Pašijový týden- dnes je modré pondělí

21.03.2016 11:23

Včerejší Květná neděle zahájila období 40 denního půstu, začalo veliokonoční období. začal tzv pašijový týden

Dnešní pondělí se nazývá Modré pondělí.

Kdo by si myslel, že název modré má pondělí podle barvy plátna, kterým se potahovaly a zdobily kostely, asi by se divil , že to tak není. Kořeny Modrého pondělí jsou podle německého blauer Montag. A proč blau? V Překladu blau totiž znamená i neschopný práce, podnapilý...a protože na neděle se období půstu nevztahovalo,slavilo se o stošest.


Zítra bude šedivé úterý - šedivé úterý měly hospodyňky vyhrazené na úklid

Škaredá středa - o škaredé středě by se nikdo neměl  škaredit, mohlo by mu to totiž zůstat, a to by asi nikdo nechtěl.  Jinak se škaredé středě říká také "sazometná" nebo "smetná" neděle- to proto, že hospodyňky vymetaly saze z komínů.

Zelený čtvrtek je dnem, kdy by se nikdo neměl hádat a měli bychom jíst jenom zeleninu - a tak j ezme salát z kopřiv, nebo zelí, špenát,saláty a ostatní zeleninu, vyplatí se to a budeme dlouho zdraví. O Zeleném čtvrtku s nemá nikdo nic půjčovat a hlavně  také byste se neměli s nikým hádat. Za to se vám pak budou všechny hádky vyhýbat a peníze se k vám samy pohrnou. Na zelený čtvrtek  byste měli na zahrádce před rozedněním zatřást stromy, aby se urodilo více ovoce.Na zelený čtvrtek si  křesťané připomínají poslední večeři Páně, na které  Ježíš ustanovil svaté přijímání. Večer  odlétají zvony do Říma, v kostelích zavládne až do Bílé soboty ticho a zvonění nahradí děti s řehtačkami. Zvuk řehtaček navíc vyhnal nečisté síly z domů a stavení.  Odpoledne na zelený čtvrtek mívali lidé volno, pekli sladké jidáše - kynuté pečivo, které potírali medem. Kdo jedl jidáše s medem, tomu se nevyhýbalo zdraví.

 

Letos poprvé je pátek - Velký pátek státním svátkem. O Velkém pátku si křesťané připomínají ukřižování Ježíše Krista. Podle evangelií byl ukřižován ve tři hodiny odpoledne. Proto se v tento čas konají v kostelích obřady. 

Velký pátek je spojen i s některými pověrami, jako s pověrou, kdy se v tento den otevře hora Blaník, nebo se v horách otvírají v pravé poledne poklady, které se ukáží jen lidem čestným a spravedlivým.

Na Bílou sobotu hospodyňky barvily vajíčka, bílily celé stavení a uklízely, připravovaly celý dům na Boží hod velikonoční.Pekli se beránci a pletly pomlázky. Tento den se vracejí zvony z Říma, kam odletěly na Zelený čtvrtek. Tento den se nic neslaví, lidé oplakávají Ježíše

Boží hod velikonoční - neděle- V noci ze soboty na neděli vstal Ježíš z mrtvých,začíná Velká noc a po ní Boží hod velikonoční. 

     Na Boží hod se pekly a světily velikonoční pokrmy (mazance, vajíčka, chléb, beránci). 

   Velikonoční pondělí - to je den pomlázky. Žena je vyšlehána pomlázkou a za to dá mládencio vajíčka nebo mašle. Vyšlehaná dívka     bude celý rok svěží a ohebná jako proutek

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: