Recenze na hry pro děti z Pygmalino.cz - Superfarmář pro hráče od 7 let a Příšerky ze skříně pro děti už od 3 let.

28.06.2021 14:10

Dnes bych vám chtěla doporučit dvě skvělé hry.  Jedna je pro starší a jedna je vhodná i pro ty úplně malé hráče od 3 let (hrát ji ale s vyšší obtížností mohou i větší děti).

Hry jsou super jako odměna za vysvědčení – tedy spíš za celoroční práci – děti to letos neměly lehké, všechno pro ně bylo v učení jiné a nové, odměnu si rozhodně zaslouží. Hry jsou ale super i na prázdninové dny. Ne vždy je hezké počasí, pak jsou hry bezva zaháněním dětské nudy.

 Hra Příšerky ze skříně nemá příliš nároků na prostor, a není velká, tu můžete klidně brát dětem i do batohu na výlet, nebo k vodě.

Hry jsem hrála s vnoučaty.

Hru Superfarmář hrajeme rádi celá rodina, je to hra vtipná a zábavná, není složitá na pravidla a má spád.

Ze hry Příšerky ze skříně jsem naprosto nadšená. Je jedinečná, originální, úplně jiná než jsem doposud znala.

Něco málo vám o hrách napíšu. Nebudu ale vypisovat celá pravidla. Spíš se je pokusím zestručnit, abyste měli o hrách rámcovou představu.

Hra Superfarmář je hra vhodná pro celou rodinu.

Hra je pro 2 – 6 hráčů od 7 let.

Jsi farmář a máš úkol vybudovat farmu, na které bude alespoň jeden králík, prase,ovce, kráva a kůň.

Na začátku hry nemají hráči žádná zvířata – všechna jsou v hlavním stádu – v krabici.

Hráči házejí dvěma mnohostěnnými kostkami se zvířaty. Pokud hráči padne na obou kostkách stejné zvíře, dostane ho do svého stáda z hlavního stáda. Když si po několika kolech nastřádá víc zvířat, může dostat z hlavního stáda tolik zvířat druhu hozeného kostkami, kolik má ve svém stádě párů.

Protože kráva a kůň jsou na kostkách pouze jednou, každý na jiné, může získat první krávu pouze výměnou. Měnit mlže s hlavním stádem, nebo s jiným hráčem, pokud ten souhlasí. Výměna probíhá podle přesné tabulky – třeba 1 ovce za 6 králíků podobně.

Zvířata ale nemusí hráč jen získat, může je i ztratit. To dává hře to správné napětí. Pokud třeba hodí lišku, ztratí všechny králíky. Když hodí vlka, ztratí ze svého stáda všechna zvířata, kromě koně a malého psa (pokud je má).

 Můžu vám říct, že hodit vlka je opravdu k naštvání, hlavně když už máte větší stádo. Naprosto jsem chápala tu zlost, když přijdete o stádo. Ač jsem dospělá, občas mě to ve hře pěkně vykolejilo. Začít znova je pak potřeba, a musím doufat, že nebudu jediná, komu vlk padne. V tu chvíli nenávidíte vlky celého světa. Naštěstí hra má celkem spád, takže začnete stádečko na farmě budovat rychle znova.

Superfarmář  je hráč, který jako první získá stádo, ve kterém je alespoň jedno zvíře od každého druhu. Ostatní mohou pokračovat ve hře, dokud každý nezíská svůj titul Superfarmář, nebo může hra začít od začátku – to je na volbě hráčů.

Hra je super, baví nejen děti, ale i dospělé. Je třeba hlavně při směnách přemýšlet, hra je fajn i pro větší děti.  Hru hrajeme moc rádi, protože je zábavná pro celou rodinu – nenudí se u ní nikdo.

Obsah balení:

2 různé dvanáctistěnné kostky

128 kartiček s obrázky zvířat

tabulka výměn

český a slovenský návod

 

Superfarmář je desková rodinná hra (Granna), prohlédnout, nebo koupit si ji můžete na stránkách Pygmalino.cz, po kliknutí zde: hra Superfarmář

 

Hra Příšerky ze skříně je báječná hra pro malé děti už od 3 let.¨

Hra je pro děti 3 až 8 let ideální hrou.

Vhodná je pro 1 až 6 hráčů, a fajn je, že je celkem rychlá. Kolo trvá jen asi 10 minut – v začátcích trošku déle, když už se děti naučí hrát, je kolo kolem těch 10 minut.¨

Hra je asi nejlepší, co jsem pro takhle malé děti doma měla a mám. Zatím jsme s malými vnuky hráli jen pexeso, které po čase nebaví buď děti, nebo dospělé, a obrázkové Člověče . Tahle hra je ale úplně jiná.

Už samotné téma strašidýlek děti baví. Měla jsem trošku strach, jestli děti nebudou po hraní mít strach – děti mají ze strašidel a bubáků obavy, i když je niky neviděly. Tady ale jsou tak skvěle nakreslená strašidýlka, že děti jsou celé natěšené, když ty svoje bubáky nacpou do skříně a zavřou je tam. Tak nějak podvědomě si asi tím svůj strach vyřeší (a) i v normálním životě – proč se bát strašidel, když je můžeme zavřít do skříně.

Hrou si děti perfektně procvičí i paměť – vždycky, když mám doma nějakou hru, hledám v ní i nějaký přínos. Podle mne by hra neměla být jen o samotném hraní, ale měla by děti něco i naučit. Tady je to logika a hlavně cvičení paměti. Hra ale učí děti i spolupracovat. Pokud chtějí příšerky zavřít do skříně, musí spolu i spolupracovat.

V balení je 20 karet příšerek, 10 žetonů hraček, 2 žetony průšvihů, 3 části příšerky Chvostozubky, a skříň.

Karty příšerek zamícháme a položíme rubem nahoru – nahoře je tedy obrázek dětí v posteli. Žetony hraček a průšvihů položíme obrázky dolů kolem karet příšerek. Části Chvostozubky položíme tak, aby tvořily příšerku.

Odkryjeme kartu příšerky a položíme nad postel. Pak už hráči jen hledají hračku, která vyděsí příšerky.

Každá příšerka se bojí jen jedné hračky, která je na jeho kartě.

Když je hračka na kartě, řekne hráč: Zpátky do skříně příšerko!  A zavře kartu do skříně.

Když nenajde hráč žádnou příšerku, musí otočit jednu z částí Chvostozubky. Pokud se 3x nepovede najít hračku, a ukáže se celá Chvostozubka, je třeba z hromádky vzít novou příšerku a položit ji k posteli.

Hra má dvě varianty. Pro úplně malé děti, kde se nehraje s Chvostozubkou, na stole je tedy vždy jen jedna příšerka a děti nemohou prohrát. Tahle hra je opravdu baví, s neskutečným zápalem a vervou se snaží co nejrychleji nacpat všechny příšerky do skříně. Ten zápal a nadšení mne celkem překvapily. Děti se soustředí a nevnímají skoro nic kolem. Prostě boj s příšerami prožívají naplno a jsou nadšené (a to opravdu velmi nadšené), když je pozavírají do skříně.

Větší děti pak mají variantu s Chvostozubkou, která je těžší a děti musí hodně myslet, pamatovat si, a hlavně spolupracovat.

Hru Příšerky ze skříně (Granna) si můžete prohlédnout nebo koupit na stránkách Pygmalino po kliknutí zde: Příšerky ze skříně

 

Obě dvě hry – tedy Superfarmář a Příšerky ze skříně jsou skvělé hry, které baví. Budou určitě dělat obě spoustu radosti, zábavy a pohody.

Obě hry mají srozumitelná pravidla, snadná k pochopení.

Pro větší děti a pro celou rodinu je hra Superfarmář zárukou zábavy proto, že je opravdu originální, myslím, že úplně jiná, než s jakou se doposud děti setkaly. Ve hře se buduje stádo, hraje každý za sebe, je třeba ale i spolupracovat při výměnách, a tak trochu i taktizovat, to je na hře to napínavé. Tím, že je hra o zvířatech, je pro děti zajímavá a fakt si ji užíváme.

Hru Příšerky ze skříně ale doporučím ještě o něco víc. Je totiž pro úplně malé děti, a je opravdu báječná.

Pokud hledáte, čím zabavit i malé děti, zkuste právě Příšerky.

Měl by jí mít doma každý, kdo má malé děti. Hrát si s ní můžou totiž i samy, a neskutečně je baví.

Já jsem vnuky zatím neviděla u žádné jiné hry tak zapálené. Děti se někdy dost bojí, a tady si svoje strachy asi trochu řeší – když se zavře příšerka do skříně, už nás nestraší.

 Já jsem nadšená i z toho, že si při hře krásně procvičí paměť (a když hraje víc hráčů i spolupráci).

 Hra je v malé krabici, klidně ji tedy nosím sebou i v batohu – nemá hrací desku, jen kartičky, žetony a skříň v krabici. Klidně můžete hrát i venku u vody, nebo na dovolené když prší. Za mě je to nejlepší hra pro malé děti, co mi zatím prošla rukama.

Na stránkách Pygmalino.cz najdete spoustu her a hraček, které udělají dětem radost. Celý sortiment si můžete prohlédnout po kliknutí zde: Pygmalino.cz

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: