Nepečené cukroví na poslední chvíli - rychlé, snadné

20.12.2019 18:36

Čokoládové lanýžky podle Flo

Léty prověřený recept podle fenomenální kuchařky Jany Florentýny Zatloukalové a její Kuchařky pro dceru

S tímto cukrovím máme vtipnou historku. Pár dní před Štědrým dnem, zrovna když byl základ na tohle cukroví v hrnci, přijeli na návštěvu kamarádi. Čokoládový krém na lanýže jsme snědli lžičkami rovnou z hrnce a od té doby se u nás vždycky dožadují toho „cukroví z hrnce“. Nejjednodušší cukroví na světě :-)

  •    70 g smetany ke šlehání
  •    100 g másla 
  •    60 g cukru (může být i méně)
  •    200 g kvalitní čokolády
  •    2 lžíce likéru dle vlastní volby
  •     kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce)
  •   Do malého kastrůlku odvažte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte najednou všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se všechna dobře nerozpustí. Tuhle směs uložte do druhého dne do chladu, aby ztuhla.

    Rozložte na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosijte kakaový prášek. Lžičkou odkrajujte z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je poněkud zaoblete konečky prstů a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků a nutíte tak kuličky putovat kakaovým práškem. Oklepejte a přendejte do malých papírových košíčků.

    Před snědením ostatními braňte vlastním tělem a před rychlou zkázou chraňte chladem.

  • Nepečené OREO kuličky podle Solničky v kuchyni

    •    1 balení Oreo sušenek
    •     30 - 40 g mascarpone
    •    20 g bílé čokolády
    •    1 lžíce rumu
    •   kakao

    OREO sušenky důkladně rozmixujeme. K sušenkové drti přidáme mascarpone, najemno nasekanou bílou čokoládu a rum. Vše spojíme v těsto, ze kterého tvoříme malé kuličky. Ty dáme alespoň na hodinu do lednice, aby se zpevnily. Nakonec kuličky obalíme v kakau.

    Rumové a ořechové kuličky
  • Suroviny

    •    2 lžíce kokosu + na obalení
    •    2 lžíce ovesné mouky (jemně pomleté ovesné vločky)
    •    1 lžíce kakaa
    •    25 g Hera máslová 
    •    1  žloutek
    •    rum, med (popřípadě cukr) dle chuti

    Postup

    Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které necháme alespoň hodinku odpočinout v lednici. Poté tvoříme malé kuličky a obalíme v kokosu.

    Skladujeme v chladnu - v lednici nebo ve spíži.

  •    zdroj recepty a foto:https://zena-in.cz/clanek/nepecene-cukrovi-na-posledni-chvili-1

  •  

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: