drobenka
náplň
Ve vlažném mléce rozmíchejte lžící cukru a lžíci mouky. Rozdrobte do něj droždí a nechejte stát asi deset minut na teplém místě. Až budou na povrchu bubliny, kvásek je připravený. Heru si rozpusťte v malém hrnci na plotně.
Do mísy kuchyňského robota dejte mouku, vyklepněte do ní dva žloutky a přidejte zbylý cukr a špetku soli. Vlijte mléko s kváskem a rozpuštěnou, mírně vychlazenou Heru. Nasaďte na robota hnětací nástavec a umíchejte hladké, nelepivé těsto.
Těsto nechejte kynout, pod utěrkou, na teplém místě, hodinu.
Mezitím, co těsto kyne, připravte si náplně a drobenku.
Náplně si zvolte podle sebe. Výborný je tvaroh s cukrem, maková náplň, povidla, mleté sušené hrušky, ořechy, marmeláda. Cokoliv máte doma po ruce a máte rádi.
Smíchejte cukr, mouku a Heru. Míchejte tak dlouho, až bude směs sypká a drobivá.
Z vykynutého těsta oddělte 300 g. Zbytek těsta vyválejte na pomoučeném válu. Plát těsta dejte na plech vyložený pečícím papírem a ještě menším válečkem rozválejte až do krajů. Z odděleného těsta uválejte tenké válečky, kterými rozdělíte těsto na plechu, na jednotlivé čtverečky.
Povrch těsta potřete rozšlehaným vejcem.
Do jednotlivých čtverečků dejte připravené náplně. Posypejte drobenkou. Nechejte ještě 15 minut kynout a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 30 minut.
zdroj: https://zena-in.cz/clanek/tip-na-letni-sladke-peceni
—————
Přihlaste se k odběru novinek: