Rychlý kávový koláč

15.11.2019 13:48

Nepřeslazený dezert s vůní kávy a s kopcem lehkého krému připravíte za slabou hodinu i s úklidem kuchyně. A ani nemusíte vytahovat váhu.

Na těsto
  •    200 g polohrubé mouky
  •    110 g cukru krupice
  •    125 g másla
  •    250 ml mléka
  •    1 lžíce instantní kávy
  •    1 lžíce kakaa
  •    2 vejce
  •    3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  •    1 špetka soli
Na krém
  •    4 lžíce kávového likéru
  •    200 g smetany ke šlehání 30%
  •    125 g mascarpone
  •    1 lžíce cukru moučka
  •    1 Kofila
  • Na vymazání plechu
    •    1 lžíce másla
    •    3 lžíce hrubé mouky
    Článek

    Postup

    Krok 1: Rozpusťte máslo na těsto (polovinu velké kostky) a nechte ho trochu zchladnout. Formu vymažte a vysypte hrubou moukou, předehřejte troubu na 180 stupňů.

    Krok 2: Do velké mísy prosejte hrnek mouky, přidejte půl hrnku cukru, hrnek mléka, rozpuštěné máslo a všechny ostatní ingredience na těsto a prošlehejte, až se těsto spojí. Vlijte do připravené formy a pečte asi 20 minut, až špejle, zapíchnutá do středu, vyjde suchá.

  • Krok 3: Upečené těsto propíchejte špejlí a pokapejte kávovým likérem. Nechte zchladnout.

    Krok 4: Zatímco se těsto peče, vložte všechny suroviny na krém do mísy šlehače. Nejdřív šlehejte pomalu, až se suroviny spojí, zvyšte rychlost a ušlehejte hustý krém.

    Krok 5: Krém naneste na vychlazený koláč, ozdobte strouhanou čokoládou.

    Tip: Kávový likér můžete nahradit silnou černou kávou. Na ozdobu se hodí i čokoládová kávová zrna.

  • zdroj recept i foto:https://www.prozeny.cz/clanek/rychly-kavovy-kolac-58388

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: