PERNÍČKY HNED MĚKKÉ, včetně návodu jak péct správně perníčky, aby nám netvrdly.

25.11.2022 12:29

Perníčky trvanlivé, které vyžadují čas na odležení, se vyznačují větším podílem medu a menším podílem vajec. Med ostatně přispívá k trvanlivosti pečiva, proto medové perníčky vydrží velmi dlouho. Ty nejtrvanlivější recepty obsahují pouze med a žádný jiný cukr.

U perníčků, které jsou hned měkké, naopak cukr a vejce přispívají k rychlé vláčnosti, aniž by k ní bylo třeba dlouhého odležení.

Jediné – a opravdu jediné – na co si musíte dát pozor, je perníčky nepřepéct. Jakmile je z trouby vytáhnete křupavé, zůstanou tvrdé. Odležením se to v podstatě nespraví. Dají se dělat jistá kouzla a zaříkávadla obnášející rozkrojené jablko vložené do krabice s perníčky, ale jejich účinnost je jen částečná.

Jakmile v troubě perníčky naskočí, zaoblí se a trochu zpevní, nebojte se je čas od času kontrolně osahávat. Když se vám do nich neproboří prst a půjdou hezky nadzvednout z plechu, byť se u toho ještě maličko prohnou, máte upečeno. Nečekejte, až budou pevné úplně, to už je moc. Perníčky ještě zpevní při chladnutí, na to taky nezapomínejte. Stejně tak nečekejte žádné velké zezlátnutí, perníčky víc zrůžoví na dolní straně, která je v kontaktu s plechem, než na té horní.

Perníkové koření

Ačkoli slovo perník vzniklo ze slova peprník, a slovo peprník zase mělo původ ve slově pepř, už dávno se pepř do perníkového koření nepřidává.

Za základní druhy perníkového koření se považují mletá skořice a hřebíček, anýz a badyán a fenykl, muškátový oříšek a nové koření, kardamom a koriandr, zázvor. Ne nutně tohle všechno najednou. Pokud máte doma mlýnek na kávu, není nic snazšího, než si v něm trochu celého koření namlít a případně ještě pro větší jemnost prohnat sítkem. Můžete si tak vyrobit směs podle vašich chutí a představ.

Pokud budete směs perníkového koření kupovat, nespleťte si koření do perníku a prášek do perníku. Prášek do perníku je trocha perníkového koření smíchaná s kypřidly, tedy práškem do pečiva a jedlou sodou.

Suroviny

  •    400 g hladké mouky
  •    140 g cukru moučka
  •    50 g másla
  •    2 vejce
  •    2 lžíce dobrého tekutého medu
  •    1 zarovnaná lžička jedlé sody
  •    1 zarovnaná lžička perníkového koření
  •    1 žloutek na potření po upečení

Postup

  1. Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte máslo a promíchejte na drobenku, nakonec vlijte rozkvedlané vejce a tekutý med a zpracujte na měkké těsto – jde to jak v robotu s míchacím nástavcem, tak ručně na pracovní desce. Hotové těsto má být měkké a poddajné jako plastelína. Pokud se vám drolí, přilévejte po lžících vodu a pokaždé dobře zapracujte, až se vše úspěšně spojí do tvárného těsta. Neočekávejte, že se drolivé těsto spraví odležením, protože k tomu nemá důvod.
  2. Těsto zabalte do fólie a nechte aspoň 2-3 hodiny odležet v lednici, lépe samozřejmě přes noc.
  3. Troubu předehřejte na 160 stupňů a plechy na pečení vyložte pečicím papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící studené vody.
  4. Odležené těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi půl centimetru, vykrájejte tvary a skládejte je na plech. Pečte 8-10 minut podle velikosti, větší tvary i déle, až perníčky naskočí, při dotyku se do nich nezaboří prst a jdou sejmout z plechu. Nečekejte, až budou úplně pevné, byly by po vychladnutí tvrdé. Ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Nechte je asi 2 minuty chladnout na plechu, následně přendejte na mřížku, aby se nezapařily odspodu.
 
zdroj recept,rady i foto: https://www.kucharkaprodceru.cz/pernicky-hned-mekke/

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: