klikněte zde: 107 + 3 extra neodolatelných Smoothie receptov.

Smoothie je kromě zdroje vitamínů a tělu prospěšných látek i skvělá svačinka, která zasytí. Na rozdíl od odšťavňovačů totiž sníte celé ovoce nebo zeleninu a ne jen šťávu z něho.

Já jsem si oblíbila smoothie s červenou řepou, mám je moc ráda v různých variacích. Moc dobré je s banánem, nebo s pomerančem. Vynikající je také smoothie z rajčat – jen pár rajčat, trocha soli, pepře a nakonec pár lístků bazalky.

Pro inspiraci vám zde představím pár receptů.

Růžové překvapení plné zdraví

1 malá syrová červená řepa

1 banán

1 lžička chia semínek

1 – 2 cm kořene zázvoru

1 šálek vody

Řepu oloupeme, zázvor také a nastrouháme ho, vložíme do smoothie makeru a mixujeme ( řepa je tvrdší, potřebuje o trošku déle mixovat),pak přidáme ostatní suroviny a krátce rozmixujeme.

 

Sladké zelené smoothie:

1 hrst špenátových lístků

1 banán

2 menší hrušky nebo 1 jablko

½ avokáda

2 polévkové lžice chia semínek

Špetka kurkumy

Špetka skořice

400 ml vody

Hrušky, banán a avokádo nakrájíme do smoothie makeru, promixujeme, pak přidáme špenát, chia, kurkumu a skořici, rozmixujeme

 

Jako náhrada sladkostí může chutnat smoothie s názvem Letní osvěžující smoothie

Letní osvěžující  smoothie:

1 větší plátek melounu bez pecek

5 jahod

1 jablko

½ salátové okurky

200 ml vody

1 lžičku datlového sirupu

Jahody, jablko a okurku omyjeme. Společně s melounem nakrájíme na menší kousky a vložíme do smoothie makeru. Zalijeme vodou, přidáme datlový sirup, mixujeme cca 1 minutu.

 

Mléčné smoothie s kakaem.

150 ml acidofilního mléka (kefír)

1 jablko bez jadérek

1 menší banán

1 lžička chia semínek

½ lžičky kakaa

1 lžička medu

Do smoothie makeru nalijeme kefír, omyté jablko na kousky, banán na kousky, chia semínka a kakao, nakonec med a rozmixujeme dohladka.

Kdo nemá rád chia semínka, může je ze smoothie vynechat, já je mám ale ráda, nemění chuť smoothie a krásně zasytí na dlouhou dobu.

Pokud děláte smoothie dětem, je nejlépe začít s jednoduchým mléčným smoothie, kdy např. do mléka přidáte pár jahod a dosladíte trochu medem.

 

Smoothie jsem si moc oblíbila, protože jde snadno připravit, je rychle hotové, můžu ho mít v lednici. Je prima jako rychlá, zdravá a chutná svačinka pro děti i dospělé.

Proto jsem si pořídila i smoothie maker, který mám stále po ruce, je malý, takže nezabere moc místa, a mixovací nádobu mohu rovnou použít na pití, nebo skladování v lednici.

Vybrala jsem si smoothie maker od značky Orava – Kuchyňský mixér RM – 500 Black (mají ho i ve variantě modré barvy – Blue)

RM -500 Black je vysokootáčkový mixér – ovoce je rozmixované dohladka a rychle. Nemusíte se tedy obávat, že smothie bude hrubé, plné kousků. Mixér je vhodný pro přípravu šťáv, ovocných dezertů,koktejlů, zmrzlin a dalších dobrot.

Mixovací nádoba má objem 570 ml, a lze ho uzavřít speciálním víčkem na cesty.

Vysoké otáčky 23 000ot / min spolehlivě rozdrtí i tvrdší kousky ovoce a zeleniny, i kostky ledu. Všechny demontované díly lze mýt v myčce.

Nožičky mixéru jsou s protiskluzovou úpravou, proto dobře drží na stole, mixér neklouže.

Napájení: 230V ~ 50Hz, 500 W

Smoothie mixér RM 500 black můžete koupit po kliknutí zde: smoothie maker RM 500 black

 

V modré variantě ho můžete koupit po kliknutí zde: Smoothie maker RM 500 blue

 

Smoothie maker Orava se stal mým každodenním pomocníkem. Smoothie jsme se naučili pít doma všichni. Máme ho moc rádi jako zdroj energie, dobrou svačinu, a taky protože nám prostě moc chutná. Jeho příprava je rychlá a snadná. Každý z nás doma má oblíbené jiné smoothie, někdo spíš zeleninové, někdo ovocné, děti spíš mléčné. Je fajn, že pak ochutnáme od každého trochu.  Díky smoothie máme jídelníček o hodně pestřejší, zdravější, a na mne konečně váha přestává hrozit varovným prstem.

Volba mixéru byla celkem jasná. Značku Orava mám ráda. Je to tradiční značka, která už přes 50 let svými výrobky zásobuje trh. Já jsem duší stále čechoslovák, vyrostla jsem obklopena nejen českými, ale i slovenskými značkami, a Orava je jednou z nich. Je to značka s dlouhou tradicí, která vyrábí spoustu kvalitních výrobků oblíbených nejen na Slovensku, ale i v Čechách a expanduje už i do ostatních evropských zemí.

Pokud tedy uvažujete o koupi smoothie makeru, ať už pro sebe jako pomocníka pro lepší zdraví, nebo jako vánoční dárek, doporučuji, vyzkoušejte ten od značky Orava. V poměru cena x kvalita podává opravdu skvělý výkon za velmi příznivou cenu. Jsem s ním moc spokojená.

Celý sortiment značky Orava si prohlédněte po kliknutí zde: orava.cz 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: