Nejlepší Svatomartinské rohlíčky podle Josefa Maršálka. Jsou velmi lahodné.

07.11.2025 11:24

 

Svatomartinské rohlíčky

Na těsto budete potřebovat: 

240 g hladké mouky, 

30 g cukru krupice, 

125 g másla, 

1 žloutek (vejce velikosti M), 

2 g soli, 

50 g mléka, 

10 g droždí


Na ořechovou nádivku si připravte: 200 g bílého jogurtu, 120 g jemně mletých ořechů, 75 g třtinového cukru, 25 g rumu, 1 g mleté skořice

Nádivku můžete dát i tvarohovou, makovou, nebo povidlovou podle chuti. Do tvarohové doporučuji přidat trochu pudinkového prášku, aby tvaroh netekl


Na dokončení: 1 vejce, moučkový cukr s vanilkou na obalení

Postup:

  • Ze všech ingrediencí na těsto vypracujte hladké, nelepivé těsto. Nemusíte jej za každou cenu „přetěžovat“, stačí zamíchat, a jakmile se nelepí, je hotovo. Rozdělte ho na třetiny a přikryté nechte v lednici asi 20 minut odpočívat.
  • Mezitím si připravte náplň smícháním všech ingrediencí.
  • Každou třetinu odpočinutého těsta rozválejte na pomoučené ploše do tvaru kruhu o průměru asi 20 cm. 
  • Rádýlkem nakrájejte kruh na 8 stejných kousků (jako pizzu). Do širší části dejte porci náplně, okraje přehněte přes náplň a poté zatočte směrem ke špičce.
  • Takto vytvořené rohlíčky odkládejte na plech vyložený papírem na pečení. Poté je potřete vajíčkem a pečte v rozehřáté troubě na program horkovzduch na 180 °C dozlatova. Po upečení je posypte směsí cukru a vanilky.

Zdroje: Martinské rohlíčky s makovou náplní podle Josefa Maršálka | Apetit Online

—————

Zpět


Kontakt

Jana v pohodě


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: