Půlroční koláčky - velmi lahodné a snadné na přípravu

07.04.2017 11:03

Postup přípravy receptu

  1. Mouku v míse promícháme se soli a práškem do pečiva, uděláme do ní důlek, nadrobíme do něj droždí, maličko ho pocukrujeme, zalijeme vlahým mlékem a necháme kvásek vzejít. Pak přidáme vejce a na menší kousky nasekaný tuk, trochu promícháme, pak vyklopíme na stůl a rychle rukama zpracujeme. Pokud by bylo tuhé, můžeme přidat trochu mléka.

  2. Odebíráme postupně kusy těsta a než ho zpracujeme, zbytek vždy uložíme do chladu. Těsto rozválíme a rádlem nebo nožem nakrájíme nejprve pruhy a pak čtverečky asi 6x6 cm. Na každý dáme trochu povidel nebo jakékoliv jiné nádivky (ořechy, tvaroh, mák atd.) a spojíme dobře protilehlé strany do šátečku.

  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10 minut dorůžova a pak ještě horké obalujeme v moučkovém cukru.

Poznámka

Je nutné pracovat rychle a těsto odkládat do chladu, protože rychle kyne a pak by se vám při pečení šátečky oteviraly.

Z toho důvodu také není dobré používat na zpracování těsta pekárnu.

Tyto koláčky velmi dlouho vydrží a jsou velmi křehké.

zdroj receptu: https://www.toprecepty.cz/recept/20182-pulrocni-kolacky/?utm_source=fb&utm_medium=dorty&utm_campaign=account2

Půlroční koláčky

500 g hladké mouky
 
250 g tuku ( 1 Hera)
 
40 g droždí
 
1 prášek do pečiva
 
2 vejce
 
špetka cukru
 
špetka soli
 
7 lžic mléka
 
Povidla
 
moučkový cukr na obalení
 
 
 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: