Rodinná hra Dračí hrad -Nové výzvy. Rodinná hra pro dospělé a děti od 8 let. Recenze

30.11.2022 14:21

 

 

Deskové hry. U nás doma hrajeme moc rádi. Hlavně když je ošklivé počasí, kdy nemůžeme jít ven, nebo v zimě, když je venku déle tma.

Tentokrát jsem sáhla po hře vhodné pro větší děti a dospělé.

Protože všichni kluci a muži u nás doma milují draky a vše s nimi spojené, zvolila jsem hru Dračí hrad – Nové výzvy.

Hra je od autora Štěpána Peterky, vydavatel DinoToys, a je to letošní novinka. A musím říct, že dost povedená.

Balení obsahuje: 1 herní plán, 81 dílků Dračího hradu, 6 desek hráče, 6 kartonových figurek s podstavci, 18 karet dovedností, 36 žetonů drobných předmětů, 144 žetonů vybavení, pokladů, mincí, postav a vlastností, 9 bodových kostek, 40 dřevěných kostiček životů.

Hra je – jak už jsem zmínila vhodná pro kategorii 8 +. Tentokrát vás nebudu přesvědčovat, že hra je vhodná pro mladší, tady opravdu je potřeba už větší děti, a bude bavit i dospělé, hlavně ty, co mají rádi fantasy.

Hra je určena pro 1 – 4 hráče. Můžete v klidu hrát i sami a potrénovat taktiku. Tak jsem to dělala já, abych pochopila správně pravidla. Ta je potřeba u téhle hry přečíst pořádně. Já jsem je pro jistotu četla dvakrát. Ale když si k nim vezmete hru, a budete zároveň se čtením pravidel používat hrací desku a herní prvky, hru určitě pochopíte.

Na hru, jak jsem zmínila, klidně stačí jeden hráč. Po několika hrách ale musím říct, že nejlépe se hraje, když je hráčů víc, nejlépe ve čtyřech, tam má teprve hra ten správný náboj.

U téhle hry je hrací kolo delší, takže si vyhraďte opravdu alespoň 90 minut (v začátku, než se naučíte hrát klidně dvě hodinky). Nějakou chvilku totiž trvá samotná příprava hry.

Takže připravte si fantazii a hrajem!

Na hru si můžete vybrat jednu ze tří ras – elf, trpaslík a člověk. Ti mají šest povolání – hraničář, mág, černokněžník, zloděj a válečník.

Pro první hru jsou připraveny základní postavy, kde každá dostane podle povolání kartu dovedností. Základní vlastnosti, které postavy umí, jsou Obratnost (uhýbat útokům a pastem nepřátel a střílet z luku), Síla (určuje počet životů a kolik postava unese a taky pro boj se zbraní) a Magii (pro dovednosti jednotlivých povolání a boj kouzelnou holí).

V první fázi hry se pohnete, ve druhé vykonáváte akce na políčku. Pohyb je podle toho, jakou máte dovednost, ke které přičtete 5 polí, o které se posouváte. Nejdřív jedete jen kolem herního plánu po jeho obvodu, tam jsou brány a kupci, ale taky nepřátelé. Musíte se vybavit a získat zkušenosti. Pak se přes bránu dostanete do hradu.

V hradu jsou pasti, nepřátelé, různé chodby, ale taky diamanty, poklady a peníze. Získáváte zkušenosti a zvyšujete si dovednostní úroveň.

Boj je pomocí házení kostkami. Vezmete si tolik kostek od každé barvy, jaké máte vlastnosti.

Boj probíhá v kolech a útočíte, jenom když máte zbraň.

 Nepřítel má číslo obrany a útoku a počet životů – tam postupujete podle pravidel boje. Když je hodnota vašeho útoku stejná, nebo vyšší, než obrana nepřítele, způsobíte mu zranění. Útočíte zbraněmi, bráníte se pochodněmi, brněním a štíty.

Když naleznete žezlo a porazíte i draka, hra končí. Vyhraje ten, kdo má nejvíc bodů. Body máte za úroveň dovedností, zkušenosti, za hodnotu základních vlastností, za mince a žezlo.

Samozřejmě, že to co jsem teď napsala je zestručnění pravidel. Celá pravidla jsou součástí hry, a jsou velmi pěkně a srozumitelně napsaná. I když se vám zdá, že je tam hodně úkolů a herních prvků, během hry vám všechno do sebe začne zapadat, a hodně rychle pochopíte, jak hrát.

Hra je opravdu super, je hlavně pro milovníky Fantasy, kteří se tak dostanou pomocí hry do světů své fantazie – světů magie, kouzel, čar, bojů, dovedností a fantasy bytostí. Postavy jsou pokaždé jiné. Záleží jen na každém hráči, jak se mu povede vybavit si vybranou postavu. Postavu si vylepšujete, a musíte u hry taktizovat a přemýšlet. Můžete ale při hře i spolupracovat a navzájem si pomáhat a tak se lépe a rychleji vybavit.

 Hra vás do sebe vtáhne a nepustí ven, dokud nedohrajete. Je to hra, která opravdu baví, a nikdo se u ní nenudí, protože neustále sledujete spoluhráče. Baví vás ale, i když hrajete sami, protože vlastně se učíte co nejlépe si vybavit postavu a taktizovat. Jak už jsem ale zmiňovala – jako správná rodinná hra je nejlepší, když hrají 3 – 4 hráči. To je teprve ten správný herní zážitek.

Pokud si hru chcete prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: Dračí hrad – Nové výzvy

 

Pokud si chcete prohlédnout celý sortiment eshopu, klikněte zde: eshop MojeDino.cz

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: