Sladit můžeme i bez cukru. Fan sladidla do teplých i studených jídel a nápojů, do koláčů, marmelád, kompotů i nakládané zeleniny.

14.06.2021 15:10

 

 

O sortiment sladidel jsem se začala zajímat víceméně náhodou – tedy shodou náhod. Nejdřív kvůli hubnutí – musela jsem upravit stravu, a chtěla jsem i trochu zhubnout, abych se cítila lépe. Tehdy mne poprvé napadlo zkusit sladidla místo klasického cukru. Nicméně jen jsem si zatím pohrávala s myšlenkou o náhradních sladidlech a jejich vyzkoušení. Další impulz přišel, když maminka onemocněla cukrovkou – tady bylo jasné, že cukr musí pryč. Tak nějak ze solidarity jsem začala zkoušet třeba upéct koláč a bábovku se sladidlem, a ejhle – ono to bylo fakt dobré. Měla jsem strach z umělé nepřirozené chuti, a velmi mne překvapilo, že chuťově jsem rozdíl téměř nepoznala. Bábovka byla výborná. Třetí impulz přišel s ročním obdobím – blíží se sezóna zavařování ovoce i zeleniny, výroba džemů a marmelád a i tady mají sladidla velké uplatnění. Takže jsem začala hledat, jaká sladidla bych začala používat, a jaká jsou pro mne a pro mou rodinu vhodná.

Protože celkem nerada nakupuji produkty na různých místech, snažila jsem se najít místo, kde najdu informace a produkty pěkně pohromadě. Kdo hledá – najde, i já jsem našla.

Našla jsem přímo výrobce s dlouholetou tradicí zaujímajícího přední místo na českém trhu se sladidly – a to společnost Fan sladidla. Společnost je na českém trhu už od roku 1991, a jejich sortiment je opravdu široký.

Pokud se chcete dozvědět víc informací o celé společnosti, klikněte zde: společnost Fan sladidla.

Sortimentem jsem se probírala celkem dlouho, chtěla jsem sladidla pro sebe, pro dcery i pro maminku. Nakonec jsem se rozhodla pro dárkové balení nejoblíbenějších produktů. V podstatě je v balení od všeho něco, a tak vyzkoušíme víc produktů najednou za příjemnou akční cenu dárkového balení. S některými produkty vás trošku seznámím, abyste získali přehled a nemuseli složitě vyhledávat (stačí kliknout na podtržený název produktu a otevře se na webové stránce eshopu):

Stolní sladidlo na bázi Steviol glykosidů a stolní sladidlo Star Linea.

Obě tato sladidla jsou tabletová, vhodná k přípravě teplých i studených pokrmů, a k jejich slazení, vhodná jsou i k zavařování. 1 tableta sladí jako 1 lžička cukru.

Tekuté stolní sladidlo Starlinea uvítají všichni, kteří chtějí i trošku hlídat svou hmotnost.

Je to univerzální sladidlo, pro náhradu řepného cukr, sladit jím lze teplé i studené nápoje a jídla, saláty, dresinky, zavařovat ovoce i zeleninu. Je bez energetické hodnoty s glykemickým indexem 0. Místo 1 lžičky cukru stačí 6 kapek sladidla. Je to sladidlo na bázi sukralózy.

 

Další ze sladidel na bázi sukralózy je sladidlo Slim&Fit.

Je to nekalorické sladidlo v dávkovači vhodné k přímému slazení teplých i studených nápojů a zavařování

 

Stolní sladidlo Erythritol se vyrábí z ovoce

Patří mezi polyalkoholy, není to tedy cukr. Je bez kalorií, s nízkým glykemickým indexem. Jeho sladivost se rovná 1 lžička Erythritolu je asi 2/3 lžičky cukru. Lze používat kdekoliv ve studené i teplé kuchyni, na pečení i na přímé slazení. Jen se to s ním nesmí přehnat – při velkém množství má lehce projímavé účinky. Je vhodný pro všechny, co si hlídají štíhlou linii.

 

Pokud chcete skvělý cukr na běžné použití,ale i na pečení, doporučuji Březový cukr, a Březový cukr v cukřence s vanilkou.

Březový cukr je přírodního rostlinného původu, je vyráběn především z březové kůry, a má příjemně sladkou chuť. Má o 40% méně kalorií, než běžný cukr a nízký glykemický index. Vhodný je na vaření, pečení a slazení teplých i studených nápojů. Sladivost je v poměru s řepným cukrem 1:1.

Cukřenka březový cukr s vanilkou asi nepotřebuje vysvětlovat, k čemu je vhodná.  Benefity březového cukru jsou doplněny o voňavou vanilku, takže i mlsat pak můžete zdravě, a ještě ucítíte nádhernou vanilkovou vůni.

 

Sladit zmůžete i vlákninou Inulin Sweet 

- přírodní nízkokalorické práškové sladidlo, v 50 jednoporcových sáčcích po 2g, nahrazuje 50 x 5 g řepného cukru. Je to tedy přírodní sladidlo a vláknina v jednom.¨

 

Inulin – rozpustná vláknina z čekanky – čistý přírodní produkt získaný z kořene čekanky. Ve střevě se chová jako rozpustná vláknina (Prebiotikum). Horním trávicím traktem projde beze změny, protože lidské tělo jej trávit nedokáže, vláknina se tak dostane až do tlustého střeva, kde se stane zdrojem energie symbiotických střevních bakterií. Stačí jeden sáček denně.

Stevia – práškové stolní sladidlo se sterol glykosidy je na bázi stévie a fruktózy se sníženou energetickou hodnotou. Je vhodné na přímé použití, na pečení i na zavařování. Já jsem si ho oblíbila hodně, vyhovuje mi opravdu ve všech směrech. Sladivost je skvělá – celé balení 250 g nahradí 1 kilo řepného cukru. Super je i v jahodové marmeládě.

 Stevialin Exclusive  je nekalorické sypké sladidlo se Stévií a erythriolem. Je určeno k přímému slazení, a je fajn, že je baleno velmi prakticky v 50 jednoporcových sáčcích po 1 g.

Abych nezůstala jen u sladidel – na eshopu můžete koupit i skvělé pomocníky Samaritan.

Klasický Samaritan na pálení žáhy, dehydrataci, a proti žaludeční nevolnosti. Je to doplněk stravy s minerálními látkami v prášku. Je to super pomocník v boji s kocovinou po nadměrném užití alkoholu, ale je fajn i pro sportovce a těžce fyzicky pracující, jako skvělý zdroj na doplnění minerálních látek a solí. Samaritan je ale fajn i na pálení žáhy a pocit těžkého žaludku.

Samaritan s příchutí citronu + vitamín C

Opět super na kocovinu, ale i v létě, pokud se hodně potíte, nebo sportujete, či pracujete na slunci – je fajn si Samaritanem doplnit minerální látky. Moc se mi líbí heslo: Rozpustíš ho ve vodě, a jsi zase v pohodě!

Pokud tedy nemůžete, nebo z nějakého důvodu nechcete sladit řepným cukrem, určitě se mrkněte na eshop Fan sladidla. Je tu spousta produktů pro zdravější slazení. Nejen jako oslazení teplých a studených nápojů, ale i do zavařování ovoce a nakládání zeleniny. Skvělé do marmelád, džemů a kompotů, ale i při nakládání čalamád, anebo okurek.

Nechci vám říkat, které sladidlo je nejlepší. On si každý z nás asi vybere jiné, podle svých potřeb a chutí. Pokud ale budete nakupovat sladidla, neudržím se a doporučím vám – přihoďte si alespoň jeden březový cukr v cukřence s vanilkou. Na buchty a koláče jím pocukrované se opravdu sbíhají sliny. Mám ho moc ráda. Vybírat si můžete z jednotlivých produktů, nebo jako já vsadit na akční, nebo dárkové výhodné balení.

Celý sortiment eshopu si můžete prohlédnout po kliknutí zde: eshop Fan sladidla.

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: