Nejlepší Svatomartinské rohlíčky podle Josefa Maršálka. Jsou velmi lahodné.
07.11.2025 11:24
Svatomartinské rohlíčky

Na těsto budete potřebovat:
240 g hladké mouky,
30 g cukru krupice,
125 g másla,
1 žloutek (vejce velikosti M),
2 g soli,
50 g mléka,
10 g droždí
Na ořechovou nádivku si připravte: 200 g bílého jogurtu, 120 g jemně mletých ořechů, 75 g třtinového cukru, 25 g rumu, 1 g mleté skořice
Nádivku můžete dát i tvarohovou, makovou, nebo povidlovou podle chuti. Do tvarohové doporučuji přidat trochu pudinkového prášku, aby tvaroh netekl
Na dokončení: 1 vejce, moučkový cukr s vanilkou na obalení
Postup:
- Ze všech ingrediencí na těsto vypracujte hladké, nelepivé těsto. Nemusíte jej za každou cenu „přetěžovat“, stačí zamíchat, a jakmile se nelepí, je hotovo. Rozdělte ho na třetiny a přikryté nechte v lednici asi 20 minut odpočívat.
- Mezitím si připravte náplň smícháním všech ingrediencí.
- Každou třetinu odpočinutého těsta rozválejte na pomoučené ploše do tvaru kruhu o průměru asi 20 cm.
- Rádýlkem nakrájejte kruh na 8 stejných kousků (jako pizzu). Do širší části dejte porci náplně, okraje přehněte přes náplň a poté zatočte směrem ke špičce.
- Takto vytvořené rohlíčky odkládejte na plech vyložený papírem na pečení. Poté je potřete vajíčkem a pečte v rozehřáté troubě na program horkovzduch na 180 °C dozlatova. Po upečení je posypte směsí cukru a vanilky.
Zdroje: Martinské rohlíčky s makovou náplní podle Josefa Maršálka | Apetit Online

—————
Zpět