Olejové koláče

04.10.2019 10:08

NA KVÁSEK

  •    100 g hladké pšeničné celozrnné mouky
  •    40 g droždí
  •    100 ml mléka
  •    špetka krupicového cukru
  • NA TĚSTO

    •    700 g hladké pšeničné celozrnné mouky
    •    400 ml mléka
    •    100 g krupicového cukru
    •    4 žloutky
    •    300 ml rostlinného oleje + na potření koláčů
    •    1 lžička soli
    •    1 lžička vanilkového cukru
    •    nastouhaná kůra z 1 citronu
    • NA TVAROHOVOU NÁDIVKU

      •    500 g tvarohu, tučného či polotučného
      •    krupicový cukr podle chuti
      •     1 lžíce vanilkového cukru
      •    trocha citronové kůry
      •    3 žloutky
      • NA MAKOVOU NÁDIVKU

        •    200 g mletého máku
        •    cca 200 ml mléka
        •    cca 5 lžic krupicového cukru
        •    1 lžíce vanilkového cukru
        •    3 kapky hořkomandlové esence (nemusí být)
        •    1 vejce

        NA DOKONČENÍ

        •    rozinky a mandle na ozdobení
        •  
    • Postup
    •  
        •    1 Ve velké míse smíchejte suroviny na kvásek a nechte ho cca 10 minut vzejít.

          2 Ke kvásku přidejte suroviny na těsto a uhněťte těsto. Vložte ho do mísy, zakryjte a nechte vykynout.

           

           

          3 Mezitím připravte obě nádivky. Na tvarohovou prošlehejte všechny suroviny. Na makovou nádivku povařte mák s mlékem, mandlovou esencí a cukrem. Když je nádivka hotová, stáhněte hrnec z plotny a vmíchejte vejce.

          4 Plech vyložte pečicím papírem nebo jej vymažte olejem a vysypte moukou. Z vykynutého těsta odebírejte kousky, tvarujte je do kuličky, tu zploštěte a udělejte do ní důlek (nejlépe to jde dnem skleničky), naplňte jednou z nádivek, ozdobte (makovou mandlí, tvarohovou, rozinkami) a skládejte na plech. Okraje potřete olejem a koláčky pečte při 200 °C dozlatova asi 20-30 minut.

          Recept je převzatý z knihy Domácí pekař.
          Autorka: Klára Hadašová

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: