Novinky roku 2020 - stolní hry Maškarní bál a Bananagrams od společnosti Mindok - spousta zábavy pro starší děti a dospělé. Tip na vánoční dárek.

13.10.2020 13:57

 

Pokud máte rádi deskové stolní hry, je tu dvojice skvělých her od společnosti Mindok. Hry Maškarní bál a Bananagrams.

V běžné době bych vám řekla jen, že hra je prima tip na vánoční dárek. To samozřejmě je, ale protože doba je úplně jiná, než obvykle, doporučuji deskové hry i na zábavu pro teenagery a dospívající, kteří jsou v kovidové době doma, a nudí se. Hry ale nebudou bavit jen děti, je to prima tip na zábavu i pro dospělé.

Hry Maškarní bál a Bananagrams jsou totiž hry vhodné pro větší děti od 8 let.

 Menší děti by hry asi špatně pochopily, nebo by se nezvládly vyrovnat dospělým. Je fajn najít hry, které budou bavit opravdu všechny. Zabaví větší děti i dospělé, a to je moc fajn. Stačí vypnout počítač a začít si hrát..

Hra Maškarní bál je velmi originální, provedení je úplně jiné, než jsme zvyklí. U této hry je potřeba pořádně zapojit myšlení. Proto každá hra trvá různě dlouhou dobu. Je to proto, že v jednom kole můžete na výsledek přijít hned, v jiném se u přemýšlení o postavě pořádně zapotíte. Hra má možnost hrát ve dvou úrovních. My jsme zatím hráli tu první, klasickou, aby se nám hra dostala takzvaně po kůži, a abychom si při hře byli jistí. Pro pokročilejší je tu pak možnost hrát rozšířenou verzi hry.

 

Hra je moc fajn. Vlastně je to hra plná přemýšlení a blafování. Zvíře vás pozve na bál, a jakmile začnete hrát, ztrácíte svou identitu a stanete se jednou z dvanácti postav. Pokud hru hrajete jen ve dvou, jsou v krabici speciální kartičky s popisem hry pro dva. Jinak hru může hrát až 5 hráčů, v pohodě tedy celá rodina, nebo parta přátel. Pravidla jsou postavena tak, že jste nuceni pořádně přemýšlet.

V začátku hry položíte na stůl hrací desku s pohádkovými postavami, které jsou u zvířete na bále. K hrací desce položíte kartu „Vím kdo jste“, a vedle ní položíte dvě karty z promíchaného balíčku Akce – tím zjistíte, jaké akce – tedy schopnosti, máte. Pozor – při základní hře je potřeba vyjmout z tohoto balíčku kartu Ani muk – ta je pro rozšířenou verzi a v té základní by vám ubrala zbytečně schopnost. Ostatní akce odložíte.

Hraje se o žetony růží – v prvním kole můžete získat žeton s jedním bodem, ve třetím až s pěti body. Každý také dostane 7 žetonů důkazů – ve hře je 8 postav, jedna jste ale vy, proto tedy jen 7. Zamícháte balíček s postavami, a každému hráči rozdáte jednu postavu.

Na obrázku má postava vlevo nahoře obrázek toho, co má ráda (ty předměty se pak snažíte získat), vpravo dole jsou předměty, kterých se bojí. Když máte přidělenou postavu, rozdejte hráčům předměty.

Rozdáte předmětů tolik, kolik je hráčů ve hře, plus dva. Hráči si z karet vybírají. Nejdřív si vyberete jeden předmět a ten posunete blíž před sebe. Pak záleží na vás, jak si budete brát předměty. Pokud hned v začátku budete brát jen předměty, které potřebujete, může se stát, že soupeři vaši postavu rychle odhalí. Musíte taktizovat a riskovat jak s předměty, co má vaše postava ráda, tak s těmi, kterých se bojí. Cílem hry je získat tři předměty, které má postava ráda. V tu chvíli končí kolo.

 Hra pokračuje do druhého a do třetího kola, pokaždé s jinou postavou.

Vždycky hra pokračuje tak, že si líznu předmět a kartu si buď nechám, nebo ji někomu dám – v dalším líznutí musím udělat opak – pokud jsem si kartu nechal, musím ji dát, pokud jsem ji dal, musím si ji nechat. Takto se stále střídá. Tím se před vámi začnou shromažďovat předměty. Ve chvíli, kdy se před hráčem začnou shromažďovat karty se stejným předmětem, ve chvíli, kdy mám dvě stejné, a nepatří k mé postavě, žetonem dám najevo, že to já nejsem. Na hrací desku například označím, že já nejsem Popelka (vyřazené postavy jsou překryty prasklým zrcadlem). Ostatní tak mají k hádání zase o postavu méně, a budou mi posílat jiné typy karet. Na dané postavě na hrací desce může být několik žetonů, protože v té dané hře třeba Popelkou není nikdo. Pokud si předmět, který chcete líznete, nebo vám ho pošle  soupeř, pak vyhráváte.

 Kolo končí. Dostanete žeton s pugetem růží. Hra pokračuje v dalším kole úplně stejně.

To jsou pravidla v kostce. U hry jsou samozřejmě pravidla, která jsou podrobně popsaná, takže hru pochopíte. Pokud vám něco není trochu jasné, pochopíte to při vlastní hře, protože hra má logický postup, a jinak ji hrát nejde.

Hra je skvělá tím, že je pokaždé jiná. Úplně jiná. Pokaždé musíte přemýšlet, a snažit se ostatním zatajit, kdo jste, a zjistit, kdo jsou oni. Počítejte s tím, že občas přemýšlení trvá o něco déle, takže jedno kolo můžete mít odehrané za 15 minut, jiné za minut 50…Vždycky je ale hra napínavá a zábavná. Pokud už první verzi máte nacvičenou, a myslíte si, že už vždycky poznáte, kdo je kdo, přistupte k obtížnější rozšířené verzi. I ta je přesně popsaná v pravidlech, k té jsme se my zatím nedostali, ale myslím, že už brzy na ni dojde. Hru Maškarní bál hrajeme totiž moc rádi, a tak se posuneme brzy na další úroveň.

Je osvěžující vypnout na jeden večer televizi a zahrát si chytrou hru plnou překvapení – a zábavy. Jak už jsem psala, hra je pro starší děti a dospělé. Malé děti by asi byly proti starším hráčům v nevýhodě, takže hru hrajte až s dětmi od 8 let, tedy od věku, od kterého je hra doporučována výrobcem. Nudit se rozhodně nebudete.

Pokud si hru chcete prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: hra Maškarní bál.

 

Další moje oblíbená hra mezi novinkami od společnosti Mindok je Bananagrams.

Hra mi učarovala od první chvíle, co jsem ji začala hrát. Je rychlá a skvělá. Můžete ji hrát prakticky kdekoliv. Nepotřebujete žádnou hrací desku, žádné počítání písmen, nebo bodů. Hra je o rychlosti a o rychlém skládání slov. Všichni si vezmou stejný počet hracích kamenů, před začátkem hry je otočí lícem nahoru a začnou skládat slova – klidně do mřížky, slova musí být čitelná shora dolů, nebo naopak, nebo také ze strany na stranu.

Písmenka může hráč přesunovat podle potřeby na jiné slovo. Když někomu dojdou kameny s písmeny, zavolá „peel“ a všichni si ze společné zásoby vezmou jeden kámen s písmenem. Když se vám písmenko nehodí, zavoláte „dump“ a můžete ho vrátit do hromádky, ale za trest si musíte nalosovat tři další kameny.

Když už je v zásobní hromádce méně písmen, než hráčů, a jeden hráč už použil všechny svoje kameny- zavolá „bananas“ a hra končí.

Pozor- všechna slova musí mít význam a smysl. Tedy vše rychlé a naprosto jasné.

Ve hře je 144 kamenů. Hrát ji mohou děti, které už znají písmena a zvládnou složit slovo –tedy asi od 7 let.

Počet hráčů 1 až 8, a doba trvání hry zhruba 15 minut. Je to tedy super hra, kterou můžete hrát kdykoliv, a kdekoliv. Díky praktickému obalu z látky ve tvaru banánu a praktickému uzavření zipem můžete hru nosit kdykoliv sebou v kabelce.

S hrou Bananagrams už se nikdy děti nudit nebudou. Já jsem z téhle hry úplně nadšená, protože  procvičuje postřeh, logiku a hlavně rozšiřuje slovní zásobu. Díky této hře budou děti nuceny rychle myslet a snažit se přijít na co nejvíc slov. To se jim bude hodit ve škole i v životě vždycky.

Hra není ale jen pro děti, bavit se jí budete i jako dospělí. Občas je zajímavé, jaká slova dokážeme vymyslet, poskládat a vytvořit.  Tady záleží jen na fantazii, jediné omezení je, že slovo musí existovat a mít význam. Pak už záleží na každém, jaká slova co nejrychleji poskládá. Díky tomu, že hra je velmi rychlá, je možno si ji zahrát i když nemáte už příliš času. Taková rychlovka na pobavení a pro dobrou náladu.

Hra Bananagrams se rázem zařadila na jedno z prvních míst v mém žebříčku oblíbenosti mezi stolními hrami.

Pokud si chcete hru prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: hra Bananagrams.

Pokud si chcete prohlédnout celý sortiment eshopu Mindok, klikněte zde: Mindok.cz

 

Pokud tedy přemýšlíte, jak zabavit děti doma v době, kdy nechodí do školy a nesmí na kroužky, nebo hledáte tip na vánoční dárky, zkuste stolní hry Maškarní bál a Bananagrams. Jsou to chytré a dobré hry, se kterými se nudit rozhodně nebudete.

 

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: