6 g čerstvého droždí
70 ml plnotučného mléka
3 vejce
270 g hladké mouky
120 g cukru krystal
1 čajová lžička (5 g) soli
180 g měkkého másla
1 polévková lžíce (7 g) skořice
120 g pomazánky Nutella
Ve velké míse rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Necháme 10 minut stát. Rychle promícháme, aby se droždí rozpustilo, pak přidáme 2 vejce, prosátou mouku, 35 gramů cukru a sůl. Mícháme vařečkou, dokud nevznikne těsto. Těsto přendáme na pracovní plochu a asi 15 minut hněteme, dokud není hladké a elastické.
Postupně zapracujeme 70 gramů másla a pokračujeme v hnětení dalších 5 minut. Těsto přendáme do mísy, přikryjeme potravinovou fólií a necháme při pokojové teplotě asi 2 hodiny kynout. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, dáme mísu na 1 hodinu do lednice. Mezitím smícháme v malé misce zbývající máslo, zbytek cukru a skořici a odložíme stranou. Vyložíme dva plechy pečicím papírem a dáme stranou. Na mírně pomoučený vál přendáme chlazené těsto a vyválíme obdélník o rozměrech asi 30 cm x 40 cm. Na dvě třetiny plochy těsta rozetřeme skořicové máslo. Přeložíme suchou část těsta přes jeho střed. Pak přehneme poslední třetinu přes zbylou část tak, jak to děláme s dopisem. Těsto nakrájíme na 8 dlouhých pásů a každý pruh těsta pevně zavineme tak, aby vznikl uzel. Uzle přeneseme na připravené plechy a ujistíme se, že konce uzlů jsou zastrčené vespod. Plechy s uzly přikryjeme potravinářskou fólií a necháme asi 2 hodiny kynout, až uzle zdvojnásobí svůj objem. Předehřejeme troubu na 180 °C (355 °F) a mřížku umístíme do středu trouby. V malé misce rozšleháme zbylé vejce a uzle rozšlehaným vejcem potřeme. Pečeme 15 minut, až budou zlatohnědé. Briošky vyndáme z trouby anecháme je zcela vychladnout. Briošky podélně rozřízneme a uvnitř každou potřeme po 15 gramech pomazánkou Nutella
zdroj: https://zena-in.cz/clanek/pletene-skoricove-briosky-nutella-r
—————
Přihlaste se k odběru novinek: