Rodinná konzervárna Via Delicia - vynikající dobroty podle starých receptů bez konzervantů.

31.03.2022 13:09

Via Delicia

 

Dnes bych vám chtěla doporučit dobroty z rodinné konzervárny Via Delicia.

Konzervárna má sídlo v Zábřehu. Založena byla v roce 2011 panem Olinem Bezchlebou. Všechny recepty jsou perfektně promyšlené, vyzkoušené a skvěle dochucené. Produkty jsou dodávány v patentních sklenicích Weck.

Sklenice bylo to první, co mne na výrobcích Via Delicia zaujalo. Je to, jako bych znovu nakoukla do babiččiny spíže, plné takovýchto skleniček s kompoty a marmeládami. V tu chvíli, kdy jsem sklenice poprvé uviděla, jsem měla radost – zase jako malá holka, když jsem se dobývala do sklenic marmelády a tajně lízala z prstu, aby babička neviděla. Ona to věděla, ale ta marmeláda chutnala najednou trochu jinak.

Když jsem tyhle skleničky uviděla, dostala jsem chuť znovu strčit prst do marmelády a olíznout ho. K lízání jsem si vybrala malinový džem. Miluji maliny v jakémkoliv skupenství – mražené, čerstvé, v marmeládě i sirupu.

Marmelády a džemy ve Via Delicia jsou podle poctivého receptu, žádná éčka v nich nehledejte. Obsahují pouze citrusový pektin. To jsem věděla, když jsem marmeládu vybalila z krabice, a držela v ruce – přečetla jsem si to na etiketě.

 Naprosto jsem ale nečekala, jaká skvělá chuť mne ve skleničce malinového džemu čeká. Ponořila jsem prst do skleničky, olízla a skoro jsem se blahem rozpustila. Musím říct, že babička měla výborné marmelády a džemy, Malinový džem z Via Delicia (promiň babi) je ale ještě lepší. Je to, jako byste si utrhli čerstvé maliny, trochu je přisladili a dali do pusy. Úžasná chuť. S využitím malinového džemu vám asi nikomu radit nemusím. Tenhle je ale opravdu jako stvořený pro takové naše tajné holčičí mlsání na prst, nebo na lžičku. A ještě jednu výhodu oproti některým malinovým džemům má –je bez semínek. Jen skvělá chuť, nic „nekřupe v zubech“.

Džem si můžete prohlédnout, nebo koupit po kliknutí zde: malinový džem

 

Druhý džem, který jsem ochutnala je Višňový džem s rumem Republica.

Džem je vařen podle vítězného receptu ze soutěže Flora džem 2018 od autorky paní Květuše Hildebrandtové. Výrazné višně jsou doplněny o pravý třtinový rum a ta kombinace je opravdu vynikající. Pokud máte rádi višně, na tomhle džemu si pochutnáte.

Chuť višní je povýšena rumem – a je to blaho na jazyku. Džem je super třeba na dozdobení koláčů, nebo třeba bavorských vdolečků, na lívance, nebo prostě jen tak – na lžičku. Tak to dělám já. Když mne honí mlsná, olíznu si tenhle džem. Je vynikající – jen se ho nepřejezte, pokud chcete pak řídit. Je to totiž tak dobré mlsání, že když ochutnáte jednu lžičku, nechce se vám přestat jíst. Pokud si hlídáte váhu, a chcete občas hřešit – tenhle džem je méně sladký, takže si může pochutnat opravdu každý.

Džem si prohlédněte, nebo kupte po kliknutí zde: Višňový džem s rumem Republica.

 

Abychom nebyli jen u sladkého – pokud máte rádi ryby, vyzkoušejte konzervu Sumeček africký.

Chutná skvěle. Ve sklenici je několik kousků filet – chutnají jemně, lahodně. Někomu chutná jako krůtí maso, jinému připomíná tuňáka – já tak nějak nedokážu přesně identifikovat chuť, shrnu to tedy jedním slovem: Mňam.

Sumeček chutná skvěle, není cítit rybinou. Kousky masa jsou šťavnaté, v malých bločcích filet. Nenašla jsem ani jedinou kost. Můžete tedy klidně dát i dětem – bude jim chutnat, a kosti v sumečkovi opravdu nejsou.

Pokud máte rádi dobré ryby třeba do těstovinových, nebo zeleninových salátů, tak na salátu se Sumečkem si opravdu pochutnáte.

 Tahle super konzerva se sumečkem má 130 g – a je to opravdu hmotnost masa. Do sklenice je vidět, takže už při nákupu se přesvědčíte, že kupujete opravdu kvalitní rybí maso, žádnou drť, nebo půl plechovky nálevu. Kvalita a skvělá chuť. Já budu kupovat sumečka vnukům – moc jim chutná, a nemusím se bát kostí.

Pokud si chcete tuhle konzervu koupit, klikněte zde: Sumeček africký v konzervě

 

Abychom nebyli jen ve zdravé výživě – zabrousíme trošku jinam.

Další konzervou, kterou vám chci představit, je škvarkové pesto.

 Jsou to jemně namleté domácí škvarky, doplněné sádlem a bylinkami.

 Pesto název proto, aby bylo jasné každému, že tahle pochoutka má široké využití. Kromě formy, kterou známe nejčastěji – tedy pomazánky, lze pesto použít na cokoliv v teplé i studené kuchyni. Třeba do šťouchaných brambor, do polévky, do jíšky u bramboračky, natřít na bramborové placky, přidat na halušky, nebo špecle. Využití je opravdu velké.

Manželovi i dědovi nejvíc chutná na dobrém chlebu. Mě nejvíc chutná přidané do škvarkových placek a na plackách bramborových (lokše se jim také říká).

Pokud si chcete prohlédnout složení, nebo pesto koupit, klikněte zde: Škvarkové pesto

 

Výrobky Via Delicia, které u nás doma jsou momentálně nejvíc v kurzu, jsou paštiky. Ochutnala jsem tři typy – paštiku z grilovaného kuřátka, kachní paštiku a jelení paštiku.

Pokud si rádi na chleba namažete ke svačině, nebo k večeři paštiku, tak budete nadšeni. Zapomeňte na mdlou univerzální chuť paštik kupovaných v obchodě v těch levných konzervičkách. Paštika ve skleněných obalech Via Delicia je úplně jiná. Skvělá, výrazná, voňavá. Každá z paštik chutná přesně tak, jak slibuje název.

Paštika z grilovaného kuřátka opravdu voní i chutná, jako byste si právě ugrilovali kuře a kousek z něj si dali do pusy. Koření je skvěle vyvážené – doplní chuť kuřete tak, že si pochutnáte i ve dnech, kdy na grilování není počasí.

Prostě si namažete dobrotu na chleba a přivřete oči – rázem jako byste byli na zahradě u grilu a pochutnávali si. Vůbec jsem netušila, že se taková paštika vyrábí, a jsem moc ráda, že jsem ji objevila. Tahle je z těch tří jmenovaných moje nejoblíbenější. Každý máme jinou chuť, u mne vede grilované kuře.

Pokud si chcete paštiku prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: Paštika z grilovaného kuřátka

 

Máte raději kachnu, než kuře? Pak ochutnejte Kachní paštiku s jablky.

Nelekejte se – žádná kyselost jablek v paštice není. Jen samé dobroty – kvalitní kachní játra (ta chuť je opravdu skvělá – v paštice jsou opravdu jen kachní játra, není tam žádná náhražka a na chuti je to opravdu znát), restovaná cibulka a jablko na zjemnění.

Výborná pochoutka. Pokud čekáte návštěvu, určitě zkuste jednohubky, nebo malé chlebíčky s touhle paštikou. Budete mít úspěch, ta paštika je jemná, delikátní a chuťově vymazlená k dokonalosti.

Paštiku si můžete prohlédnout, nebo koupit po kliknutí zde: Kachní paštika s jablky

 

Třetí paštika, kterou jsem ochutnala je paštika Jelení s brusinkami.

 Mám ráda zvěřinu. Můj děda byl hajný, takže občas nějaká zvěřina doma podávána byla – vždycky ale jako hlavní jídlo, nikoliv v paštice nebo pomazánce. Jelení maso jsem ale ještě nikdy neochutnala, proto jsem na chuť masa v paštice byla velmi zvědavá.

Paštika hned po otevření krásně zavoní. Chuťově je dost výrazná. Kdo má rád zvěřinu, ten tuhle chuť opravdu ocení. Brusinky chuť masa trochu zjemní a oživí – paštika mi chutná. Skvěle se doplňuje s dobrým, čerstvým rustikálním chlebem. Opět doporučím jako občerstvení třeba na nějaké párty, nebo oslavě – na křupavý čerstvý chleba namažte tuhle skvělou paštiku, nakrájejte chleba na menší kousky, podávejte. Každého milovníka zvěřiny tahle chuť potěší.

Pokud si chcete tuhle paštiku prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: Jelení paštika s brusinkami.

 

Když mluvím o zvěřině a masu – už jste někdy vyzkoušeli zavařeninu ze smrkových výhonků?

Já se přiznám, že jsem ji neznala. Ani jsem o ní neslyšela. Vím ale, že smrkové mladé výhonky jsou používány na výrobu sirupů a čajů, a jsou vyhledávány jako léčivé. O zavařenině jsem nikdy neslyšela, o to jsem byla zvědavější.

Doporučována je třeba jako doplněk ke grilovaným masům. Protože doba grilování se blíží, je fajn občas grilovačku něčím ozvláštnit a pozměnit. Já mám ráda, když je možno si ke grilovanému masu možno vybrat si pesto podle vlastní chuti.

Smrkové výhonky jako zavařenina jsou voňavé. Je to takový džem pryskyřičné vůně a chuti. Ve složení je 50% smrkových výhonků – pokud si tedy na tomhle džemu pochutnáte, děláte zároveň i prospěšnou věc pro své zdraví. Možná si řeknete džem k masu – že je to divné. Ale ta chuť je fakt dobrá. Jiná, než znáte, ale mě teda chutná. Hlavně ke grilovaným žebírkům mi moc chutná. Věřím, že až ji ochutnáte, bude pak na každé vaší grilovačce – a úspěch budete mít i u přátel, které na grilovačku pozvete, protože ochutnají něco originálního a jiného, než doposud znali.

Pokud si chcete zavařeninu koupit, klikněte zde: Smrkové výhonky zavařenina.

 

Teď by to chtělo nějaké shrnutí na závěr. Nejlépe to asi vystihne to, že jsem nadšená, že jsem rodinnou konzervárnu Via Delicia objevila. Poznala jsem nové chuti a vůně, opravdu jsem si pochutnala a tak trochu jsem se díky skleničkám nostalgicky vrátila i do dětství.

Sortiment konzervárny je široký. Určitě s radostí vyzkouším i nějaké další produkty – celkem mne lákají třeba vepřové konzervy – jsem zvědavá, jak budou chutnat, a jestli budou dobré na vaření i na chleba.

Mají tu i sirupy, nakládané houby a zeleninu a spoustu dalších dobrot.

 Pokud máte v rodině nějakého gurmána, můžete ho potěšit i dárkovým balením dobrot Via Delicia. Určitě bude nadšený. Jako jsem nadšená já.

V těch malých skleněných konzervách je totiž zavařená láska k jídlu a skvělá chuť. Každá konzerva je unikát, každá chutná originálně, koření je dostatečně výrazné a přitom je chuť jemná, já si opravdu pochutnávám - mlsám.

Pokud si chcete také pochutnat, nebo si prohlédnout sortiment rodinné konzervárny, klikněte zde: Rodinná konzervárna Via Delicia.

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: