Postup přípravy receptu
Mouku v míse promícháme se soli a práškem do pečiva, uděláme do ní důlek, nadrobíme do něj droždí, maličko ho pocukrujeme, zalijeme vlahým mlékem a necháme kvásek vzejít. Pak přidáme vejce a na menší kousky nasekaný tuk, trochu promícháme, pak vyklopíme na stůl a rychle rukama zpracujeme. Pokud by bylo tuhé, můžeme přidat trochu mléka.
Odebíráme postupně kusy těsta a než ho zpracujeme, zbytek vždy uložíme do chladu. Těsto rozválíme a rádlem nebo nožem nakrájíme nejprve pruhy a pak čtverečky asi 6x6 cm. Na každý dáme trochu povidel nebo jakékoliv jiné nádivky (ořechy, tvaroh, mák atd.) a spojíme dobře protilehlé strany do šátečku.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10 minut dorůžova a pak ještě horké obalujeme v moučkovém cukru.
Poznámka
Je nutné pracovat rychle a těsto odkládat do chladu, protože rychle kyne a pak by se vám při pečení šátečky oteviraly.
Z toho důvodu také není dobré používat na zpracování těsta pekárnu.
Tyto koláčky velmi dlouho vydrží a jsou velmi křehké.
zdroj receptu: https://www.toprecepty.cz/recept/20182-pulrocni-kolacky/?utm_source=fb&utm_medium=dorty&utm_campaign=account2
—————
Přihlaste se k odběru novinek: