recenze na knihu Babička

17.02.2016 17:15

Když jsem držela v ruce knížku Babička, úplně mi radostí poskočilo srdce. Kniha je ilustrovaná nádhernými obrázky Zdeňka Buriana. Dosud jsem měla tohoto ilustrátora spojeného s knihami a obrazy o pravěkých lovcích a dinosaurech, ale jeho obrázky (ilustrace) k příběhu o babičce jsou milé, nevtíravé a velmi příjemné a vystižné. Každý z nás má představy o tom, jak vypadala Babička, jiné. Některé vycházejí z vlastních představ o vlastních babičkách, některé jsou ovlivněné kinematografickým zpracováním příběhu, ale tyto od pana Buriana určitě mile doplní knihu a její vypravování.

Samotný příběh od Boženy Němcové je již notoricky známý, ale pro ty mladší, kteří se s knihou ještě nesetkali - na Staré Bělidlo přijíždí žít ke své dceři babička, která zásadně ovlivní chod celé rodiny i výchovu dětí (Barunka, Vilém, Jan a Adélka) svou pílí, pracovitostí a láskou ke všemu živému. Kniha vypráví i o osudu Viktorky, Kristly a Míly, kněžny Zaháňské a její schovanky komtesy Hortenzie a dalších osobách, které v ratibořickém údolí žily.Vyprávění je to milé, někdy napínavé, jindy úsměvné nebo dojemné. Když na konci knihy babička zemře, vhání to slzy do očí i těm tvrdším z nás.

Nechci popisovat obsah knihy - koneckonců, téměř každý už se v životě s tímto příběhem setkal a ten kdo ne, by si měl knihu sám přečíst.

Je to totiž příběh psaný srdcem, plný pohody, lásky a vnitřních lidských hodnot. Každý si při jejím čtení určitě rád vzpomene na vlastní dětství a vlastní babičku.

Poutavým příběhem jsme vtaženi do děje a i když jsem knihu od dob dětství četla několikrát, tak například příběh Viktorky a černého myslivce čtu vždy s napětím a zatajeným dechem, i když dávno vím, jak vše skončí.

Kdyby mi kdokoli řekl když jsem studovala, že knížku, kterou jsem dostala za úkol přečíst jako povinnou četbu budu číst ještě několikrát a dobrovolně, pousmála bych se… A přesto se tak stalo.

Kniha Babička (obzvláště tato s tak nádhernými ilustracemi) by neměla chybět v žádné knihovně… Její krása a poutavost nás povzbudí vždy, když nám nebude nejlépe – je totiž plná naděje a lásky a pokud si ji přečteme v době, kdy nám nic neschází, zavede nás do vzpomínek na dětství a to určitě není v dnešní době málo.

Autorkou recenze je Jana Morávková

 

recenze je psána pro www.bux.cz 

www.bux.cz/literarni-kavarna/ctenarske-recenze/babicka-3.html

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: