Plechový traktůrek - kvalitní a bezpečná česká hračka s tradicí.

27.02.2019 13:58

Nedávno na jedné rodinné oslavě jsem seděla a poslouchala mého tatínka, jeho kamaráda a mého muže, jak vzpomínají na hračky, se kterými si hráli jako malí. Tuto debatu vyvolal asi nákup hračky pro vnuka, která se po chvíli používání (i když celkem opatrného)rozpadla. A všichni tři pánové se po chvíli zasněného vzpomínání dostali na vzpomínku na hračku, ze které byli všichni nadšení – a to byl malý plechový traktůrek s valníkem, který měl kola ovládaná volantem, řadící páku s rychlostmi (včetně zpátečky) a byl na klíček. Vzpomněla jsem si, že takový traktůrek býval často k vidění na pískovištích, když jsem byla malá. Byla to opravdu hodně oblíbená hračka. Žádné baterky, klíček je spolehlivý a vždy připravený. Traktůrek zvládal odvážet písek i kamínky, přejet přes malé překážky. Prostě super hračka, co bavila kluky i holky. A hlavně - byl takřka nerozbitný, takže jsme si mohli hrát v klidu.

Když jsem viděla, s jakou nostalgií a něhou v hlase i očích pánové na traktůrek vzpomínají, rozhodla jsem se, že jim jeden pořídím. Myslela jsem si, že ho najdu někde na bazaru s retro hračkami. Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistila, že můžu mít klidně i nový. Tahle bezva hračka totiž je stále vyráběna firmou Kovap Náchod. Hračka obstála mezi všemi těmi umělohmotnými, plastovými hračkami, mezi hračkami na baterky a ovládání, a je stále ve velké oblibě. Opět se potvrdilo, že kvalita je stále ceněna a zlaté české ručičky umí vyrobit hračku, která je milovaná všemi napříč generacemi.

Víte, že tenhle krásný traktůrek je vyráběn už více, než 60 let? A víte jak? Základní surovinou při výrobě je plech, který je lakovaný a prochází spoustou dalších úprav (aby hračky byly kvalitní a přitom bezpečné). Při montáži jednotlivých dílů stále převažuje manuální práce – zruční pracovníci traktor (a ostatní hračky vyráběné v KOVAPu Náchod) smontují,a zároveň kontrolují, jestli všechny díly fungují tak, jak mají – jestli traktor jezdí bez zadrhnutí,a všechny rychlosti fungují tak, jak mají. Díky této kontrole je počet reklamací naprosto minimální.

S výrobou plechových hraček začal hned po válce v Semilech pan Eduard Sedlák. Jedním z prvních výrobků byl parní válec (také se stále vyrábí). Po úspěchu parního válce, a také jiskřící pistole přišla inspirace na traktůrek (podle dřevěné hračky vyráběné semilskou firmou Mach a také autíčkem německé firmy Schuco: Examico-auto 4001 vyráběné těsně před II. světovou válkou, které mělo rychlostní páku a ruční brzdu). Cesta k finální podobě traktůrku nebyla jednoduchá. Hlavním spolupracovníkem Eduarda Sedláka, který kreslil veškerou technickou dokumentaci, byl František Zeman, původním povoláním puškař, a také velmi šikovný řemeslník. Společně vyrobili model, na kterém vychytali všechny nedostatky, a traktůrek byl na světě. Cesta to byla dlouhá, náročná, na jejím konci je hračka, která baví děti už víc než 60 let. A to je pořádná doba a spousta malých spokojených kluků (i holčiček).

Jsem opravdu moc ráda, že jsem díky nostalgické chvilce objevila hračku, která stále i po letech budí nadšení u malých kluků i u těch „kluků“ dospělých. Když jsem traktůrek přinesla domů, a chtěla ho vyzkoušet, abych na něj mohla napsat recenzi, měla jsem prostě dlouho smůlu. Pánové se k němu s nefalšovanou radostí vrhli, a dobu zkoumali, jestli je opravdu stále stejný, jako kdysi. S radostí po chvíli usoudili, že ano, a začali ho zkoušet. A tak jsem si jen sedla, a dívala se, jak se z dospělých mužů stali malí kluci, stavěli si dráhu a jezdili s traktorem. I vnuk musel chvíli počkat, než se pánové vyřádili, a celkem neradi mu hračku půjčili.  Také vnukova radost je velká. Byl trochu překvapený z klíčku - dnešní hračky už na klíček nejsou. Vysvětlila jsem mu tedy, jak hračku natáhnout, a hlavně, že si na klíček musí dávat velký pozor, aby ho neztratil. A pak už bylo dlouhé ježdění dopředu i dozadu, zatáčení, řazení rychlostí, odpojování a připojování valníku. Vnuka nadchlo i to, že díky mechanickému natahování nemusí mít omezenou dobu hry, jako je tomu u hraček na baterky. Baterky se po chvíli vybijí, klíček je hra na celé odpoledne. V podvečer jsem chtěla jít traktůrek vyfotit, ale zmizel. Až pak mi došlo, že zmizel i děda. Je mi jasné, že ten den si neodskočil za kamarády na jedno pivo na dobré spaní, ale šel se pochlubit traktůrkem. Vrátil se s úsměvem a já bych opravdu tu partu starších pánů ráda viděla, jak se vrátili na chvíli do dětství.

Pokud jsem ve vás vyvolala vzpomínku na traktůrek, se kterým jste si kdysi hráli, jsem ráda. A pokud jsem vzbudila trochu zvědavosti i v těch, kteří traktůrek z plechu ještě nikdy v ruce neměli, jsem ještě radši. Mně se totiž tahle hračka moc líbí a mám upřímnou radost z toho, že jsem ji znovuobjevila. Jsem pyšná na zručné české výrobce, kteří vyrábějí hračky, se kterými si mohou děti bezpečně hrát, hračky, které podporují dětskou fantazii a při hře se nerozbijí. Takové hračky mám ráda a ráda je kupuji svým vnukům.

Pokud si chcete prohlédnout sortiment krásných plechových hraček od firmy Kovap Náchod, nebo si koupit krásný plechový traktůrek, klikněte zde:  www.kovap.cz

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: