Recenze na Můj první notebook od VTECH. Hravou formou učí děti abecedu, počítání a výslovnost.

22.06.2023 13:48

 

Protože vnuk bude mít narozeniny, hledala jsem dárek, který mu udělá radost.

 Momentálně je fascinovaný vším, co drží v ruce dospělí, takže je pro něj ideální volbou první notebook od společnosti VTECH. Já nemám moc ráda, když si úplně malé děti berou telefony a notebooky od dospělých (setkala jsem se už i s tím, že jsem viděla, jak maminka dala v kavárně malému dítěti svůj mobil do ruky, aby měla klid, dítě prokouslo sklo u telefonu – a z toho jsou pak jen potíže).  Je fajn, že u VTECH měli ten dobrý nápad a vyrobili notebook dětský.

 Notebook, který je vyroben pro děti od 3 do 7 let a plně odpovídá jejich potřebám. Elektronika dospělých je tak v bezpečí.

Je to hračka, ale zároveň se s jeho pomocí děti učí spoustu věcí, nebo si procvičují věci, které už umějí.

VTECH hračky volím nejraději. Jsou to skvělé dárky pro děti – jsou krásně barevné, takže se dětem moc líbí, a přitom jsou velmi kvalitní a bezpečné. To je věc, kterou u hraček vyžaduji. Aby byly bezpečné. Takové jsou hračky VTECH úplně všechny. Splňují všechny, i ty nejpřísnější bezpečnostní certifikáty a atesty.

Je to prostě hračka, se kterou si děti mohou hrát, a my dospělí můžeme být v klidu.  Mám to vyzkoušené.

Vnuk si hraje s hračkami VTECH od miminka a ještě se mi nestalo, že by se některá poškodila, odřela, nebo zničila.

 Jsou z opravdu pevného materiálu, takže i když dětem upadnou, nepoškodí se – ty hodně malé děti ještě nemají motoriku tak dobrou, takže se často stane, že jim hračka z ručiček vypadne. VTECH na toto myslí, a všechny hračky jsou vyrobené tak, aby i při nešetrném dětském používání zůstaly v pořádku. 

Některé hračky bereme i sebou na hřiště a na písek, kde si s nimi hraje víc dětí a v pohodě. U plastových drah zase kluci staví dlouhé dráhy a zatáčky, a je jich plná podlaha, takže při přebíhání pokoje občas na nějaký dílek šlápnou – a všechny jsou v pořádku, nepraskají, nepoškodí se. S hračkami od VTECH můžu být prostě v klidu, a to je fajn.

Jak už jsem zmínila, mám ráda, když hračky slouží nejen pro zábavu a hraní, ale zároveň děti i něco učí. Jsem učitelka, a tohle prostě u hraček tak trochu vyhledávám. O to víc jsem nadšená z této hračky – Můj první notebook.

Díky této hračce se děti hrou naučí spoustu věcí, získají spoustu informací a dovedností.

Notebook napodobuje ten dospělácký. Jde tedy otevřít a zavřít stejně jako ten opravdový.  Obrazovku má menší (úhlopříčka 8 cm), ale to proto, že není třeba, aby byla velká – písmenka, čísla, i tučňák se na ni krásně vejdou, a děti je lépe vnímají.

Na velké obrazovce je pozornost odpoutávána, na malé se děti soustředí mnohem lépe.

Notebook je tak akorát velký pro malé děti, aby ho udržely v ručičkách a samy ho mohly nosit – otevřený je 23 x 28 x 4 cm.

Zavřený se vejde do kabelky i dětského batůžku. Je lehoučký, takže ho můžete nosit všude sebou, aby se děti zabavily.

Provoz je na 2 AA (tužkové) baterie.

A teď už nastal čas zmáčkout tlačítko pro zapnutí notebooku a začít si hrát a učit se.

Nejdřív je nejlepší na ozubeném kolečku nastavit notebook, hlavně hlasitost.

Po spuštění se na obrazovce objeví tučňák, a pozdraví děti. Vyzve je k napsání písmen jména.

V dolní části notebooku je klávesa s chlapečkem a holčičkou. Po zmáčknutí si děti mohou zvolit svého avatara, úvodní melodii, zadat kdy mají narozeniny, jaké mají rády jídlo, a podobně.

Pak seznámí děti s kategoriemi, které si mohou zvolit k učení a hraní.

Kategorie si děti volí pomocí posouvání červeného čtverečku na obrazovce.

Volit si mohou mezi písmeny, číslicemi, zvířata a potraviny, logika a hry a hudba.

Po zvolení dané kategorie si děti mohou vybírat posouváním směrových šipek na šedém oválu.

Na notebooku je více, než 20 výukových a zábavných aktivit.

Děti se naučí poznávat 26 základních písmen české abecedy (ve slovenské verzi slovenské abecedy). Velká i malá písmena – ta vidí nejen na klávesnici, ale i na obrazovce.

U každého písmena se naučí jeho správnou výslovnost, a slova, ve kterých je použito. Zjistí, jaká slova na dané písmenko začínají, nebo končí, kde všude je mohou použít. Je to taková hra s písmenky, která děti naučí opravdu hodně. Naučí a procvičí.

Tohle ocení hlavně maminky předškoláků a těch nejmenších školáků. Procvičování je tam potřeba, a když děti mají pocit, že si hrají, nebudou žádné slzičky, protože děti nepoznají, že je vlastně něco učíte.

Stejným způsobem jsou v notebooku zpracována i čísla. Děti se je naučí poznávat, a naučí se základní matematické počítání pro ty nejmenší. Kromě čísel jsou v kategorii i tvary. Počítání je i zábavnou formou a číselným kvízem.

Zvířata a potraviny. Tady se děti budou bavit určitě.

Poznávají zvířata, zvuky a stopy zvířat. Test zvířat se zvukem – pomocí šipek děti poznávají zvuky zvířat. Třeba zařehtání koně – objeví se obrázky koně, kočky, žáby a šipkami děti volí, které zvíře zvuk vydalo. Když se spletou, tučňák je upozorní na chybu a dá jim možnost opravy. Stejně učí děti poznávat stopy zvířat.

Potraviny pak učí rozpoznat a správně pojmenovat ovoce a zeleninu. Děti dostávají úkoly – třeba posbírat a pojmenovat ovoce a podobně.

U poznávání a určování mohou mít děti puštěnou hudbu jako podbarvení, přiznávám, že mě to po chvíli trochu lezlo na nervy. Takže jsem využila kouzelné tlačítko s přeškrtnutou notou – tam se pak ozývá jen hlas tučňáka bez melodií. Vnuk tedy hudbu preferuje, protože se u ní kroutí a poskakuje, má to rád. Já si hudbu, když si hrajeme spolu, vypínám. Hlas tučňáka je fajn, příjemný, nijak mi nevadí.

 Velmi oceňuji, že oproti většině elektronických hraček mají hračky VTECH velmi srozumitelně namluvené komentáře, říkanky, i písničky. Notebook není výjimkou. Tučňák mluví příjemnou, srozumitelnou, krásnou češtinou.

Artikuluje velmi zřetelně, takže pokud máte děti s nějakou logopedickou vadou, nechte je po tučňákovi opakovat slova. Procvičí si správnou výslovnost, a bude je to bavit víc, než když musí písmenka opakovat s námi, dospělými.

Dostávám se k další kategorii a tou je logika a hry. Tahle kategorie bude hodně bavit ty větší děti. Je plná fajn úkolů a logických hádanek. Procvičuje se tu myšlení, správný úsudek, testuje se pozornost.

Děti se naučí i poznávat pojmy jako na, pod, nad, pod, vpravo, vlevo a další

Jako příklad jsou tu hry chytání ryb, cesta domů, nebo oprav zeď. Pomocí šipek třeba malý tučňák poskakuje po krách, a dostává se domů. Pro nás dospělé obyčejná, možná trochu nudná hra. Pro děti, které se ale teprve učí koordinaci pohybů, motoriku a soustředění zároveň, to vůbec není lehký úkol. Potřebují si pocvičit všechny dovednosti a věřte, že v začátku jim to dá pořádně zabrat.

 To, co my dospělí umíme a bereme jako samozřejmost, je pro děti celkem náročný úkol. Takže  u nás i s troškou vztekání, protože to nejde hned – ale i to k učení patří – naučit se být pozorný a trpělivý. Když to nejde hned, musím to trénovat a zkoušet, a ono to nakonec půjde. Když dítě poprvé splní úkol, to je radosti. No a pak se může potrénovat ve zručnosti a zrychlování plnění úkolů.

Poslední kategorií je hudba.

Pomocí šipek si dítě volí hudební nástroje, kvíz, nebo třeba párty. Pak si vybere hudbu rock, jazz,  country – enter, klávesu s číslem a spustí se daný styl hudby. Lze přidat i vtipné zvuky. A může se tančit, bláznit, radovat se, nebo si pozpěvovat.

Hračka první notebook je chytrá hračka, kterou ocení rodiče všech malých dětí od 3 let – hlavně ale předškoláků a malých školáků.

 Průvodcem všemi kategoriemi je malý vtipný tučňák. Zadává dětem úkoly a učí je různé dovednosti. Naučí děti opravdu spoustu věcí – písmenka celé abecedy a jejich použití, stovky slov, frází a písniček a víc než 30 hudebních ukázek a melodií. Notebook je vymyšlený tak, aby se u něj dobře bavily ty nejmenší tříleté, i ty starší až sedmileté děti.

Doporučené pro děti od 3 do 7 let
2 AA baterie jsou součástí
Rozměr včetně balení: 30x33,5x8 cm
Rozměr výrobku (otevřeného): 23x28x4 cm

Názvy hlavních her a aktivit:
Poznáváme písmena
Pořadí písmen v abecedě
Písmenkový kvíz
Chybějící písmeno
Kde je tučňák
Poznáváme čísla
Poznáváme tvary
Trochu jiné počítání
Číselný kvíz
Zvuky a stopy zvířat
Poznáváme zvířata
Ovoce a zelenina
Oprav zeď
Chytání ryb
Cesta domů

 

Koupit si notebook můžete v černé variantě pro kluky, nebo růžové pro holčičky.

Pokud si chcete notebook prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: První notebook.

Videoukázku najdete zde: video První notebook

Celý sortiment eshopu najdete po kliknutí zde: VTECH hračky.

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: