Osobní pohádkové dětské knihy z nakladatelství Modrý slon jsou perfektní dárek pro děti - od těch nejmenších až po ty starší. Stačí si jen vybrat. Prima tip na vánoční dárek.

13.09.2022 14:11

Léto skončilo, máme za sebou začátek školního roku, a s ním po polovině září začíná být sluníčko chladnější, listí se barví, a to je první známka začínajícího podzimu. Kromě barevného listí jsou tu i trochu nepříjemné časté změny počasí – déšť a vítr. Taky se mnohem dřív stmívá. Změny počasí moc ráda nemám, ale to dřívější stmívání mi ani moc nevadí. Je to pro mě známka toho, že se blíží „čtecí období“. V létě na čtení knih moc času a nálady není, od podzimu ale jsou večery pro čtení jako stvořené.

Já čtu moc ráda. Od mala jsem byla milovnice knih, a k lásce ke knihám jsem vedla i svoje děti a dnes už i vnoučata. Už když byly moje děti ve věku, kdy jsem jim nečetla já, ale začínaly číst samy, bylo trochu těžké je ke knihám přivést. Tehdy mi pomohl Harry Potter – díky němu si děti čtení zamilovaly.

U vnuků je to ještě trochu těžší. Žijeme v době plné moderních technologií, které dětem bez námahy přináší zábavu – a tak sledují filmy, poslouchají podcasty, sledují videa, a do čtení se jim moc nechce. Ještě tak, když jim někdo čte – samy ale moc číst nechtějí.

Přesto se mi povedlo vnuky zaujmout a ke čtení přivést.

Čtení je totiž velmi důležité. Podporuje u dětí nejen mentální schopnosti a myšlení, ale i jejich fantazii. Musí se naučit číst písmenko, složit ho do slova, slovo do věty, větu do celku – a ten celek pochopit a představit si ho. Je to velmi důležité pro vývoj dětského myšlení. Je to forma nenásilného vzdělávání.

Proto jsem byla ráda, když jsem objevila nakladatelství Modrý slon s úžasnými pohádkovými (i dobrodružnými) knihami tvořenými na míru každému dítěti.

Každé dítě tak může mít svou vlastní osobní a jedinečnou knížku. Musím říct, že už jen ten nápad se mi moc líbí. Proto jsem vyzkoušela, knihy objednala a musím říct, že jsem udělala opravdu dobře – děti se od knížek nemůžou odtrhnout, opravdu je moc baví.

Vyzkoušela jsem tři typy knížek – pro nejmenšího vnoučka leporelo – přeci jen by klasickou knihu mohl ještě poškodit, protože je hodně malý, pak knihu vhodnou pro děti od tří let a knihu pro nejstaršího vnuka – dobrodružný příběh.

Kniha pro každé dítě je opravdu velmi osobní.

Můžete si sami v procesu objednávky zadat, jak bude dítě oslovováno Zadáte nejen jméno, ale třeba i přezdívku, jakou dítěti doma říkáte – takže třeba Robin, Robča, Vojtík, nebo klidně Piškot, nebo Prcek – je to jen na vás.

Díky těmto oslovením je knížka ještě o něco osobnější a milejší, než kdyby v ní bylo jen klasicky jeho jméno. Kromě jména zadáte do objednávky i místo, kde dítě žije – v tom místě bude i určitá část příběhu. Prostě bezva nápad.

Můžete si nechat do knihy napsat i osobní věnování – třeba já jsem nechala napsat: Tato kniha byla vyrobena jen pro Tebe, Vojto. Od babičky.

Kromě osobního věnování je možno do knihy nechat natisknout i fotku dítěte. Jak říkám, osobnější už kniha nemůže být, a dětem se to moc líbí.

Při samotném objednávání je jen na vás, jakou věkovou kategorii zvolíte – tedy myslím to tak, že si můžete vybrat z různých variant příběhů pro danou věkovou kategorii.

Některé příběhy jsou spíš pro kluky, jiné víc pro holčičky, a některé jsou univerzální. Motivů a příběhů s krásnými ilustracemi je opravdu velký výběr – klobouk dolů před těmi, kdo knihy sepsali, ilustrovali a teď tisknou. Já jsem jimi nadšena. A trochu i dětem závidím, hned bych si nechala nějakou dospěláckou „na míru“ taky vytisknout.

A jaké knihy jsem tedy zvolila?

Leporelo s dinosaury – ti jsou prostě v oblibě každého malého kluka, pro větší děti od tří let knihu se zvířátky Afrika, a pro nejstaršího vnuka dobrodružnou knihu Planetea.

Nebudu vám knihy popisovat úplně podrobně, to ani nejde. Jen tak u každé vám nastíním, o čem je, a jak zhruba vypadá.

Tím, že je každá kniha originál, nikdy nebude stejná.

Když jsem držela v ruce leporelo s dinosaury pro nejmenšího vnuka, skoro se mi chtělo tleskat nadšením. Je to nádherně barevná knížka, s milými ilustracemi, plná nádherných básniček o dinosaurech.

 Od chvíle, co Robin dostal tuhle knížku do ruky, jinou číst skoro nechce. Jsou v ní totiž dinosauři a on. Jen tak pro představu vám sem jednu básničku opíšu, ať máte představu, jak super tahle knížka je.

Nikdo z blízka spatřit nechce

Zuby tuhle pana Rexe.

Má prý strašně silný skus,

Je to Tyrranosaurus.

Běž, Robinku, kousek dál,

Ještě by tě pokousal!

 

Knížka Afrika je o veselém modrém slůněti a dalších zvířátkách.

Knihu napsala Dagmar Kýlová a ilustrovala Aneta Žabková.

Ilustrace Anety Žabkové mám moc ráda – znám ji už z jiných dětských knížek a časopisů, věděla jsem proto, že se líbí nejen mě, ale i dětem. A vůbec jsem se nemýlila – udělala jsem dobře. Ilustrace jsou nádherné, veselé, hravé.

Příběh samotný je o zvířátcích z Afriky – jsou tu krátké příběhy třeba o žirafě, lvíčkovi, gorile a dalších. Ve všech příbězích samozřejmě figuruje i vaše dítě. Knížka vás vtáhne do děje, je velmi čtivá a hravá. Moc se mi líbí. Jak už jsem zmiňovala, je moc fajn, že v knížce je možno použít různé tvary jména dítěte, působí to velmi mile. Do knížky jsem nechala natisknout věnování i fotku vnuka – pro radost. Bude mít jednou památku.

Pro nejstaršího vnuka jsem vybrala knihu Planetea – je to příběh pro starší děti plný dobrodružství.

Příběh je od Pavla Brycze, ilustrace od Jakuba Tkáče.

 Je fajn, že příběh je dobrodružný, s nádechem fantasy, psaný už pro větší děti. Je v něm dobrodružství, napětí i vtip. Moc se mi líbí i to, že kromě jména dítěte můžete do knihy nechat vložit i jména kamarádů -příběh je tím ještě zajímavější a důvěrnější.

 Ilustrace jsou uzpůsobeny tomu, aby zaujaly větší děti – a musím říct, že se opravdu povedly.

 Na výběr je samozřejmě opět spousta možných druhů knih a v nich příběhů, záchrana planety se mi ale pro vnuka líbila asi nejvíc. Záleží na vás, jakou variantu knihy vyberete – vy přeci jen znáte svoje děti nejlépe.

Z těchto osobních knížek na míru jsem velmi nadšená, a velmi je doporučuji. Výsledný efekt daleko předčil moje očekávání. Vůbec jsem nečekala, že vnuky budou ty knížky tak bavit. Asi jsem je tak nadšené u knih zatím neviděla. Jsem tak nadšená, že o knihách mohu mluvit jen v superlativech.

Samotný proces objednávání knížek vůbec není složitý, a zvládne ho úplně každý.

Na stránce si vyberete věkovou skupinu dětí – leporela, 3+, 4+, 5+, 6+, 7+, 8+, 10+ a 11+.

Po kliknutí na danou věkovou kategorii se vám otevře nabídka jednotlivých titulů, a vy si vyberete motiv knihy, jaký se vám pro vaše dítě nejvíc líbí.

Pak už vás objednávka navádí krok po kroku velmi srozumitelně – zadáte jméno a příjmení, jak chcete dítě v knize oslovovat a místo, kde dítě žije a které se v příběhu ukáže.

 Nakonec už jen zadáte objednávku a těšíte se na knížku. Je to jednoduché, a přitom to udělá tolik radosti.

Pokud byste plánovali už dárky na vánoce – myslete na to, že vytisknout knížku nějakou chvilku trvá, že to není do druhého dne. Když se vám nechce vybírat téma, zvolte prostě knížku Kouzelné vánoce, ve které si vaše děti užijí vlastní kouzelný vánoční příběh.

U nás pod stromečkem určitě osobní knihy chybět nebudou. Jsou totiž nádherné a milé.

 Osobní dárky dávám moc ráda – jsou to takové dárky na míru.

Přesně takové dárky jsou knížky z Nakladatelství Modrý slon. Vím, že to opakuji už po několikáté, ale já mám z knížek takovou radost, že ji chci předat dál.

Moc mě potěšilo, když jsem viděla tu radost a štěstí, když si vnuci v knížkách četli o sobě (tedy tomu malému jsem četla samozřejmě já).

 Přesně o tom by knížky měly být – o radosti, štěstí, fantazii, ale trochu i o nenásilném vzdělávání.

Pokud se vám tenhle nápad na osobní knížku líbí, nechte svým dětem nějakou vyrobit. V nakladatelství Modrý slon najdete spoustu titulů připravených k vytištění pro vaše děti.

Pokud si chcete nějakou knížku vybrat, nebo si prohlédnout nabídku, klikněte zde: nakladatelství Modrý slon

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: