Smolenka - to jsou české výrobky plné české přírody. Výrobky ze smrkové pryskyřice - čistá příroda, nic navíc.

10.06.2020 13:31

 

Mám moc ráda přírodní kosmetiku a přírodní léčení. Západní medicína a léky jsou fajn, ale občas jim můžeme pomoci tím, co najdeme v přírodě.  Naše tělo takové kosmetické a léčebné procesy určitě uvítá a ocení. Je prostě fajn občas se léčit tak, jak se léčívaly naše babičky. Pamatuji si, jak babička například v sychravém podzimním počasí vyndala sáček s nasušenou lípou, a vařila nám lipový čaj s medem.  A bylo nám fajn – čaj nádherně voněl, skvěle chutnal, a pomáhal nám zlepšit imunitu. Občas je prostě fajn vrátit se k léty osvědčeným přírodním přípravkům.

O tom jsem se přesvědčila, když jsem objevila eshop smolenka.cz. Začetla jsem se zvědavě do informací o produktech na tomto eshopu prodávaných. To, že jsou ze smůly mne zaujalo na první pohled –nebo chcete li na první přečtení. Miluji totiž les a vše s ním spojené – stromy, jehličí, a tu úžasnou vůni, kterou v lese ucítíte. A vůne smůly k těm příjemným pocitům také patří. O tom, že je smůla hojivá a léčivá jsem ale naprosto nevěděla. A protože ráda zkouším nové věci a jsem holka zvědavá, už mám doma mýdlo se smrkovou pryskyřicí, Smolný krém a Smolnou mast.

Výrobky z eshopu smolenka.cz jsou všechny vyráběny ručně z přírodních surovin. Rodinná firma byla založena roku 2012, příběh smrkové masti ale začal mnohem dříve. Začal u pradědečka výrobců –pana Aloise Vošty, který se narodil roku 1900 v jižních Čechách. Pan Vošt se naučil od své maminky vařit mast ze smůly. Mast se stala oblíbenou v celém okolí, proto se její rcept dědí z generace na generaci. A díky dnešní době, kdy můžeme obchodovat napříč republikou bez problémů, rozšířila se její obliba po celých Čechách.

Upřímně jsem moc ráda, že jsem tyto výrobky ze smůly objevila. Mám ráda české výrobky a ty přírodní obzvláště.

Testuji a zkouším tyto výrobky zhruba 3 týdny, a výsledky jsou znát. Na vyzkoušení k této recenzi mám Smolnou mast, Smolný krém a mýdlo se smrkovou pryskyřicí.

Mýdlo se smrkovou pryskyřicí čistí pokožku jemně a citlivě. Hned po vybalení ucítíte jemnou smolnou vůni a vůni mentolovou. Mýdlo je vyrobené za studena, a je v něm přidáno bambucké máslo, kokosový olej, olivový olej a mandlový olej. Mýdlo působí antisepticky a antibakteriálně – v dnešní době plné obav z viru je fajn umývat si tímto mýdlem ruce. Mýdlo je vhodné i pro pleť se sklonem k akné (sbohem pupínky), k ekzémům a lupénce.  Mýdlo prostě jen napěníte v rukách a pak umyjete celé tělo. Po umytí se vždycky cítím krásně svěže, a co je fajn – přestalo mne svědit tělo – pocity svědění mám hlavně, když je ve vodě příliš chlóru. Pak se necítím dobře, mám vysušenou kůži a tělo mne velmi svědí. Od doby, co používám smolné mýdlo mne už tělo nesvědí. Velmi příjemné je i na nohy – protože působí antisepticky, zkoušeli jsme ho všichni. Pokud máte problém z plísní, nebo se zápachem nohou, tohle mýdlo je fajn. A hlavně po zkoušení tohoto mýdla pánové mají po pravidelném mytí mnohem menší problémy se zápachem nohou. Hlavně v pracovních botách se nohy potí a zout se je pak někdy opravdu nepříjemné pro okolí. Kromě neuvěřitelného pocitu svěžesti je tenhle „protismaradlavý“ efekt opravdu k nezaplacení.

Pokud si chcete mýdlo prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: Mýdlo se smrkovou pryskyřicí.

 

Smolná mast (50 ml)

Tradiční produkt, kterým to všechno vlastně začalo. Na tenhle výrobek jsem byla obzvláště zvědavá. O hojivých účincích smůly jsem doposud nevěděla vůbec nic, o to víc jsem se těšila. Mast je vhodná na problémy nehtů se sklonem k mykóze, na pleť se sklony k akné, na lámavé a otřepené nehty, na záděry a drobné odřeniny. Zklidňuje celkově pokožku.

První věc, na kterou jsem mast použila, byly palce u nohy. Na palcích mi totiž rády zarůstají nehty a je to celkem bolestivé. Po odstranění zarostlého nehtu jsem mazala palec na noc, a ranka se zahojila mnohem dříve, než obvykle a bez bolesti při obouvání do uzavřených bot (Hurá!).

Jako další použití této masti byly paty. Moc ráda nosím v létě pantofle, a mít hezké paty je tedy nutné. Ale čím jsem starší, tím větší problémy mám na patách s popraskáním a vysušením kůže. Nejen že to nehezky vypadá, ale praskliny pak i bolí a není to pohodlné. Mazala jsem poctivě paty na noc dva týdny a mám kůži krásně vyhojenou, hladkou a bez prasklinek. Upozorňuji, že jsem měla jen lehké prasklinky a spíš hodně suchou kůži – na velké praskliny by asi bylo potřeba intenzivnější a delší mazání. Každopádně efekt je znatelný a dobře viditelný. Na léto mám nohy připravené a už jen čekám, až začne teplo a vklouznu do pantoflí – v pohodě a beze studu.

Pokud si chcete koupit mast, klikněte zde: Smolná mast

 

Poslední produkt, který jsem vyzkoušela je Smolný krém ( 50 ml)

Výrobcem je tento krém doporučován na problematickou pleť se sklonem k ekzému a lupénce, se sklonem k zarudnutí a popraskání.  Kromě smůly je v krému přidáno i mandlový olej a bambucké máslo, aby šel krém dobře rozetřít a dobře se vstřebával. Tímto krémem jsem si mazala podrážděná místa na těle – mám suchou pokožku se sklonem k ekzému, občas se objeví nejaké nepříjemné ložisko. Momentálně na bradě, za ušima a loktech. Hlavně za uušima je ekzém nepříjemný.  Mám občas až popraskanou kůži a dost to bolí – tímhle problémem praskání kůže za ušima trpí často i menší děti. Po mazání mám praskliny vyhojené, na bradě už jen malinké ložisko a na loktech ekzém zmizel a mám na nich teď krásně hladkou kůži. Zmizela i taková ta nepříjemná hrubost, která na loktech bývá obvyklá, protože kůže na nich je prostě silnější a hrubší. Takže za mne –opět spokojenost.

Pokud si chcete koupit krém, klikněte zde: Smolný krém

Dárkové balení smolné masti a krému 50 ml koupíte zde: dárkové balení Smolný krém a mast

 

Pokud máte rádi přírodní přípravky, rozhodně vyzkoušejte ty ze smrkové smůly. Tahle smůla vám rozhodně smůlu nepřinese. Výrobky z ní jsou podle informací výrobce:

  • Antibakteriální
  • Antipsoriatické
  • Antiseptické
  • Antivirální
  • Protizánětlivé

Já mám díky smolné masti krásné a zdravé nohy, smolný krém mi ulevil od ekzému a díky smolnému mýdlu se mužská část rodiny nebojí zout na návštěvě. Tyhle masti mají tradici, a naprosto chápu jejich oblíbenost. A protože ze smůly je vyráběn i sprej, který pomáhá například po bodnutí hmyzu, při odřeninách a podobně, určitě ho vyzkouším, protože vnuk v létě bude určitě každou chvíli tento sprej potřebovat. Masážním olejem si namažu bolavá záda a nohy na uvolnění a kůra na nehty bude taky určitě účinná.

Pokud si chcete prohlédnout sortiment eshopu, klikněte zde: smolenka.cz

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: