Sakrajda: staročeský perníkový závin z žitné mouky

03.12.2021 11:55
Na těsto
  •    60 g másla
  •    200 g hladké mouky
  •    100 g žitné mouky
  •    140 g cukru moučka
  •    2 lžičky perníkového koření
  •    1 lžička mletého zázvoru
  •    2 lžíce tekutého medu
  •    1 vejce
  •    3 lžíce mléka
  •    1 lžíce rumu
  •    1 lžička citronové kůry
  •    2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  •    1 špetka soli
  • Na náplň
    •    180 g švestkových povidel
    •    1 lžíce rumu
    •    1 lžička mleté skořice
    •    150 g vyloupaných vlašských ořechů
  • Na dokončení
    •    40 g hladké mouky na podsypávání
    •    1 vejce na potření
    •    20 g másla
    •    2 lžíce rumu
    •    1  lžíce cukru moučka

    Postup

    Krok 1: Máslo nakrájejte na kostičky a nechte chvíli povolit.

    Krok 2: Do mísy robota prosejte oba druhy mouky (použijte jemně mletou žitnou mouku) a cukr, přidejte špetku soli, perníkové koření, mletý zázvor, najemno nastrouhanou kůru z poloviny citronu, prášek do pečiva, vejce, med, mléko, rum a změklé máslo a vypracujte hladké a pružné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu odležet alespoň hodinu, ale klidně i do druhého dne. 

  • Krok 3: Připravte náplň: v misce dobře rozmíchejte povidla se lžící rumu a nahrubo nasekejte ořechy.

     

    Krok 4: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Pracovní plochu poprašte trochou mouky a odleželé těsto rozválejte do tvaru obdélníku asi 0,5 cm vysokého. Těsto potřete povidlovou náplní tak, aby kousek delší strany zůstal čistý. Celou plochu posypejte nasekanými ořechy a poprašte mletou skořicí (nebo perníkovým kořením). Z delší strany opatrně zaviňte do rolády, konce zahněte dospod a přimáčkněte.¨

  • Krok 5: Hotovou roládu přeneste spojem dolů na plech vyložený papírem na pečení a celý povrch potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby a pečte asi 40 až 45 minut. Smíchejte rozpuštěné máslo s rumem a po upečení směsí štědře potřete celý závin.

     

    Krok 6: Nechte zchladnout, případně poprašte moučkovým cukrem a podávejte nakrájené na úhledné řezy. Sakrajda je výborná hned po upečení, ale i po odležení.

  • Tip: Těsto můžete rozdělit na poloviny a upéct dvě menší rolády. Povrch lze před pečením posypat ještě hrstí sekaných ořechů.

  •  

  • zdroj recept i foto. https://www.prozeny.cz/clanek/sakrajda-starocesky-pernikovy-zavin-z-zitne-mouky-70044

  •  

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: