Novinka mezi deskovými hrami, která vtáhne do hry úplně každého - to je hra Hadara.

25.06.2019 14:52

Stolní deskové hry jsou velmi oblíbené. A protože nejen malé děti si rády hrají, chtěla bych vám dnes představit hru Hadara – je to hra pro děti od 10 let a dospělé. 

Hadara je v překladu arabský výraz pro civilizaci a kulturu – budujete si tedy vlastní civilizaci, zajišťujete aby prosperovala a vyvíjela se.. U nás je hra vydána společností Mindok, a zaručuji vám, že se u ní budete opravdu bavit. Tahle hra dokáže opravdu chytit, nikdo se u ní nenudí, jedna hra trvá zhruba hodinu a klidně si ji zahrajete opakovaně hned za sebou, protože prostě je tak variabilní, že vtáhne do hry s nadšením každého hráče. Hra je určena pro 2 až 5 hráčů.

Hru Hadara na svých stránkách Mindok představuje takto: Hra Hadara vás zavede do světa různých kultur a zemí. Ve třech epochách prožijete vzestup nového světa z malé osady až k výšinám civilizace. Své území zabydlíte rozličnými osobnostmi, pocházejícími z různých kulturních oblastí, kontinentů i časových období. Abyste své říši zajistili co největší čest a slávu, musíte si osobnosti vybírat pečlivě. Nesmíte ovšem zanedbat ani oblast zemědělství, kulturního rozvoje či vojenské síly, jinak vás předstihnou říše konkurenční. Komu se podaří vytvořit novou, kvetoucí kulturu nejvyšší úrovně?

Hadara není složitá, je založena v podstatě na kartách. Budujete si vlastní civilizaci, v tom vám pomáhají osobnosti, které získáváte.

Hra je rozdělena na tři epochy, pro každou epochu jsou karty – jejich počet závisí na počtu hráčů. Do každé hry se proto dostanou trochu jiné karty a každá hra je tak trochu jiná.

Herní plán je určený k uspořádání karet – rozdělený je do 5 barevných dílů, které značí oblasti: modrá kultura, zelená zemědělství, červená vojenská moc, žlutá ekonomika a fialová věda. Ukazatel v prostředku označí každému hráči balíček, ze kterého si bude v daném kole brát karty. Každý hráč má i svoji desku, na které má stupně rozvoje pro každou oblast a u té si vykládá karty.

Pravidla pochopíte celkem okamžitě, hra je velmi dobře vysvětlená. Každá epocha je z postupných kroků – kroky jdou za sebou vždy v přesném pořadí, to je důležité pro plánování vývoje a prosperity. Po třetí epoše je vyhodnocení a určení vítěze.

Před začátkem hry je potřeba přečíst si pravidla. Jsou trochu delší, ale to je u her tohoto typu potřeba – v pravidlech je i spousta ilustrací, nebojte se tedy dlouhého čtení. Pravidla jsou napsaná velmi srozumitelně, pochopíte je tedy na první přečtení a pak už je vše logické a hra se odvíjí tak jak má. Hra není určena pro malé děti, ale pro starší od 10 let.

Při hraní hry se nikdo nenudí – nejen že sledujete ostatní, ale některé úkoly provádíte současně, nikdo zbytečně tedy nečeká a hra má spád. Hra je poměrně dost variabilní – nikdy tedy není stejná – pomáhá tomu i volba nastavení na začátku – varianta nastavení A a B, a náhodným určením karet v začátku hry.

Hadara není složitá strategie, nic neničíte, nikoho neohrožujete, vlastně vše je postaveno na strategickém budování a rozvoji, je potřeba přemýšlet a logicky reagovat. Tahle hra je velmi příjemným zpestřením mezi hrami. Je skvělá pro rodinné hraní stejně jako pro hraní ve skupinách starších dětí a teenagerů, nebo je bezva na párty. Netrvá příliš dlouho, zhruba za hodinu je dohráno a celou dobu jsou všichni nějak zapojeni, takže se nenudí opravdu nikdo.

V začátku jsem měla strach, že nepochopím pravidla, ale není třeba se opravdu bát – pokud si něco nepamatujete z přečtení pravidel, každý z nás má při hře u sebe i kartu s průběhem epochy, takže se může kdykoliv podívat, a zbytek rychle pochopíte při vlastní hře.

Pokud tedy přemýšlíte o dárku za vysvědčení pro teenagery, nebo o pořízení deskové rodinné hry, Hadara vás celkem nadchne. U nás baví hodně – je to totiž chytrá a tvořivá hra, podporuje logiku a hlavně přemýšlení.

Každá hra obsahuje: 185 žetonů různých druhů, 162 hracích karet, 20 dřevěných figurek, 5 přehledových karet, 5 desek hráčů, 1 hrací plán s otočným kolem, 1 zápisník, Pravidla hry

Pokud si chcete hru koupit, klikněte zde: hra Hadara

Pokud si chcete prohlédnout celý sortiment Mindok, kliněte zde: Mindok.cz

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: